MONSTRUM IZ OGULINA

Baku Anku (88) iz Plaškog ubio je Milan Mikić. Zbog 300 kuna

 Mario Pušić/Cropix

KARLOVAC - Siromašnu staricu Anku Klipa (88) u Latinu u Općini Plaški ubio je 25-godišnji Ogulinac Milan Mikić i to samo kako bi se dočepao novaca, točnije 300 kuna. On je danas priveden u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu.

Zamjenik načelnika PU karlovačke Ivica Porubić i šef Odjela kriminalističke policije Dražen Buturajac novinarima su prezentirali kako je izgledala 18-dnevna potraga za ubojicom, te kako su izgledali podljednji sati nesretne bakice.

- Utvrđeno je da je 25-godišnjak 30. lipnja oko 10 sati u cilju traženja novaca kroz otključana vrata ušao u obiteljsku kuću u mjestu Latin Anke Klipa koja se nalazila na katu kuće u spavaćoj sobi. Zatražio ju je novac, a kako mu ona nije htjela dati udario ju je šakom u glavu, uslijed čega je starica pala na pod. Tu joj je zadao više udaraca nogom u predio glave, uslijed čega je preminula - ispričali su policajci.

Nakon što je počinio sramotan zločin ubojica je ispreturao kuću, tražio je i premetao stvari sve dok nije našao tih tričavih 300 kuna. Uzeo ih je i potrošio u sljedećih nekoliko dana.

Policiji se predao sam, zajedno s bratom svoje supruge Ivanke Oskoruš, Goranom (19), za kojim je policija tragala zbog pokušaja ubojstva policajca mačetom 9. srpnja. Napad na policajca bio je ključan trag policiji gdje treba tražiti ubojicu.

Obojica mladića dobro su poznata ogulinskim policajcama zbog brojnih kaznenih djela imovinskih delikata. Oskoruš je nekoliko dana prije nego je njegov šogor ubio staricu, istu baku okrao. Kada mu je policija pokucala na vrata, dao se u bijeg, te se danima u šumi skrivao s Mikićem. Tijekom privođenja, Oskoruša su došli pozdraviti roditelji, Anđa i Ivica. Vikali su da je nevin i da će to dokazati na europskom sudu. Majka je zapomagala i urlala pitajući sina jesu li ga tukli. Da je Mikić, njihov zet, ubojica doznali su prvi.

- Bila sam dobra s tom ženom, jadnica. Ovaj je došao i rekao da ju je ubio. Rekao je da ju je išao zamoliti čašu vode i da ga je ona iz čista mira napala sjekirom. U samoobrani ju je, kaže, udario palicom, i ona se srušila na pod. Našli je mrtvu nakon dva dana. Kada je to čula moja Ivanka, pitala ga je kako je mogao. A on je rekao: "Šuti, završit ćeš ko baba". Mi smo ga pritisnli, ugurali u Golfa i predali odvjetniku i policiji. I maloga (Gorana) smo odvezli na policiju. On je nevin, nikoga nije htio ubiti. Nije to mačeta. To je malo sjekirče - brani sina Anđa Oskoruš.

Obiteljska situacija Oskoruševih i okolnosti ove tragedije gotovo su nevjerojatne.

Ostatak obitelji Ivankin prvi muž Niko Batljan, i njezin drugi brat Ivica Cindrić, naime, u zatvoru odslužuju zatvorske kazne od po 5,5 godina zbog ubojstva starca Ive Bartulovića hrvatskog povratnika iz Plaškog u Banja Luku prije tri godine. Tada su Bartuloviću u kuću upali Batljan, Cindrić i Goran Oskoruš, a Ivanka je u automobilu držala stražu.

Smrtonosan udarac bokserom Bartuloviću je zadao Cindrić. Sve zbog 400 konvertibilnih maraka, 100 dolara i 50 eura. I tada je majka Anđa za svoga sina Ivicu Cindrića pričala da je nevin.

Tijekom 18 dana istrage i potrage za ubojicom i pomagačem sudjelovala su 64 policajca koja su na terenu provela 3711 radnih sati, prevalivši službenim vozilima 16 tisuća kilometara. Obradili su sto osoba, od 50 ljudi su uzeli iskaze, obavili dva poligrafska testiranja i usput razotkrili pet drugih kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:49