UBOJSTVO NA SIGEČICI

DETALJI LIKVIDACIJE MACOLINOGBRATA U ZAGREBU Posuđivao jenovac uz kamatu, ali je i kockao!Policija ima sumnjivca

Franjo Orešković (53) iz Otočca imao je stan u blizini mjesta na kojem je ubijen
Zagreb, 220416.U naselju Sigecica pronadjeno je tijelo ubijenog Franje Oreskovica, brata poduzetnika Zeljka Oreskovica - Macole.Na fotografiji: ocevid.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 EPH / CROPIX

Franju Oreškovića, 53-godišnjeg brata poznatog ličkog ugostitelja Željka Oreškovića Macole, ubojica je u četvrtak navečer smaknuo hicem iz vatrenog oružja na cesti u blizini njegova zagrebačkog stana. Pucanj koji je odjeknuo uznemirio je stanare uske Lopudske ulice u Sigečici jer ga je napadač ispalio iz oružja bez prigušavača. Kako neslužbeno doznajemo, zagrebački policajci uhitili su i priveli osobu koju dovode u vezu s ovim ubojstvom. Službene potvrde još nema, ali u četvrtak navečer, nakon što je njegovo tijelo pronađeno i kada je bilo očigledno da je riječ o nasilnoj smrti, policajci su krenuli u intenzivnu kriminalističku obradu.

Kamera snimila auto

Franjo Orešković ubijen je u Lopudskoj, a živi u susjednoj Kornatskoj ulici u trosobnom stanu u stambenoj zgradi. Na poštanskom sandučiću uz njegovo je i ime njegova sina, a to ime nosio je i kafić koji je nekad posjedovao u Otočcu.

Policajci su jučer ujutro u obližnjoj slastičarnici pregledavali snimke nadzorne kamere jer kamera “hvata” i parkiralište preko puta ceste na kojoj se dogodilo ubojstvo. Na njoj su istražitelji i pronašli trag koji im je bio od bitne pomoći u istrazi. Na snimci koja je zabilježena u 20.59 minuta vidi se kako prolazi veći automobil, najvjerojatnije Audi, o kojem su govorile i osobe koje su istražitelji prve ispitali nakon dolaska na mjesto zločina. Kamera je neposredno nakon prolaska prvog vozila zabilježila i prolazak veće srebrne limuzine, najvjerojatnije Škode, ali očito je da su se kriminalisti usredotočili na prvi automobil.

Bio i pomagač?

Pretpostavlja se da je kamera zabilježila i registracijsku oznaku te da je vrlo brzo identificiran vlasnik vozila.

Neslužbeno, ubijeni Orešković imao je kaznenu evidenciju, uglavnom, kako prenose neki portali, vezano uz incidente kada bi bio u alkoholiziranom stanju. Je li to mogući motiv zločina i je li riječ o nekom drugom motivu za ubojstvo znat će se tek kad policajci otkriju ubojicu i prizna li im on prave motive ubojstva.

Iako neki kao motiv ubojstva navode moguće kockarske dugove i činjenicu da je Orešković posuđivao novac na kamatu, zasad nema potvrde o tome da bi to mogli biti razlozi zločina.

Prema podacima iz gruntovnice, stan u Lopudskoj ima jedino zabilježbu jedne poslovne banke na iznos od 79.000 eura i vjerojatno je riječ o kreditu koji je podignut za kupnju nekretnine.

Policajci tek trebaju rasvijetliti je li Oreškovića ubojica ili eventualni pomagač namamio u zamku.

Pištolj bez prigušivača

Činjenica da ubojica nije koristio pištolj s prigušivačem mogla bi značiti da nije riječ o pomno planiranom zločinu, nego da bi se moglo raditi o nekom osobnom motivu za ubojstvo. Istražiteljima bi moglo biti važno i s kime je Orešković kontaktirao neposredno prije nego što je ubijen.

Jučer ujutro, nakon što je očevid već bio završen, mjesto zločina i dalje je bilo omeđeno policijskom trakom, a policajci u civilu pregledavali su u obližnjoj slastičarnici snimke nadzornih kamera.

Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo jučer do 15 sati nije imalo informacije o tome da je netko priveden na kriminalističku obradu, ali moguće je da će već danas biti jasnije tko je i iz kojih razloga ubio brata poznatog ličkog poduzetnika, inače bivšeg policajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:53