ZORKA ROGIĆ

EUROPOL OBJAVIO POPIS NAJTRAŽENIJIH KRIMINALKI: Među njima je i 28-godišnja Hrvatica, evo zašto je za njom raspisana tjeralica

 
Zorka Rogić
 Europol

Europska policijska agencija Europol pokrenula je u petak sveobuhvatnu operaciju hvatanja najtraženijih žena počinitelja teških kaznenih djela u Europskoj uniji, ističući da su njihovi zločini "jednako ozbiljni" kao i zločini koje su počinili muškarci, prenosi AFP, a među njima je i 28-godišnja Hrvatica Zorka Rogić.

U kampanji pod sloganom "zločin ne poznaje spol", na internetskoj stranici Europola na spektakularan su način prikazana lica najtraženijih kriminalaca u bijegu koje traži 21 zemlja, a među njima je 18 žena, kazala je glasnogovornica Europola Tine Hollevoet.

Osumnjičene se terete za kaznena djela poput ubojstva, šverca ljudima ili drogom.

Hrvatska traži 28-godišnju Zorku Rogić zbog krijumčarenja droge i oružja, a u bijegu je od 2014. godine.

Lica počinitelja zločina u bijegu su otkrivena i svatko može vidjeti radi li se o muškarcu ili ženi, dodaje Hollevoet.

"Cilj nam je da što veći broj ljudi vidi natraženije zločince u bijegu jer je onda i veća šansa da ih lociramo i uhitimo", ističe glasnogovornica.

Francuska tako traži Jessicu Edosomwan, Nigerijku u bijegu nakon što je policija razbila mrežu prostitucije u regiji Lyona krajem 2007. Svukupno je uhićeno 26 ljudi. Edosomwan je bila na čelu kriminalne mreže koja je iskorištavala oko 60 žena za prostituciju, a koje su dovedene u Francusku pod izlikom boljeg života. Žene su zastrašivane, a njihovim se obiteljima prijetilo.

Sudski postupak počinje 6. studenoga u Lyonu, a Jessica se, prema posljednjim saznanjima, nalazi ili u jednoj od zemalja Beneluxa, a moguće u Italiji i samoj Francuskoj.

Mađarska traži 31-godišnju Ildiko Dudas, optuženu za šverc drogom i zloupotrebu vlastite djece. U odsutnosti je osuđena na šest godina zatvora za zločine počinjene između 2011. i 2012. Ne zna se gdje se trenutno nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 05:46