DO 25. RUJNA

ODGOĐENO PRIPREMNO ROČIŠTE U SLUČAJU PALEŽA VIKENDICE RADOVANA ORTYNSKOG Jedan od okrivljenika je zbog sumnje na moždani udar završio u bolnici

 Emica Elvedji / CROPIX

Zbog bolesti jednog okrivljenika na osječkom Županijskom sudu u utorak je odgođeno pripremno ročište u postupku protiv Dragana Bakovića "Bambura" i još šestero osumnjičenih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču 2017.

Branitelj petokrivljenog Ive Jerića ispričao je njegov nedolazak te obavijestio sud da je Jerić jučer hospitaliziran u šibenskoj bolnici, a nakon što je sud provjerio informaciju i od bolnice dobio potvrdu da je okrivljeni Jerić na liječenju zbog sumnje u moždani udar pripremno ročište je odgođeno.

Novo pripremno ročište zakazano je za 25. rujna, kazao je Hini glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

Osječki Županijski sud je 2. travnja potvrdio optužnicu protiv Dragana Bakovića "Bambura" i još šestero osumnjičenih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču 2017., a na prijedlog Uskoka sud je tada produljio istražni zatvor Bakoviću i njegovim suokrivljenicima Milanu Bulatu, Jasmini Huzanić i Mariu Toliću.

Optužnicom koja je podignuta 11. veljače Uskok Bakovića tereti da je od siječnja 2017. do svibnja 2018. na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao okrivljenike Bulata i Tolića, okrivljenicu Huzanić te najmanje još jednog nepoznatog počinitelja radi zapaljenja vikendice Radovana Ortynskog, u Postirama na otoku Braču.

Kako bi ostvario plan Baković je s drugookrivljenim Bulatom, tvrdi Uskok, dogovorio da zajedno s najmanje još jednim nepoznatim počiniteljem zapale vikendicu te da trećeokrivljena Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na Brač i bude s njim cijelo vrijeme kako bi se, nakon paleža vikendice, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s Brača, a da četvrtookrivljeni bude osoba koja će Bakovića izvijestiti o izvršenju nedjela.

Sukladno dogovoru, tvrdi tužteljstvo, drugookrivljeni Bulat i najmanje još jedan nepoznati počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog na kojoj je nastala šteta veća od 200 tisuća kuna.

Kako je pri paljenju vikendice došlo do eksplozije u kojoj je Bulat teško ozlijeđen, Baković je, po sumnjama tužiteljstva, u suradnji s ostalim okrivljenicima organizirao njegovu evakuaciju s Brača i liječenje u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2023 07:56