GLAVNI TAJNIK HNS-A NA SLOBODI

AFERA NANBUDO Srećko Ferenčak i Petar Turković nakon trećeg ponovljenog suđenja oslobođeni krivnje

Zagreb, 120713.
Zupanijski sud, Zrinjevac.
Novo sudjenje glavnom tajniku HNS-a Srecku Ferencaku, koji je u tzv. aferi nanbudo zajedno s Petrom Turkovicem nepravomocno osudjen na godinu i pol dana zatvora, ali je presudu u medjuvremenu ukinuo Vrhovni sud. Pred sudskim vijecem Tanje Pavelin Borzic, Ferencak i Turkovic ponovno bi se trebali ocitovati o optuzbama da su zlouporabili polozaj i ovlasti, jer su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljiste namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po visestrukoj cijeni prodali Konzumu. U svojim ranijim obranama odbacili su sve sto im se stavlja na teret, isticuci da su u projekt ulozili vlastiti novac te da nikoga nisu ostetili.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

 

Glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i njegov suoptuženik Petar Turković upravo su nakon trećeg ponovljenoga suđenja nepravomoćno oslobođeni krivnje u aferi Nanbudo. Presudu je donijelo vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Irena Kvaternik, a Ferenčak i Turković nisu danas dođli na objavu presude.

Riječ je o trećem suđenju za ovaj slučaj, a u dosadašnja dva suđenja okrivljenici su bili proglašeni krivima, no obje nepravomoćne presude je bio ukinuo Vrhovni sud zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Podsjetimo, Ferenčaka i Turkovića teretilo se da su zemljište, namijenjeno gradnji Centra za dnevnu skrb invalida 2002. preprodali Konzumu i pritom zaradili više od 9,5 milijuna kuna.

Na kraju dokaznog postupka trećeg suđenja, u ponedjeljak, optuženici i njihove obrane zatražili su oslobađajuću presudu, tvrdeći da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice koju je protiv njih podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Ferenčak i Turković su prema optužnici 1996. prvo posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od oko 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering, Turkovića i Malu kuću, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna.

Njihova obrana tvrdila je da se dvojac čitav život bavi humanitarnim radom i da je to bilo njihovo životno djelo u koje su uložili vlastiti novac. S obzirom da nisu uspjeli dobiti kredit za realizaciju projekta donijeta je odluka da se zemljište proda.

Prvom presudom iz ožujka 2010. nepravomoćno su osuđeni na godinu dana zatvora, dok su u rujnu 2014. osuđeni na djelomično uvjetne kazne.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo