TRANSKRIPTI

Tko su moćni političari koji su se družili s Draganom Kovačevićem u njegovom ‘Klubu?

Kad su Milanović i Kovačević obnovili odnose, nije poznato, kao ni to je li priroda njihova poznanstva privatna ili interesna
Dragan Kovačević
 Marko Todorov/CROPIX

Tko bi se sve od poznatih političkih lica mogao naći u transkriptima prisluškivanih razgovora direktora Janafa Dragana Kovačevića, koji je osumnjičen u aferi Janaf? S kime se sve dopisivao i koga je primao u prostorijama zgrade u Slovenskoj ulici 9, tzv. “Kovačevićevom klubu”?

Ono što se zasad zna, a što proizlazi iz tajno snimljenih telefonskih razgovora i SMS-ova, jest da je osumnjičeni Kovačević u “Klubu” ugošćavao dužnosnike najvišeg ranga. Od istaknutijih političkih aktera koji su osumnjičeni i privedeni u akciji USKOK-a, koja je bila opsežna i trajala gotovo godinu dana, jesu direktor Janafa Dragan Kovačević, poduzetnik Krešo Petek, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP) i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić (HDZ).

Zabrinutost

No osim njih, u transkriptima bi se mogla pojaviti i neka imena visokopozicioniranih političara koji nisu povezani s aferom Janaf i navodnim davanjem i primanjem mita. Tako se, recimo, zabrinutost oko vezanja uz ime Dragana Kovačevića i aferu Janaf dala naslutiti i iz subotnje izjave predsjednika RH Zorana Milanovića. Osim što je izrazio nezadovoljstvo opsegom istrage i činjenicom da osumnjičeni nisu odmah uhićeni, priznao je da je i sam bio u kontaktu s Draganom Kovačevićem posljednjih mjeseci, da su bili na zajedničkom ručku i da ga “dobro poznaje”.

Time je, razumno je pretpostaviti, predsjednik anticipirao mogućnost da se i njegovo ime pojavi u transkriptima prisluškivanih razgovora. Kako bismo to provjerili, Uredu predsjednika poslali smo pitanja zašto je sada objavio svoje “dobro poznanstvo” s osumnjičenim Draganom Kovačevićem, koja je priroda njihova odnosa te o čemu su i koliko često razgovarali. Odgovore nismo dobili.

Slojevit odnos

Inače, odnos Kovačevića i Milanovića je slojevit. Kovačević je bio Milanovićev protukandidat za čelno mjesto SDP-a na redovnim izborima 2008. godine. Osvojio je tada tek devet posto glasova i nakon tog neuspjeha otišao u HNS. Milanović je također ustvrdio da nije on bio taj koji ga je 2011. postavio na čelo Janafa, nego je to bio Radimir Čačić. Kad su točno Milanović i Kovačević obnovili odnose, nije poznato, kao ni to je li priroda njihova poznanstva privatna ili interesna.

Zasad se može pretpostavljati jedino koliki je zapravo bio Kovačevićev krug poznanika i telefonskih sugovornika koji su direktno ili indirektno uključeni u politički život. Osim Milanovića, među kontaktima bi mogla iskočiti imena bivših i sadašnjih HNS-ovaca s kojima je Kovačević ostao blizak. Među ostalima, ime spomenutog Radimira Čačića, varaždinskog župana, kao i ono Srećka Ferenčaka, glavnog tajnika HNS-a, i međimurskog župana Matije Posavca.

Tako nam je Matija Posavec, koji je lani istupio iz HNS-a, jučer rekao kako uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića, također bivšeg člana HNS-a, poznaje površno te da je s njim unatrag pola godine kontaktirao samo jednom, na Kovačevićevu inicijativu, i da njihov razgovor nije imao veze s Janafom, već je bio političke naravi.

- U periodu prije parlamentarnih izbora, kad su se slagale liste, varaždinski župan Radimir Čačić je inzistirao da ja idem na njegovoj listi na izbore, a tu se onda javio Dragan Kovačević s porukom da bi bilo dobro da ne idem sa SDP-om na izbore, nego da s Čačićem formiramo neku novu opciju centra na sjeveru Hrvatske. Ali ništa posebno se dalje nije događalo. Osim toga, kako i sami znate, od te priče na kraju nije bilo ništa i ja sam na parlamentarne izbore izašao na listi sa SDP-om - kaže Posavec.

Glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak jučer nam je rekao kako dugo poznaje Dragana Kovačevića i da je ostao jako i neugodno iznenađen kada je pročitao da je uhićen.

- S Draganom sam se viđao tu, u stranci, on nam je pomagao u pisanju ekonomskog dijela HNS-ova izbornog programa s kojim smo izašli na parlamentarne izbore. Dakle, to su bili isključivo politički razgovori - kaže Ferenčak.

Uskokov popis

Osim aktivnih političara, na USKOK-ovu popisu, ni krivi ni dužni, kako tvrde, mogli bi se naći i neki bivši visoki dužnosnici. Tako nam je bivši predsjednik Stjepan Mesić potvrdio da je s Draganom Kovačevićem često kontaktirao i da su više puta bili na večeri i ručku prošlih mjeseci. Napomenuo je i da je dobar prijatelj njegova oca. U zadnjih godinu dana, kako kaže, vodili su uglavnom razgovore privatne naravi, ali su pričali i o gospodarskim temama, odnosno kako potaknuti gospodarstvo u Hrvatskoj, kaže. Na pitanje očekuje li da će i njegovo ime osvanuti u transkriptima snimanih razgovora, Mesić nam je, u svom stilu, odgovorio: - Mene su uvijek pratili, a sad kako su njega, to ne znam...

- Nisu naši razgovori bili ništa posebno. Mogu jedino naći da smo bili na večeri i da smo bili prijatelji, osim toga nema što, za mene je on oduvijek bio profesionalac. Čujte, ja sam u svoje vrijeme jako dobro surađivao i sa Sanaderom iako nismo bili na istoj političkoj strani, ali da je on meni pričao o MOL-u, to nije - odgovora Mesić.

S druge strane, Josip Budimir, član Uprave Francka i HSLS-ovac, iznenađen našim pozivom, ustvrdio je da, iako poznaje Kovačevića od 1999., s njim nema nikakve privatne i poslovne doticaje.

- Nemam s njim nikakvih kontakata, možda me u zadnjih godinu dana jedanput nazvao i mislim da je to bilo nakon što sam imao neko gostovanje na televiziji, a on nije bio zadovoljan nekim mojim komentarom - govori Budimir dodajući da, čak i da je završio u širokoj mreži prisluškivanja, u sadržajima njihovih razgovora neće se pronaći ništa što bi bilo bitno za istragu.

- Jednostavno, to je površno poznanstvo. Kako poznajem mnoge ljude iz javnog života, tako poznajem i njega - kazao je Budimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 01:48