NAŠLI MU SPEED

CRNA OVCA UGLEDNE LIJEČNIČKE OBITELJI Poznati zagrebački kirurg mora u zatvor zbog dilanja droge

Dr. Nola osnivač je prvog i jedinog pokretnog saniteta na području Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata

Poznati zagrebački kirurg dr. Gordan Nola (57) mora u zatvor na osam mjeseci zbog dilanja droge.

Sutkinja Općinskog sudu u Gospiću Dubravka Rukavina nepravomoćno ga je proglasila krivim zbog “neovlaštene proizvodnje i prometa drogama” te “omogućavanja trošenja droga” jer je prije dvije godine uhvaćen sa 125 grama amfetamina, u narkomiljeu poznatijeg kao speed.

Zna štetnost droge

Liječnik je na gospićki sud stigao u pratnji odvjetnika, odmah je priznao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret pa je istoga dana i završeno suđenje te mu je određena kazna. Sudsko vijeće za neovlaštenu proizvodnju i promet droga odredilo mu je deset mjeseci zatvora, a za dilanje je dobio još pet mjeseci. Kazne su objedinjene u jednu u trajanju od godine i dva mjeseca. Konačna kazna djelomično je pretvorena u uvjetnu pa će tako dr. Nola u zatvor na osam mjeseci, a preostali dio kazne neće se primijeniti ako okrivljeni u dvije godine kušnje ne ponovi kazneno djelo, s tim da mu se vrijeme provedeno u zatvoru neće uračunati u taj probni period.

U odmjeravanju kazne sud se rukovodio olakotnim i otegotnim okolnostima; dr. Noli je njegova profesija u ovom slučaju istovremeno bila uteg i benefit. Posebno su mu cijenili činjenicu što je bio sudionik Domovinskog rata te je u to vrijeme osnovao prvi i jedini pokretni sanitet na području RH. S druge strane, posebno otegotnim sud smatra to što je liječnik po struci, što je kaznena djela počinio u manjoj sredini u kojoj kao takva osoba uživa ugled, a više od prosječnog čovjeka morao je znati kakvu štetu konzumiranje amfetamina ima za ljudsko zdravlje. Količinu koju je on posjedovao sud je ocijenio većom količinom opijata.

Pratili ga mjesecima

Vijeće je uzelo u obzir i činjenicu da je okrivljeni priznao sve za što su ga okrivili, kako na sudu tako i pri ranijim ispitivanjima kod državne odvjetnice, te da ima zdravstvenih teškoća, kao i njegovo vrlo korektno držanje pred sudom.

- Vijeće je utvrdilo da ima osnova za ublažavanje i izricanje kazne zatvora u vremenskom trajanju manjem od propisane zakonom, ali isto tako da je jedina primjerena kazna zatvor, kako bi se u cijelosti ostvarili svi elementi i specijalne i generalne prevencije - obrazložila je svoju presudu sutkinja Rukavina. Dr. Nola u ruke pravde pao je u Gospiću, gdje je radio u gradskoj bolnici kao kirurg, zajedno s još četvero osumnjičenika za zloporabu droga. Dvoje je zbog nedostatka dokaza odmah pušteno, a preostalo dvoje poslije je oslobođeno krivnje. Pratili su ga nekoliko mjeseci te utvrdili da sa zagrebačkog područja dovozi amfetamine vrijednosti manje od 20.000 kuna u Liku i tu ih raspačava. Opijate su mu pronašli u crnom Mercedesu koji je tada vozio, kao i u skromnom kućerku u Smiljanu, gdje je u to vrijeme živio kao podstanar.

Skromna kuća u kojoj je živio kao podstanar

Nakon uhićenja je pritvoren, no iz pritvora se više nikada nije vratio na posao u gospićku bolnicu jer je od tada na bolovanju te živi u Zagrebu.

Gordan Nola dolazi iz ugledne liječničke obitelji. Otac Petar bio je jedan od najcjenjenijih zagrebačkih kirurga, voditelj onkološke kirurgije u Klinici za tumore, a danas radi u poliklinici kod drugog sina Nenada i snahe Ivane. Nenad je također vrhunski kirurg. I on je radio u Klinici za tumore. Gordan se skrasio u Gospiću i bio je jedan od liječnika heroja koji su spašavali živote čeških turista stradalih u autobusu u nesreći na autocesti kroz Liku prije tri godine.

Razne neistine

- Svjestan sam da će se sada u medijima pojavljivati razne neistine, prenapuhavati cijeli događaj, ali morate razumjeti da ja ne smijem pričati o tome i reći svoju istinu. Odvjetnici su mi savjetovali da se ne pojavljujem u medijima jer mi to može škoditi. Pričekajmo da se razriješi sve pa ćemo tada moći razgovarati - rekao je Gordan Nola za Jutarnji list nakon izlaska iz pritvora u svojoj jedinoj izjavi za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:11