HOROR U ZAGREBU

FOTO: JEZIVO OTKRIĆE NA FARMI LEŠEVA 'Nema nikakve sumnje, 43 psa su otrovana'

Stravičan prizor u ilegalnom azilu za životinje u Zagrebu: pronađena su čak 43 mrtva psa
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Stravičan prizor zatekao je susjed u ilegalnom azilu za životinje u Zagrebu, gdje je u srijedu navečer pronašao 43 mrtva psa. Tijela su im se nalazila uz ogradu, a nalaznik je u prvi mah pomislio da spavaju. Kad je shvatio da se nijedna životinja ne miče, prošla ga je jeza. Odmah je nazvao policiju, koji su na prostor azila smještenog u naselju Blato vrlo brzo došla.

Tijekom jutra tijela uginulih životinja poslana su na Veterinarski fakultet, gdje će se ustanoviti koji je točan uzrok njihove smrti. No, aktivisti za prava životinja s kojima smo razgovarali kažu da nema sumnje: psi su otrovani.

ŠOKANTNO OTKRIĆE U ZAGREBU U prihvatilištu pronađena 43 mrtva psa

Slične sumnje ima i čovjek koji je životinje pronašao.

- Već šest godina azil nam je u susjedstvu i uvijek čujemo pse kako laju. Zadnja dva dana nisam čuo lavež i to mi je bilo malo čudno. U utorak navečer išao sam potražiti kozu, za koju su mi rekli da bi mogla biti negdje oko azila. Zbog činjenice da psi nisu lajali pomislio sam da je vlasnik u prostoru, pa sam krenuo do barake da ga pitam nije li možda vidio izgubljenu životinju. Ono što sam vidio užasnulo me - u svakom su kavezu ležale mrtve životinje - kaže Stjepan Novak, voditelj ranča Jockey klub, koji se nalazi nedaleko od azila.

Stjepan kaže kako na prostoru skloništa nikad prije nije bio, ali da je čuo priču da je vlasnica povratnica iz Austrije koja je u prostor azila uložila veću količinu novca. Nije mogla legalizirati sklonište zbog problema sa zemljištem, zbog čega je ostalo ilegalno.

No, činjenica je da se o vlasnici azila kao ni o udruzi Astor, koja je službeno vlasnik, ništa ne zna. Udruga je osnovana 2009. godine i predsjednica joj je izvjesna Romana Barić. Policija još uvijek pokušava ustanoviti tko je osoba koja je brinula o psima i koja možda zna nešto o njihovoj smrti.

Od naših izvora iz veterinarske inspekcije doznajemo da oni zapravo ništa ne znaju ništa o udruzi. Kažu da, iako prate, nikad nisu vidjeli nijedan oglas ove udruge za udomljavanje životinja, a nisu se pokušali legalizirati. Potvrdili su nam i da je većina uginulih pasa bila je čipirana i to na udrugu Astor.

Jučer se među aktivistima za spas životinja u Zagrebu pričalo samo o jezivom otkriću farme leševa. Nitko od njih, potvrdila nam je jedna aktivistica, nikad nije čuo za udrugu Astor. Čuli su da ilegalni azil drži starija žena, koja je napravila boksove u polju i obično spava u automobilu parkiranom uz ogradu. Navodno je prije dolaska u Blato isti prostor imala u Jaski. Volonteri s kojima smo razgovarali rekli su nam da je pse držala u iznimno lošem stanju i bez hrane. Nakon što je s tog prostora izbačena zbog neplaćanja računa, navodno je došla na lokaciju u Blatu.

- Svi se pitamo otkud su došle životinje o kojima se ta udruga brinula? U Zagrebu postoje dva skloništa koja ne ubijaju životinje, pa ne znam zašto bi netko baš u gradu osnivao privatni azil? Bilo mi mi jasno da je riječ o nekom gradu koji ima samo šinteraj, pa netko spašava životinje od smrti, ali ovo je dosta nejasno. Čuo sam da je u skloništu bilo i čistokrvnih pasa i da nitko ne može pronaći odgovornu osobu, pa je sve to zaista jako, jako čudno - kaže jedan od aktivista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:24