OPĆINSKI SUD U OSIJEKU

SKANDAL DOSAD NEZABILJEŽEN U HRVATSKOM PRAVOSUĐU Sutkinju suspendirali jer joj je presudu napisala odvjetnica tužitelja?!

‘Odvjetnica Jadranka Čuljak-Duvnjak nije mi poslala gotove presude, nego presude u sličnim tužbama’, tvrdi za Jutarnji sutkinja Jadranka Herceg
 Foto: Danijel Soldo / Cropix

Jadranka Herceg, sutkinja Općinskog suda u Osijeku, suspendirana je i udaljena s dužnosti zbog sumnje da je presudu koju je trebala donijeti u jednom radnom sporu prethodno dobila u potpunosti napisanu od tužiteljeve odvjetnice. Kako smo neslužbeno doznali, kompletno napisana presuda sutkinji je na službeni e-mail njezina ureda stigla s e-maila odvjetnice Jadranke Čuljak-Duvnjak iz Osijeka, koja je u tom predmetu zastupala tužitelja.

Tromjesečna suspenzija

- Možemo potvrditi da je sutkinja Herceg izuzeta iz daljnjih postupanju u tom predmetu za koji je odgođena objava presude, a potom je i udaljena s dužnosti te suspendirana na zakonski rok od tri mjeseca - rekao nam je Davor Mitrović, predsjednik Općinskog suda u Osijeku.

Cijela priča otkrivena je sasvim slučajno, i to nakon što je iz odvjetničkog ureda na sud stigla napisana presuda nekoliko dana prije izricanja. Kako neslužbeno doznajemo, vrh suda odlučio je pričekati dan objave te su neposredno uoči izricanja sutkinju Herceg suočili s činjenicama. Ona je tada priznala da je dobila napisanu presudu od odvjetničkog ureda, nakon čega je predsjednik suda donio već spomenute odluke.

Protiv sutkinje Herceg bit će pokrenut i stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem, a kako doznajemo slučajem će se pozabaviti i USKOK s obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu zloporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja službenika na zloporabu položaja i ovlasti. Sutkinja Herceg nam je pak u telefonskom razgovoru negirala tvrdnje da je od odvjetnice Čuljak-Duvnjak dobila spornu presudu.

Obrana sutkinje

- Odvjetnica mi nije poslala presudu za taj predmet, već dvije presude koje su u takvim predmetima donesene u Dubrovniku. To su bili obrasci, sudska praksa, na temelju koje sam trebala donijeti presudu u tom predmetu, no na kraju je nisam donijela. Predsjedniku suda sam rekla da sam dobila nacrt presude koji me nije vezao. Mogu samo reći da sam očajna i da je strašno doživjetio ovako nešto nakon više od 30 godina rada - rekla je sutkinja Herceg.

Sporno ponašanje

Međutim, prema našim informacijama presuda je bila napisana za konkretan slučaj sa svim elementima koje treba sadržavati. Ona po svom sadržaju možda i nije sporna, ali način na koji je napisana, ako se sumnja pokaže točnom, apsolutno je nezakonit, pa je u tom smislu na vrijeme spriječena šteta i neviđen skandal, do sada nezabilježen u hrvatskom pravosuđu. Nakon svega postavlja se pitanje je li i koliko ovakvih slučajeva bilo u prošlosti te kakve su štete iz njih proizašle. Ako i jest, takvi slučajevi teško će i otkriti, a kamoli dokazati.

Osječki sud, a tako vjerojatno i ostali sudovi u Hrvatskoj, do sada nikada nije imao ovakav primjer niti je itko službeno podnosio prijave zbog sumnji na takve nezakonite radnje.

Odvjetnica: Nemam komentara

Odvjetnica Čuljak-Duvnjak nije htjela previše govoriti o ovom slučaju. Rekla je da osporava sve što se navodi i što je posredno čula od drugih kolega jer nju službeno nitko nije kontaktirao niti obavijestio da se njezino ime dovodi u kontekst tog slučaja.

- Ne bih ništa više komentirala - kratko nam je poručila.

Ipak, iz odvjetničkih krugova dobili smo informaciju da je sutkinja Herceg navodno više puta nazivala ured odvjetnice Čuljak-Duvnjak i nju osobno te tražila od njih da joj dostave presudu. Čuljak-Duvnjak je osobama iz svoga kruga rekla da ona osobno niti je pisala niti je dostavila sutkinji presudu. Sve navedeno na kraju će se utvrđivati istragom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:09