U REŽIJI BRANKA SCHMIDTA

OSOBNA DRAMA SVEĆENIKA KOJI JE GAY Kontroverzna uloga Gorana Bogdana u novom domaćem filmu 'Agape'

- U ljubav i snošljivost prema bližnjima danas se svi zaklinju kao u općevažeće civilizacijske vrijednosti. Duboke i jednostavne misli pape Franje o nauku vjere često citiramo, ali i sami znamo da ih nismo uistinu spremni živjeti u svakodnevici - tim je riječima Branko Schmidt objasnio zašto je odlučio snimiti film 'Agape'.

Ugledni HRT-ov redatelj iza kojeg su brojna ostvarenja poput 'Sokol ga nije volio' ili, primjerice, hit 'Metastaze', svoj novi film publici će premijerno predstaviti 21. srpnja na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli i bez sumnje izazvati kontroverze.

Glavnu ulogu svećenika Mirana koji proživljava osobnu dramu i suočava se sa svojim homoseksualizmom dok priprema krizmanike za obred, Schmidt je povjerio Goranu Bogdanu. Agape inače znači ljubav Boga prema čovjeku.

- To je film o tom idealu ljubavi. Moja je ideja da kroz razumijevanje svojega glavnoga lika pokušam isti taj osjećaj izazvati i kod publike. Želio bih da, unatoč tome što se naše društvo sve više okreće prema isključivosti, publika dubinski suosjeća sa svećenikom Miranom kad iskusi homofobiju, prezir i etiketiranje zato što je drukčiji od ostalih - rekao je Schmidt.

Film je nastao u produkciji Telefilma i koprodukciji HRT-a, a u njemu glume i Pavle Čemerikić, Denis Murić, Darija Lorenci Flatz, Dražen Šivak, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Nela Kocsis te Robert Ugrina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:43