PONOVNO U ZATVORU

Golemović nakon izlaska iz pritvora pobjegao u BiH

Uhititi i pritvoriti Dražena Golemovića jer bi mogao pobjeći iz zemlje, odlučilo je izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda
Rijeka, 070509.Privodjenje uhicenog Drazena Golemovica na razgovor kod istraznog suca u Zupanijskom sudu u Rijeci. Golemovic je uhicen jucer u Porecu.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Zeljko Sop / CROPIX

RIJEKA - Dražen Golemović, kontroverzni građevinski poduzetnik, prije otprilike dva tjedna viđen je u rodnoj BiH gdje je krenuo izvaditi dokumente za prebivalište. To bi bila sasvim obična vijest da taj graditelj rustikalnih vila u Istri nije prije dvadesetak dana pušten iz pritvora u kojem je proveo četiri mjeseca tijekom istrage i potom USKOK-ove optužnice u slučaju Ipsilon.

Novi dokazi USKOK-a

U riječkoj je Via Romi boravio da ne bi utjecao na svjedoke, kao i zbog opasnosti ponavljanja kaznenih djela za koja se tereti. Optužen je da je od istarskog policajca Nedjeljka Mijošeka, a on od suoptuženih kolega te carinika, poreznika i tadašnje pazinske tužiteljice Davorke Smoković, tražio da mu za novčanu naknadu pribavlja službene informacije do kojih nije mogao doći legalnim putem.

Kako doznajemo, vijeće riječkog suda je novu odluku o pritvaranju donijelo nakon što je na današnjoj sjednici zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina priložila neke dokaze, odnosno indicije iz kojih su navodno vidljive Golemovićeve aktivnosti u pripremi odlaska u inozemstvo. Sukladno odluci o ponovnom pritvaranju policiji je odmah izdan nalog da Golemovića pronađe i privede u zatvor, a ne bude li to provedeno u djelo, za njim će se raspisati tjeralica.

Golemović nije htio komentirati rješenje o ponovnom pritvaranju, samo je kratko rekao da trenutačno nije u Poreču.

- Golemović živi u Poreču sa šestero djece i glupost je da uopće i pomišlja na bijeg, a rješenje o ponovnom pritvaranju mog branjenika zbog opasnosti od bijega naprosto je apsurdno - rekao je Golemovićev branitelj Ljubo Pavasović Visković. Dodao je i da ne postoji bojazan da se Golemović neće pojavljivati na sudskim raspravama.

Vrhovni ukinuo odluku

Takav nepredviđeni rasplet slučaja Golemović počeo je prije tri tjedna kada je USKOK zatražio da se Golemoviću produlji pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. U međuvremenu ostali optuženi pušteni su na slobodu. Izvanraspravno vijeće riječkog suda ipak je odlučilo da više ne postoje razlozi za pritvor, te je Golemovića pustilo na slobodu. USKOK je podnio žalbu na takvu odluku, a Vrhovni ju je sud početkom tjedna ukinuo jer je pri donošenju odluke o oslobađanju počinjena povreda zakona. (A. Kurbanović, S. Fable/EPEHA)

Državljanstvo ih izvlači iz zatvora

BRANIMIR GLAVAŠ

Branimir Glavaš, koji je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina, na dan presude je pobjegao u BiH. Glavaš je navodno saznao da će mu biti izrečena kazna veća od pet godina, zbog čega bi morao ići u pritvor.

OGNJEN ŠIMIĆ

Riječki kardiolog pobjegao je u BiH prošle godine nakon izricanja nepravomoćne presude na devet godina zatvora zbog primanja mita. Nakon što je sudsko vijeće naredilo njegovo privođenje, prešao je granicu i smjestio se u Sarajevu.

BLAŽO PETROVIĆ

Zbog zloporabe položaja i ovlasti “teške” 9,6 milijuna kuna policija i sud raspisali su tjeralice za Blažom Petrovićem. On je, pak, pobjegao u Ljubuški. Petrović je bio optuživan i na suđenju tzv. maloj mafiji zbog višemilijunskih iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, ali nikad nije pravomoćno osuđen.

JOZO ĆURKOVIĆ

Bivši direktor Salonita iz Vranjica već je pet godina u bijegu pred hrvatskim pravosuđem koje ga tereti za gospodarski kriminal težak 100 milijuna kuna. No, Ćurković danas živi na svojem imanju u zaseoku Ćurkovići, desetak kilometara od granice s Hrvatskom.

ŽELJKO VRBAT

Željko Vrbat, kojeg traže zbog pljačke Getroa u Sesvetama u prosincu 2007., također je svoje utočište potražio u BiH. Hrvatska policija označila ga je kao izrazito opasnu osobu, ali on je nakon dolaska u BiH priveden sucu pa pušten. (M. Batinica)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:28