POZADINA UBOJSTVA

Hamidovići su NAJMOĆNIJI ROMSKI KLAN: Organiziraju dilanje droge, džeparenje i prostituciju sve do Italije i Francuske

Nakon prošlotjedne pucnjave i ubojstva u Dubravi policija je zabrinuta jer ratovi romskih klanova često završavaju pokoljem u kojem meci lete i kose sve koji se slučajno nađu na poprištu obračuna
Zagreb, 290212.Avenija Dubrava bb, na ulici je propucano vozilo Chevrolet Aveo pri cemu je jedna osoba ozlijedjena i prevezena u bolnicu. Cesta je zatvorena za sav promet.Na slici: policijski ocevidFoto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX / KRAJAC DAMIR

ZAGREB - Gino Hamidović (21), osumnjičeni za ubojstvo Hašima Osmanovića (33) prošlog tjedna na Aveniji Dubrava , član je obitelji koja je u dugogodišnjem sukobu s Osmanovićima.

Taj odnos otežan je krutim običajima romske zajednice, a klica zla potječe od brutalnog umorstva Razije Hamidović u Italiji 1991. godine.

Nakon najnovijeg zločina u zagrebačkoj Dubravi ubojicu Ginu Hamidovića policajci su pronašli u obiteljskog kući na Trešnjavci. Nije otkrio razloge ubojstva, ali ono dokazuje da je žudnja za osvetom nadjačala brigu za vlastitu sudbinu.

Zabrinuta policija

Najnovije poruke iz ‘klana’ Hamidović unose zabrinutost i u policijske redove. Ratovi romskih klanova često završavaju pokoljem u kojem meci lete i kose sve koji se slučajno nađu na poprištu obračuna. Zagrebački krim policajci u kontaktima su s članovima obje obitelji i jasno im je dano do znanja da sukobi ne dolaze u obzir.

Pogled u svijet dvije sukobljene romske obitelji iz Zagreba dao je Mirko Krakić Švabo (45), kojeg je hrvatsko pravosuđe godinama tražilo zbog pravomoćne presude od deset godina zatvora dosuđene prošle jeseni za brutalno ubojstvo Razije Hamidović 1991. u Firenci. Taj stravični zločin pokrenuo je mržnju između dvije obitelji, a Krakić je 2009. osuđen na 10 godina zbog sudjelovanja u njemu, zajedno s Razijinim nevjenčanim suprugom Osmanom, Safetom Hamidovićem i Raifom Osmanovićem.

Glasni jauci iz prikolice

S Krakićem je novinar Jutarnjeg lista razgovarao nekoliko dana prije predaje.

- Omer i Razija zajedno su ušli u prikolicu i začuli su se jauci. No, to je bio ciganski kamp i nisam ni slušao ni gledao, takva su bila pravila.

Idućeg dana Razijine sestre Planinka i Nervesa zamolile su Krakića da ih odveze u bolnicu, što je učinio. Tek je kasnije doznao da su ga na policiji označile kao sudionika u Razijinu premlaćivanju.

Vjerovao je da će sve proći glatko i da će Omer na sudu reći kako je sam premlatio ženu. No, Omer je 1995. ubijen u Vukovarskoj. Krakić vjeruje da su ga likvidirali ostali pripadnici ‘klana Hamidović’, kojima je motiv bio novac.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 08:23