PAO ČLAN 'ČEPINSKOG KLANA'

BIVŠI DRŽAVNI ODVJETNIK O UHIĆENJU ZLOGLASNOG BAMBURA KOJI MU JE ZAPALIO VIKENDICU 'Očito je bilo da je netko naručitelj'

Radovan Ortynski
 Damjan Tadić / CROPIX

Da je policija uhitila “člana čepinske skupine” i još nekoliko osoba zbog navodne paljevine vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog i njemu je jučer bio prvi glas.

- Upravo krećem na Brač. Nikad mi policija nije spominjala nekog iz čepinske skupine, niti sam im ja mogao reći tko bi mogao biti počinitelj i naručitelj. No, obzirom na način kako je došlo do požara očito je bilo da je podmetnut. U svakom slučaju, očito je bilo da je netko naručitelj - rekao nam je jučer Radovan Ortynski.

Podsjećamo, vikendica Radovana Ortynskog, bivšeg glavnog državnog odvjetnika i istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda, u Postirama na Braču planula je u subotu 1. travnja prošle godine oko 21.30 sati.

Na požarištu pronađena kanta s tragovima benzina, no zahvaljujući brzoj intervenciji supetarskih vatrogasaca, kuća nije do kraja izgorjela.

Izgorjelo je prizemlje, a prvi kat, galerija, tavan i krovište su sačuvani. Vatrogasci su dojavu o požaru dobili od susjeda Radovana Ortynskog oko 21.30 sati. Zatekli su požar u razbuktaloj fazi, prizemlje je već bilo izgorjelo. Vatru je gasilo 18 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila spašeni su kat i krovište kuće i spriječilo se širenje vatre na susjedne kuće. Sve je bilo natopljeno benzinom, a nakon jednosatne borbe s vatrenom stihijom vatrogasci su uspjeli obuzdati požar. Nakon jednosatne borbe vatrogasci su u cijelosti uspjeli pogasiti požar.

Zapovjednik supetarskih vatrogasaca Nikola Martinić, koji je osobno rukovodio akcijom gašenja izjavio je kako je policija našla tragove krvi na dvorištu jer je počinitelju vatra izmakla kontroli, pa je morao razbiti staklo balkonskih vrata u prizemlju i pobjeći da i njega vatra ne bi progutala pri čemu se posjekao. Policija je vrlo brzo nakon požara, već u ponedjeljak uhitila dvojicu sumnjivaca, od kojih je jedan bio evidentiran zbog droge, ali su vrlo brzo i pušteni u nedostatku dokaza.

Ortynski je postao poznat po postupku protiv tzv. zločinačke organizacije u kojem je suđeno za niz kaznenih djela, od ubojstava povezanih s organiziranim kriminalom do iznuda i drugih djela, no sve je na kraju palo u vodu. Pojedinci su osuđeni za trgovinu drogom, no optužba za organiziranje je odbačena. Ovaj postupak je Ortynski vodio kao istražni sudac, da bi potom bio imenovan za glavnog državnog odvjetnika.

Kao istražni sudac je 90-ih vodio istrage i nad Mladenom Naletilićem Tutom, Vinkom Martinovićem Štelom i u slučaju ubojstva Zlatka Bagarića. Vlada Ivice Račana ga je zbog pedigrea beskompromisnog borca protiv kriminala imenovala 2001. za šefa DORH-a, no na toj dužnosti uspio je preživjeti samo 14 mjeseci. Otvoreno je kritizirao i vlasti i Vrhovni sud zbog opstrukcija. Na kraju je otišao u invalidsku mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:24