SUKOB ROMSKIH OBITELJI

Hamidovići poručili: Hašim je prvi, bit će još ubijenih Osmanovića!

 Krajač/CROPIX

Hašim je prvi. Bit će još krvi. Bojimo se za svoje živote, ne spavamo jer se bojimo da će nam baciti bombu. Bojim se za ostale sinove jer su nam poslali poruku da neće stati - kaže majka Hašima Osmanovića koju smo jučer poslijepodne zatekli u obiteljskoj kući u zagrebačkom naselju Trnava.

Osuđivani i u Italiji

Osmanovića, 33-godišnjeg trgovca, prema prijavi policije u srijedu oko 21.50 sati u Chevrolet Aveu na Aveniji Dubrava u Zagrebu smrtno je ranio 21-godišnji Gino Hamidović kojem je jučer Ljiljanka Maletić, istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda, odredila 30 dana istražnog zatvora. Strah od krvne osvete i novih obračuna okupio je obitelj Osmanović. U Zagreb je iz Njemačke doputovala Hašimova majka, a dvije romske obitelji godinama su bile u svađi. O Hamidovićima Osmanovići govore da su “mafijaši”, da je nekoliko članova obitelji u Italiji, ali i Hrvatskoj osuđivano na višegodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva i niza drugih kaznenih djela. Prema neslužbenim informacijama, povod ubojstvu Hašima Osmanovića je višegodišnji dug, o čemu postoji čak i trag u sudskom spisu, no u ovom je slučaju običajno pravo presudilo prije redovnih sudova. Upravo zbog te okolnosti policija istražuje je li Hamidović sam odlučio ubiti Hašima Osmanovića ili je to bio naprosto zadatak koji je morao obaviti prema običajnom pravu. Na to bi moglo ukazivati i to što nije bježao unatoč tome što je znao da ga policija traži. Čak se i sam namjeravao predati policiji kad je dobio nalog za pretragu kuće i javio se odvjetniku Silvanu Radobuljcu, ali je policija bila brža i uhitila ga u kući.

Branio se šutnjom

Još nije potvrđeno je li pronađeno i oružje iz kojeg je pucano, ali na temelju dosad prikupljenih dokaza Hamidovića se tereti za obično ubojstvo, a ne kvalificirani oblik ubojstva. Hamidović se u policiji i na ispitivanju u Državnom odvjetništvu, gdje ga je branio odvjetnik Radobuljac, branio šutnjom, ali nije pokazivao ni trunku emocija unatoč činjenici da ga se tereti za teško kazneno djelo. Prema onome što je dosad utvrđeno u istrazi, Osmanović je vozio Avenijom Dubrava kod raskrižja s Ljubijskom ulicom. Iz drugog automobila, sa suvozačkog sjedala, kroz otvoreni je prozor pucano u njega, a on se ranjen, na zaprepaštenje prolaznika, srušio kraj automobila i u 23.30 preminuo u Kliničkoj bolnici Dubrava. Policija je kraj automobila pronašla pištolj za koji se kasnije utvrdilo da ga je posjedovao ilegalno. U kuloarima se pričalo da se Osmanović bavio i “kamatarenjem”, a dovodilo ga se i u vezu s drogom, ali njegova obitelj to odlučno opovrgava, kao što tvrde da im nije poznato da je njihov član nosio oružje sa sobom.

Tražili ga i u Rijeci

- Hašim je došao kući, ostavio je sestri neke stvari i rekao da će se vratiti za desetak minuta. U međuvremenu je ubijen - kažu uplašeni Osmanovići, okupljeni u kući i dvorištu.

Od srijede navečer policija je intenzivno tragala za ubojicom. U petak ujutro nekoliko policijskih vozila praktički je “okupiralo” zapadni dio Rijeke, sve pravce oko Kastva, Matulja sve do državne granice, te pretražilo kuću u Donjim Jušićima 145 zbog sumnje da se u njoj kriju osobe povezane s ubojstvom u zagrebačkoj Dubravi. Ispred kuće je bio parkiran Mercedes zagrebačkih oznaka, ali u njoj nitko nije pronađen. Susjedi su rekli da u kući nitko ne boravi, ali da povremeno sa skupocjenim automobilima navrate osobe koje se bave “sumnjivim poslovima”.

Još nema potvrde je li pronađeno oružje kojim je smrtno ranjen Hašim Osmanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:05