SUSPENDIRAN ZVONIMIR PETROVIĆ

DETALJI VELIKOG SKANDALA KOJI TRESE ZAGREBAČKU POLICIJU Šef policajaca za borbu protiv mafije opstruirao pritvaranje Ice Matekovića?

 
Ico Mateković i Zvonimir Petrović
 CROPIX

Uoči Božića, točnije 22. prosinca 2017., suspendiran je načelnik Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke Zvonimir Petrović za kojeg MUP sumnja da je počinio nekoliko težih povreda dužnosti.

Petrović se našao pod lupom svojih kolega zbog navodne zlouporabe položaja u službi, odnosno prekoračenja ovlasti, ali i jer je odbio izvršiti zadaću bez da su postojali opravdani razlozi za isto. Uskoro će protiv njega biti i službeno pokrenut postupak na Disciplinskom sudu MUP-a RH kako bi se očitovao o optužbama na vlastiti račun zbog kojih bi mogao i prokockati dugogodišnju karijeru.

Prema informacijama koje su uspjeli doznati, razlog suspenzije leži u posljednjem uhićenju Ivana Ice Matekovića, organizatora otmice sina Vladimira Zagorca 2004. godine. Kako doznajemo, u prvoj polovici prosinca prošle godine po Matekovića je u zoru na vrata kuće banula policija. Uhitili su ga i odveli na obradu u sjedište policije u Heinzelovu ulicu, nakon čega je PU zagrebačka protiv Matekovića podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja više kaznenih djela krivotvorenja isprava vezanih za neke automobile. Međutim policiji je sporna Petrovićeva odluka da se Matekoviću u tome postupku omogući obrana sa slobode, odnosno da ga se ne prepraćuje pritvorskome nadzorniku.

Povratak s godišnjeg

Premda jučer nismo uspjeli dobiti precizne informacije o samome događaju, jer su u pitanju tajni izvidi, prema informacijama koje smo neslužbeno dobili, Petrović se zbog istrage nad Matekovićem vratio s godišnjeg odmora kako bi osobno obavio razgovor s uhićenim Matekovićem, a nakon toga, navodno, odlučio je Matekovića pustiti na slobodu bez da je o tome direktno izvijestio nadređenog šefa krima PUZ-a.

S druge strane od izvora bliskih Petroviću dolaze informacije kako je puštanje Matekovića dogovoreno s Državnim odvjetništvom, a što su pak navodno tužitelji kasnije demantirali. U prilog toj drugoj verziji ide i podatak zašto onda naknadno tužiteljstvo nije, čim je zaprimilo prijavu protiv Matekovića, samo zatražilo određivanje istražnog zatvora. Također upravo Petrović odnosno njegov Odjel prije pola godine je bio uhitio Matekovića u slučaju tzv. spriječavanja dokazivanja, te su ga tada prepratili tužiteljima, pa je Mateković neko vrijeme proveo u istražnome zatvoru.

Opravdana odluka

Sva ova pitanja morati će se raspetljati na Disciplinskom sudu MUP-a.

- Nemam saznanja da bi moja stranka na ikoji način utjecala na sam tijek kriminalističkog istraživanja. Naime, policija je profesionalno odradila svoj posao, a izvidi i postupanja bili su u skladu s policijskim zakonom. I apsolutno je opravdana svaka odluka koju je policija donijela u tom slučaju - rekao je za Jutarnji list Dobriša Rubes, odvjetnik Ivana Matekovića.

Postupak protiv Matekovića zbog spriječavanja dokazivanja uskoro bi trebao početi na zagrebačkome Općinaskome kaznenome sudu, a Matekoviću se na teret stavlja da je, znajući da će policija na prepoznavanje jednoga velikoga slučaja prevare pozvati očevice, dvjema očevicima s mobitela poslao prijeteće poruke.

Imenovan nakon smjene Dolačkog

Zvonimir Petrović na načelničko mjesto u Heinzelovoj izabran je na natječaju u vrijeme SDP-ove 2013. nakon kratkotrajnoga mandata Igora Jandrokovića. No, osim što je na načelničkom mjestu u Heinzelovoj proveo gotovo cijeli SDP-ov mandat, uživao je navodno i u prilično velikom povjerenju ministra Vlahe Orepića te navodno bio jedan od koordinatora velike reforme u policiji, koju je planirao provesti Orepić. Petrović je izbore krajem 2011. dočekao na mjestu načelnika 1. policijske postaje u Centru, da bi ubrzo postao pomoćnik zapovjednika mobilne jedinice granične policije MUP-a.

Nakon toga ponovno se vraća u zagrebačku policiju, gdje postaje voditelj Odjela imovinskih delikata na Odjelu općega kriminaliteta. Nakon kratkotrajnoga mandata Igora Jandrokovića na čelu Odjela (službe) općega kriminaliteta, Petrović 2013. postaje načelnik (voditelj) odjela. Tako sve do “velike krađe zlata” ostaje u Heinzelovoj, kad je smijenjen i procesuiran načelnik službe organiziranoga kriminaliteta Željko Dolački, zbog optužbi da je sam opljačkao svoj sef. Petrovića stavljaju na mjesto Dolačkoga kao šefa Službe (odjela) organiziranoga kriminaliteta, gdje ostaje sve do nedavne suspenzije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:10