REKONSTRUKCIJA NESREĆE

EKSKLUZIVNA ISPOVIJESTSVJEDOKA 'Deni Župan je od policajca tražio pištolj da se ubije!'

 Danijel Soldo / CROPIX

Anamarija i Margareta tog su četvrtka bile dežurne učenice u poslijepodnevnoj smjeni. Točno u 18.55 sati odzvonile su za kraj nastave, pričekale da 500-tinjak učenika izađe iz škole i pridružile se Ivoni koja ih je čekala vani.

Tko zna koji put krenule su putem koji je vodio prema njihovim kućama, Margaretu u Slavonski Brod , a Anamariju i Ivonu u Magić Malu, odnosno Novu Gradišku, gdje ih je trebao dovesti vlak koji je s kolodvora kretao u 19.27. Ispred njih koračale su stotine srednjoškolaca.

Nekako u isto vrijeme nekoliko kilometara dalje jedan se mladić u dobi od 20 godina kretao istim smjerom, vozeći očev BMW.

Automobil koji po zakonu nije smio voziti. Nije mu to bilo prvi put.

Izbjegao rupu

Deni Župan iz Podvinja krenuo je prema kafiću u kojemu je pet dana prije dobio otkaz. Vozio je Cankarevom ulicom, u kojoj je Srednja škola iz koje su izašle Anamarija, Margareta i Ivona. Nitko od njih nije slutio da će im se putovi susresti 300 metara od zajedničke škole i da će se to pretvoriti u strašnu tragediju.

Od izlaza iz školske zgrade do mjesta na kojem je 20-godišnji vozač BMW-om pregazio tri djevojke izbrojali smo 360 koraka. Normalnim hodom taj put prelazi se za nešto više od tri minute.

- Mene je zaobišao tu negdje iza mosta. Vozila sam bicikl i dobro sam vidjela kako se kretao. Rupu, koju sada svi spominju, je izbjegao jer je zaobišavši mene odmah nastavio obilazati kombi koji je bio parkiran u desnom kolničkom traku.

Parkirani kombi

Ne znam koliko je brzo išao, ali sigurno više nego što je dopušteno. Kad je zaobišao kombi i vratio se u desni trak, odjednom je prešao na lijevi i potom sam samo začula jak udarac. Požurila sam vidjeti što se dogodilo, bilo je prestrašno.

Djevojke su bile doslovno pregažene, polomljene.

Užasna slika... - prepričava nam jedna stanarka Cankareve ulice koja je svjedočila vožnji 20-godišnjaka prije nego što je izazvao nesreću u kojoj su nastradale tri mlade djevojke u dobi od 15 i 16 godina.

Ivona je tri dana poslije preminula od zadobivenih ozljeda, a Anamarija i Margareta su stabilno, međutim ozljede su im i dalje opasne po život.

- Što sam to uradio? Ubio sam tri cure - bile su prve riječi 20-godišnjaka kad je izašao iz auta i vidio što je učinio. Na cesti nije bilo tragova kočenja. Svi oko njega bili su šokirani.

Mladić je navodno poslije od policajca tražio pištolj da se ubije. Medicinska sestra Nada Kruljac, ispred čije se kuće tragedija dogodila, rekla je da je to najstrašniji prizor koji je vidjela u životu. Tri mlade djevojke ležale su na nogostupu i pokraj ceste, pregažene i polomljene... Ivona je u tim trenucima jedina bila pri svijesti. Poslije se pokazalo da je njezino stanje najteže, ozljede glave bile su kobne. Prva joj je u pomoć priskočila jedna učenica 1. razreda njezine škole.

Stravičan prizor

- Čula sam jak udarac, okrenula se i ugledala strašan prizor, ali nekako sam zadržala pribranost i pritrčala prvoj curi koja je ležala na stazi. Bili su joj stisnuti vilica i zubi, ali kako sam položila prvu pomoć, znala sam što mi je činiti. Otvorila sam joj usta i okrenula joj glavu na bok - prepričala je hrabra i sabrana djevojka.

Samom trenutku udara automobila u njezine školske kolegice nije svjedočila jer je bila ispred njih. Prema našim informacijama, BMW je prvo pokupio čempres ispred kućnog broja 54, zatim je udario Anamariju, a potom Margaretu i Ivonu, koju je odbacio osam metara dalje ispred ulaza u dvorište kuće. Jedna je djevojka završila ispred suterenskog prozora u koji je automobil udario i od kojeg se zatim odbio na cestu, a jedna na travnjaku pokraj ceste. Anamarija i Margareta bile su u nesvijesti i, kako doznajemo od njihovih obitelji, zapravo se ne sjećaju ničega. Ivona je pak neposredno nakon nesreće bila pri svijesti, no stanje joj je zbog teških ozljeda glave bivalo sve teže.

U nedjelju su je vozili i na dodatne pretrage u KBC Osijek, međutim spasa joj nije bilo.

Izjava vozačeva oca

U Općinskom državnom odvjetništvu i policiji još uvijek ne izlaze s detaljima. Iako Denijev otac, Mihael Župan, kaže kako mu je sin rekao da je vozio oko 70 km/h, to nam nije potvrđeno. Mjesto nesreće je detaljno snimljeno, analizirat će se i vještačiti svaki centimetar ceste, travnjaka i nogostupa, pa tako i famozna rupa na cesti koje se nalazi na 80-ak metara od mjesta nesreće.

Rupu je u subotu pokrpala tvrtka Cestar, a budući da gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, kako je sam rekao, nije dao nikakav nalog da se rupa pokrpa, pojavile su se spekulacije da je to učinjeno u tajnosti, da bi se možda izbjegla nečija odgovornost.

- Rupa je u postupku i tijekom očevida fiksirana. Mi nismo tražili da se zakrpa niti nas je itko to pitao. U dokaznim materijalima imamo njezino stanje u trenutku nesreće - rekao je općinski državni odvjetnik Egon Ljubičić.

ZAKON JASNO OPISUJE OGRANIČENJA ZA MLAĐE OD 24

Što mladi vozači (ne) smiju u prometu

Česti su otpori i zahtjevi prema policiji da se ukine odredba prema kojoj mladi vozači do 24. godine ne smiju voziti automobil jači od 80 kW. Tisuće takvih prekršaja godišnje. Člankom 221. Zakona o sigurnosti prometa na cestama regulirano je što mladi vozači smiju, odnosno ne smiju činiti u prometu.

1Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti.

2Osoba iz stavka 1. ovog članka ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola ili ako pokazuje znakove opijenosti.

3Osoba iz stavka 1. ovog članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati vozilom jačim od 80 kW.

4Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:17