UBOJSTVO IZ 2004.

Četvrto suđenje u 19 godina: Opet je ukinuta presuda za likvidaciju poduzetnika i njegove prijateljice u Osijeku

Nepravomoćnom presudom Čizmok je osuđen na 34 godine, a Handanović na 21 godinu zatvora

Damir Handanović i Davor Čizmok u sudnici

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Davoru Čizmoku i Damiru Handanoviću sudit će se i četvrti put zbog sumnje na ubojstvo poduzetnika Pere Martića i njegove prijateljice Jadranke Modrić prije gotovo 20 godina u osječkom hotelu Turist. Visoki kazneni sud, naime, ukinuo je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku donesenu u veljači ove godine, kojom je Čizmok osuđen na 34 godine, a Handanović na 21 godinu zatvora.

- Mogu samo potvrditi da sam dobio rješenje VKS-a da su ukinute obje presude, a posljedično i odluke o određivanju istražnog zatvora, što znači da moj branjenik izlazi iz zatvora, potvrdio nam je Dražen Srb, branitelj optuženog Handanovića. Čizmok, pak, u zatvoru nije bio, jer se na izricanju presude nije pojavio, a policija ga nije pronašla te je za njim sve vrijeme raspisana potraga.

Bilo je to, inače, treće suđenje u ovom kaznenom postupku u kojem je Čizmok optužen kao počinitelj oba ubojstva, dok se Handanovića tereti za poticanje teškog ubojstva. Na prvom suđenju obojica su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza, na što se žalilo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Na ponovljenom suđenju, koje je okončano 2017. godine, obojica su proglašeni krivima te su osuđeni na 40, odnosno 21 godinu, ali je Vrhovni sud i tu presudu poništio, tada zbog proceduralnih razloga. Treće suđenje počelo je u veljači 2020. godine, a sada je jasno da će u ovom predmetu biti i četvrto suđenje.

Čizmok i Handanović uhićeni su i optuženi 2013. godine, devet godina nakon što su Martić i Modrić, za koju se vjeruje da je bila kolateralna žrtva, ubijeni u garsonijeri nekadašnjeg hotela Turist u Osijeku. Bilo je to u noći s 27. na 28. ožujka 2004. godine. U trenutku kada su Čizmok i Handanović uhićeni, ova dva ubojstva bila su dio porazne statistike o čak 99 neriješenih ubojstava na području Hrvatske od 1996. godine, odnosno 63 na području Osječko-baranjske županije od 1991.

Policija ih je mjesecima pratila, a u tome im je pomagao Igor Vuković, koji je imao status pouzdanika te je na sastanke s Čizmokom i Handanovićem odlazio ozvučen. Snimljeno je ukupno 70 CD-ova na kojima su razgovori između Handanovića i osoba obuhvaćenih mjerama s više od 570 ljudi. Radi se o preko 20 tisuća razgovora. Policija je istragu pokrenula nakon što im je Vuković rekao da zna tko stoji iza ubojstva u Turistu.

Vuković je na prvom suđenju i svjedočio, međutim, sud njegovo svjedočenje, kao i ostale dokaze optužbe nije smatrao dovoljnima za osuđujuću presudu. U kasnijim postupcima ti su dokazi prihvaćeni kao vjerodostojni i dovoljni za nepravomoćne osuđujuće presudu, ali su one pale u žalbenom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:25