NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši novinar osuđen na osam mjeseci zatvora zbog podvođenja dviju maloljetnica

Prema optužnici zagrebačkog tužiteljstva, 53-godišnjaka se tereti da je maloljetnice nagovarao da mu šalje slike, a poslije im je nudio novac za masaže, seks s drugim muškarcima...

Dan Figenwald

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Zbog podvođenja dvije 17-godišnje maloljetnice u proljeće 2020. godine, na Županijskom sudu u Zagrebu s nepravomoćnom se presudom suočio bivši vanjski suradnik Jutarnjeg lista Dan Figenwald (53). Tročlano sudsko vijeće ga je osudilo na djelomično uvjetnu kaznu od godinu i osam mjeseci zatvora od čega osam mjeseci mora provesti iza rešetaka dok je ostatak uvjet na tri godine. Ujedno mora nadoknaditi i 500 eura sudskih troškova. U ovu zatvorsku kaznu, međutim, ako postane pravomoćna, mu se ne uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru jer je tada pritvoren bio zbog drugog kaznenog djela za što je postupak na drugom sudu još u tijeku.

Prema optužnici zagrebačkog tužiteljstva, 53-godišnjaka se tereti da je tijekom ožujka 2020. putem Instagrama započeo komunikaciju s maloljetnicom. Srednjoškolki se predstavio kao novinar i nagovarao ju je da se natječe za Miss sporta. Hvalio joj je tijelo uz napomenu da o tome ne govori mami ni tati. Ona mu je poslala slike za ‘casting‘ nakon čega ju je nagovarao da dođe k njemu da ga masira i zaradi 300 kuna. U srpnju ju je pak pitao je li nevina. Kad mu je odgovorila kazao joj je da treba brzo izgubiti nevinost te da može zaraditi 2000 kuna za jednu večer ako ode s njim i njegovim prijateljima na večeru i ima spolne odnose. Potom joj je rekao i da može besplatno ploviti na jahti s njim i njegovim prijateljem Slovencem čiju joj je sliku potom poslao.

U slučaju druge maloljetnice s kojom je neprimjereno komunicirao njoj je pak nudio 150 kuna da ga dođe masirati. A ujedno joj je spominjao pomoć u teniskoj karijeri i predlagao joj da se prijavi za Miss sporta. Ni u njezinom slučaju nije zaobišao ponudu plovidbe na jahti uz pružanje seksualnih usluga starijim muškarcima.

On se branio da je sve to bila neprimjerena komunikacija i neukusna šala jer je htio vidjeti do kuda su sve te djevojke bile spremne ići. Sud, međutim, u to nije povjerovao. Jer je optuženi odrasla punoljetna osoba koja je bila svjesna dobi tih curica.

- Iskazima žrtava su dokazani svi navodi iz činjeničnog opisa kaznenog djela i sud je ocijenio njihove iskaze vjerodostojnima. Nedvojbeno je utvrđeno da je komunikacija s maloljetnicama uvijek započinjala na vašu inicijativu. Vaša obrana kojom uvjeravate sud da je neprimjerena komunikacija i neukusna šala sve to bila je neuvjerljiva. Sadržaj komunikacije ‘jesu li nevine?‘ i vaš savjet da što prije trebaju izgubiti nevinost s vama i vašim prijateljima ne predstaljaju nikako humor ni šalu. Na sreću, kroz komunikaciju s vama, ove se dvije djevojke nisu odvažile na takvu vrstu zarade koju ste nudili. Svjedoci obrane su tijekom suđenja govorili da se vi uvijek neobično šalite i da ste kroz godine uvijek dovodili djevojke na razne izbore ljepote, ali da se nikada ovako nešto nije dogodilo - rekla je obrazlažući presudu predsjednica sudskog vijeća koje je u obzir uzelo niz olakotnih okolnosti počevši od isprike djevojčicama, da je i sam otac maloljetnog djeteta, da protekle tri godine nije počinio nova djela...


Nakon što je protiv Figenwalda podignuta optužnica, glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić napisao je komentar u vezi cijelog slučaja.

Zgražanje nad nasiljem logično je i očekivano, osobito ako je žrtva dijete mlađe od 15 godina, nemoćna osoba ili osoba s invaliditetom.

U tom kontekstu, razumljiv je i interes javnosti za takva zlodjela, za točne podatke, za identitet nasilnika, pa i za osobe tek osumnjičene za nasilje, uz presumpciju nevinosti do pravomoćne osude.

No, izvješćujući o tome, kao i o bilo kojoj kriminalnoj radnji, mediji u prvom planu moraju imati žrtvu, njezinu zaštitu, prava i interese, te ih pretpostaviti interesima javnosti, a naročito nečijoj znatiželji.

Što je zlodjelo teže i osobnije - a spolno uznemiravanje djece bez sumnje ulazi u kategoriju onih koji ostavljaju najdublje ožiljke - to je žrtva ranjivija i treba čvršću, beskompromisniju zaštitu cijelog društva, u čemu mediji imaju posebno važnu ulogu.

U svim takvim slučajevima - naročito ako je objekt spolnog nasilja dijete mlađe od 15 godina - Jutarnji list skrupulozno se usteže od objavljivanja bilo kojeg elementa koji bi doveo do identifikacije žrtve, uključujući i identitet osumnjičenog počinitelja, ako je prethodno i na koji način povezan sa žrtvom.

Ovo pišem isključivo stoga što se posljednjih dana u dijelu medija i kroz društvene mreže nameće pogrešni zaključak da Jutarnji list s određenom namjerom krije identitet osumnjičenika za pedofilske radnje jer se radi o reporteru naše redakcije.

Kao što smo izvijestili, osumnjičenik nije zaposlenik Jutarnjeg lista već jedan od većeg broja povremenih vanjskih suradnika. Nad svim onim za što ga se sada sumnjiči bezrezervno se zgražamo jednako kao i čitava javnost te se nadamo da će istraga i proces dovesti do pravedne presude.

Posljednje 22 godine Jutarnjeg lista jasno su svjedočanstvo o profesionalnosti, etičkim i vjerodostojnim standardima ove redakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:41