POGODOVANJE KRIMINALCU?

REKONSTRUKCIJA AKCIJE PROTIV ČOVJEKA ZBOG KOJEG JE SUSPENDIRAN ŠEF POLICAJACA Kad su došli na njegov posjed pronašli su vrlo sumnjiv vozni park...

 

Tajna policijska istraga protiv Ice Matekovića zbog krivotvorenja, a koja je nedavno dovela i do suspenzije jednoga od čelnika zagrebačke kriminalističke policije, počela je još u srpnju prošle godine, a premda policija ne želi otkriti pojedinosti za koje su osumnjičili Matekovića, Jutarnji list ih je ipak uspio rekonstruirati.

Prije dva tjedna, naime, suspendiran je načelnik Odjela (službe) organiziranoga kriminaliteta PU zagrebačke, Zvonimir Petrović, a kao njegov krimen navodi se da je nakon dovršetka policijske kriminalističke istrage zbog krivotvorenja odlučio Matekovića, inače poznatoga kao organizatora otmice sina Vladimira Zagorca 2004. godine, pustiti da se u postupku zbog krivotvorenja brani sa slobode, umjesto da ga preprati Općinskom državnom odvjetništvu.

Osnovana dvojba

Je li odluka da se Matekovića pusti da se brani sa slobode bila utemeljena na zakonu i praksi ili se pak radilo o pogodovanju Matekoviću osnovna je dvojba koju će se morati razriješiti u stegovnom postupku protiv Petrovića. No, kako smo uspjeli doznati, djela koja se Matekoviću stavljaju na teret nisu neki novi događaji nego kriminalistička obrada koju su policajci započeli još 7. srpnja prošle godine. Toga dana je, naime, upravo Odjel organiziranoga kriminaliteta na čelu s Petrovićem uhitio Matekovića zbog jednog drugog slučaja, a radilo se o sprječavanju dokazivanja prema dvoje očevidaca velike prevare u poslovnici Erste banke u Ilici 17. lipnja 2016., kada je lažni zaštitar predstavljajući se kao zaposlenik PSK usred dana odnio kofer s četiri milijuna kuna.

Godinu dana poslije, u lipnju 2017., policija je za tu pljačku osumnjičila Valentina Živkovića (33) iz Rijeke, no kada su očevici iz banke trebali doći u Heinzelovu na prepoznavanje Živkovića, na njihove osobne mobitele počele su im dolaziti prijeteći SMS-ovi u kojima im se sugeriralo da je bolje da ga ne prepoznaju.

Mjesec dana poslije toga, a nakon provođenja telekomunikacijskih vještačenja, policija je za slanje tih poruka osumnjičila Matekovića, kojega je Petrovićev odjel 7. srpnja i uhitio te prepratio tužiteljstvu, a Mateković je zbog te istrage i proveo par mjeseci u istražnom zatvoru. Kada su policajci hapsili Matekovića, pretražene su mu i kuće koje koristi, a vozila koja su pronašli bila su temelj za pokretanje nove tajne istrage, sada zbog krivotvorenja tablica i dokumenata za vozila. Naime, u Matekovićevoj vikendici u Zadru policija je pronašla i zaplijenila dva vozila koja je koristio Mateković. Radilo se o VW Tiguanu i Land Rover Sportu, vozilima sa švicarskim tablicama.

Policija je u suradnji s DORH-om zatražila od Interpola provjeru tablica i šasija vozila. Nakon što je Mateković u rujnu pušten iz Remetinca, policija je došla do saznanja da je nabavio novo BMW X6, također s krivotvorenim švicarskim tablicama. No, nisu uspjeli zateći Matekovića za upravljačem BMW-a nego su vozilo pronašli parkirano u blizini Matekovićeve kuće na Medveščaku početkom listopada 2017.

Brojevi šasije

Pozvali su pauk te su vozilo, formalno nepoznatog vlasnika, odvukli na parkiralište u Heinzelovoj, gdje su mu uzeli brojeve šasije te ga zapečatili. Početkom studenog 2017. iz Interpola su poslali podatke da su dokumenti i registracije za sva tri vozila krivotvoreni.

No problem je bio dokazati je li BMW zaista Matekovićev. Zbog toga je provedeno DNK vještačenje tragova iz auta koje je dovršeno 15. prosinca koje je pokazalo da se u autu vozio upravo Mateković. Otprilike tada se i krenulo u njegovo uhićenje, no što se poslije dogodilo u Heinzelovoj, ostaje nepoznanica. Policija ubrzo podnosi prijavu, ali i pušta Matekovića da se brani sa slobode.

Prema obilježjima, radi se o specifičnom slučaju u kojemu je izvjesno da ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke jer su svi tragovi fiksirani. Isto tako, radi se o slučaju gdje su kaznena djela počinjena par mjeseci ranije, odnosno vozila su bila zaplijenjena još u srpnju i listopadu, pa teško da je mogla postojati neka opasnost od uništenja dokaza. No, zbog ranije Matekovićeve osuđivanosti sasvim je izvjesno da je pritvor mogao biti zatražen zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Je li Petrović zaista napravio nešto ilegalno da bi pogodovao osumnjičeniku vrlo je nezahvalno pokušati pogoditi, a jedina adresa s koje bi se mogao doznati odgovor je ona Državnog odvjetništva. Naime, oni bi mogli odgovoriti je li Petrović, odnosno policija bila dogovorila prepratu Matekovića pritvorskom nadzorniku pa je zatim Petrović naglo odluku izmijenio ili ne.

Međutim, jučer je iz nadležnoga odjela tužiteljstva te odgovore bilo nemoguće doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:21