MITO I KORUPCIJA

FOTO Presude za Mali Maestro: ‘Gospodine Gotovac, peka nije mito, ali 5 milijuna kuna jesu’

Ivan Gotovac osuđen je na godinu dana i deset mjeseci zatvora, a Svjetlan Stanić na godinu dana
Zagreb, 280911.Na zagrebackom Zupanijskom sudu objavljena je nepravomocna presuda u ponovljenom sudjenju bivsem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju HFP Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Stanicu u slucaju - Mali maestro.Na slici: Ivan Gotovac.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Famozna peka uistinu nije mito. No, unatoč tome, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, Ivan Gotovac, danas je na Županijskom sudu u ponovljenom postupku u slučaju Mali Maestro ipak proglašen krivim za primanje mita od poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića te za pokušaj zloporabe položaja i ovlasti u korist Stanića. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac izreklo mu je ukupno 22 mjeseca zatvora, a Staniću godinu dana zatvora.

- Nisam to očekivao - bilo je jedino što je izjavio Ivan Gotovac nakon objave presude. Svjetlan Stanić na nju pak nije ni došao.

Međusobno darivanje

Gotovac i Stanić u prvom su postupku, nakon što je izdvojen od osnovnog predmeta Maestro, oslobođeni optužbi USKOK-a. No, Vrhovni sud ukinuo je tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. USKOK je Gotovca teretio da je kao potpredsjednik za prodaju HFP-a pogodovao Svjetlanu Staniću da pod što boljim uvjetima kupi većinski paket dionica Dalmacijavina, kao i da se domogne splitskog hotela Bellevue.

Kako je u obrazloženju presude istaknula sutkinja G. M. Grahovac, USKOK je u optužnici inkriminirao pet modaliteta primanja mita. Sud je tri ispustio. Radi se o daravanoj peki, putu u Monte Carlo i ljetovanju na Stanićevoj jahti. S obzirom na to da je Gotovac platio Staniću i njegovoj supruzi put u Pariz i ulaznice za modnu reviju Louis Vuitton, sudsko vijeće je smatralo da se to može gledati u kontekstu međusobnog prijateljskog darivanja iznadprosječno imućnih obitelji.

No, to ne vrijedi, naglasila je sutkinja, i za dva preostala modaliteta obećanja dara, odnosno primanja mita, a to su nuđenje Gotovcu pet milijuna kuna za trgovanje dionicama u vidu pozajmice te obećanje radnog mjesta savjetnika u Stanićevoj tvrtki nakon odlaska iz HFP-a.

Sud smatra da su optuženici skretali pozornost s ta dva “obećanja”, ističući stalno, i na sudu, i u javnosti, peku i spomenuta putovanja kao simbolična darivanja i međusobna čašćenja bliskih obitelji. Na temelju iskaza saslušanih svjedoka i sadržaja tajno snimljenih telefonskih razgovora Ivana Gotovca i Svjetlana Stanića, sud je zaključio da je Gotovac uistinu pokušavao pogodovati Staniću da se dokopa Dalmacijavina, ali i zemljišta na pomorskom dobru u Luci Split na koje ta tvrtka nema pravo.

Angažirao službe

Vijeće je utvrdilo da je Gotovac svjesno ignorirao mišljenje DORH-a da u javnu ponudu treba staviti klauzulu o izmještaju Dalmacijavina te da je o tome krivo izvještavao nadređene i prešućivao im sadržaje razgovora s predstavnicom DORH-a.

No, Svjetlana Stanića o svemu je pravilno izvještavao i radio po njegovim uputama. Sutkinja je citirala telefonski razgovor u kojemu Stanić traži da se klauzula o izmještaju izbaci iz javne ponude, na što mu Gotovac odgovara: “Dogovoreno, onda ćemo to izbaciti”. Za sud je slična situacija i s hotelom Bellevue, koji je trebao biti prodan kao dio imovine tvrtke Laurus u stečaju, čiji je većinski vlasnik bio HFP.

Bili bi na konju

- Do svibnja 2007. HFP nije pokazao nikakav interes za Bellevue. Sve dok Ivan Gotovac nije počeo aktivnosti, a počeo ih je kada ga je potaknuo Stanić - navela je sutkinja, napominjući da je Gotovac tražio od podređenih da “maksimalno zbrinu Stanića”.

Dalmacijavino i hotel Bellevue bili su dva projekta Ivana Gotovca i Svjetlana Stanića, uz koje je sud vezao Gotovčeve riječi iz snimljenog materijala u kojem govori o tome kako bi zatvaranjem tih projekata on i Stanić bili na konju, kako bi si osigurali budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:41