NEMA KAZNE

EPILOG SLUČAJA KOJI NAS JE ŠOKIRAO 'Šutnja o HIV-u uoči dijalize nije kazneno djelo'

SPLIT - Djelatnici Policijske uprave proveli su kriminalističku obradu u slučaju 66-godišnjeg pacijenta iz Splita kojem je nedavno na Odjelu za hemodijalizu spašen život pravovremenom dijalizom, ali on prije liječenja medicinskom osoblju nije rekao da je zaražen HIV-om, javlja Slobodna Dalmacija.

Nakon njega je na istom uređaju dijaliziran naš sugrađanin u 30-im godinama života, te je mladić preventivno podvrgnut terapiji nakon naknadnog saznanja medicinara da je stariji pacijent zaražen virusom HIV-a. Terapiju je primila i medicinska sestra koja je bila u kontaktu sa zaraženim pacijentom.

Budući da policajci nisu pronašli čvrste elemente počinjenja kaznenog djela, podnijeli su izvješće Državnom odvjetništvu. U daljnjem postupku tužiteljstvo može iz tog izvješća zaključiti kako u predmetu nema kaznenog djela, ali može i utvrditi postojanje nedjela i podignuti optužni prijedlog.

Također, od djelatnika Policijske uprave može zatražiti dodatne izvide, koji bi mogli dati odgovore na pitanje je li činjenicom što je pacijent prešutio da ima virus HIV-a počinjeno kazneno djelo, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:18