STRAŠNA NESREĆA U SLAVONSKOM BRODU

MLADIĆ (21) BMW-om POKOSIO TRI DJEVOJKE Vještaci otkrili što je bio glavni uzrok nesreće

Slavonski Brod, 230914.Jutros je nastavljeno sudjenje Deniju Zupanu. 25.04.2013. naletio je autimobilom na tri djevojke na plocniku. Jedna djevojka je preminula je od teskih ozljeda.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Na brodskom Općinskom sudu u utorak nastavljeno je suđenje Brođaninu Deniju Županu (21), koji je lani 25. travnja očevim BMW-om na nogostupu pokosio tri djevojke, od kojih je jedna od teških ozljeda preminula.

Drugog dana sudsko Vijeće pod predsjedanjem Vedrana Pavelića saslušalo je iskaze vještaka medicinske i prometne struke, piše brodportal.hr .

Vještak medicinske struke Marcel Marcikić pojasnio je i detaljizirao sve ozljede koje su tri djevojke, Ivona Srećković, Margareta Sedlarević i Anamaria Sabljak, zadobile nakon što je na njih, dok su se stazom u Cankarevoj ulici vraćale iz škole naletio Deni Župan s BMW-om.

Mladić (21) BMW-om pregazio tri učenice: 'Bio sam u šoku, vidio sam djevojke kako leže na leđima'

- Ozljede Margarete Sedlarević i Anamarije Sabljak su okvalificirane kao osobito teške i opasne po život, od udara vozila nastala su višestruka ozljeđivanja, što je dovelo i do situacije razvoja šoka, traumama i krvarenjem. Pokojna Ivona Srećković zadobila je vrlo teške ozljede glave, prsnog koša i nogu, uzrok smrti je teška ozljeda mozga - kazao je dr. Maricikić.

Vještak prometne struke Darko Konjević pojasnio je stanje koje je neposredno prethodilo prometnoj nesreći.

- Na osnovu tragova na kolniku nesporno je da se automobil BMW neposredno prje nesreće Cankarevom ulicom kretao brzinom od oko 93 km na sat, a u toj ulici najveća dopuštena brzina je 50 km na sat. Brzina sama za sebe ne mora biti uzrok slijetanju s kolnika, uzrok je nekontrolirano upravljanje vozilom od strane vozača, do slijetanja s kolnika i udara u stambeni objekt, a potom u pješakinje došlo je na ravnom dijelu ceste - kazao je, uz ostalo, vještak Darko Konjević.

Tijekom očevida, dodao je, nije evidentiran položaj nepoznatog kombija koje je, navodno, vozaču BMW-a zauzimalo mogućnost sigurnog prolaza ulicom.

- Razlog slijetanju su izrazito intenzivne korekcije upravljanja tijekom vožnje i vozilo dovele do destabilizirajućeg stanja. Pregledom vozila nisu utvrđene tehničke neispravnosti koje bi možebitno moglo biti razlog za destabilizirajuće kretanje po kolniku - zaključio je vještak Konjević, piše brodportal.hr .

Odlukom sudskog Vijeća rasprava drugog dana suđenja nastavit će se 17. listopada. Inače, tužiteljstvo je za okrivljenika zatražilo kaznu zatvora od pet godina, uz zabranu upravljanja motornim vozilima u istom trajanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:11