STAZA 'VIHORAŠKI PUT'

HGSS-ovci na teškom i zahtjevnom teren spasili zalutalog planinara

 HGSS

U nedjelju je HGSS stanica Ogulin zaprimila dojavu o unesrećenom planinaru koji se nalazi na poznatoj planinarskoj stazi “Vihoraški put", na području između Bijelih i Samarskih stijena.

Ubrzo se prema mjestu nesreće uputilo 23 spašavatelja iz stanice Ogulin, a po dolasku do unesrećenog utvrđeno je da isti ima ozljedu desnog skočnog zgloba, da se ne može samostalno, ali niti uz pomoć drugih kretati. Nakon pružene prve pomoći i imobilizacije ozlijeđenog stopala unesrećeni je smješten u tzv. "marinerovu" nosiljku, a kako je riječ o izuzetno teškom i zahtjevnom terenu, a k tome su još bili loši vremenski uvjeti jer je padala kiša i približavala se je noć odlučeno je da se krene u transport najbližom poprečnom stazom prema šumskoj cesti Mrkopalj - Jasenak, i da se u ispomoć pozovu i spašavatelji iz stanice Delnice. Oko 21:00 sati transportu unesrećene osobe pridružilo se i šest spašavatelja iz stanice Delnice te je ukupno u akciji spašavanja sudjelovalo 29 članova HGSS-a.

Unatoč teškom i zahtjevnom terenu, te lošim vremenskim uvjetima unesrećeni je predan djelatnicima HMP iz Ogulina u 23:40 sati.

Za HGSS je ova akcija je završena 20.06.2016. god. u 00:50 sati povratkom svih spašavatelja u bazu. Ocijenjena je kao vrlo zahtjevna zbog transporta koji se odvijao po vrlo zahtjevnom terenu, mraku i jakoj kiši koja je pratila cijeli transport unesrećenog do kola Hitne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:18