MILIJUNSKA PREVARA

ISPOVIJEST ŽRTVE‘Riječki Ponzi uzeo mi jesvih 300.000 kuna ušteđevine'

Jednom prilikom dao sam mu 12.900 kuna. On mi je na ime kamata dao 100 kuna i litru maslinova ulja
 Tea Cimaš/CROPIX

Nakon što je eksplodirala priča o Davidu Novakoviću, bivšem vlasniku mjenjačnice u Rijeci koji je, poput kakva ilegalnog investicijskog fonda, oplođivao sredstva svojih sugrađana da bi se na kraju pokazalo da se radilo o Ponzijevoj shemi, javlja se sve više ljudi koji tvrde da je “poduzetnik” zbrisao s njihovim novcem.

Ogromne kamate

Prema konzervativnim procjenama, Novaković je na ovaj ili onaj način poslovao s najmanje stotinu “investitora” nagomilavši dug na oko dva milijuna eura. Uvlačio ih je u priču tvrdeći da zarađuje sa svojim poslom mjenjačnice na razlikama u tečaju i da će im isplaćivati ogromne kamate. Pokazalo se da su kod Ponzija “štedjeli” mnogi ugledni građani, liječnici, odvjetnici, čak i političari poput bivšeg primorsko-goranskog župana Milivoja Brozine koji mu je, navodno, posudio 60 tisuća eura i 15 tisuća američkih dolara, a policija sada u istrazi, neslužbeno doznajemo, ispituje svakog ponaosob. U ovom trenutku većina tvrdi da se nije radilo o ulaganjima nego o klasičnim posudbama te su vjerovnici, nakon što se ponzijevski balon ispuhao, ostali kratkih rukava.

Da Novaković nije imao posla samo s dobro potkoženim ljudima nego i s onima kojima je zamračio praktički cijelu ušteđevinu, pokazuje primjer Radomira Derenčinovića koji od riječkog Ponzija potražuje oko 40 tisuća eura. O tome ima i pisani trag, Novakovićevu izjavu napisanu rukom i ispečatiranu imenom tvrtke te ovjerenu kod javnog bilježnika, a kako bi naplatio svoja potraživanja, Radomir Derenčinović zvan Rale angažirao je odvjetnika. Doduše, riječki Ponzi ovdje je potpisan kao David Novković, a ne Novaković, pa je moguće da se tim jeftinim trikom poslužio da poslije ospori posudbu. Kontekst u kojem se Derenčinović našao u Ponzijevoj shemi tužna je priča koja uključuje obiteljsku tragediju, izdaju i raspad jednog prijateljstva koje je trajalo desetljećima.

- Supruga mi je umrla prije šest godina u teškim mukama, bolovala je od tumora - uvodi nas Derenčinović u osobnu tragediju koja ga je oslabila i otvorila vrata za onu koja će uslijediti - financijsku.

Lažni prijatelj

Derenčinović se 40 godina družio sa Z. (podaci poznati redakciji) kojeg je smatrao jednim od najboljih prijatelja i koji mu je, kako nam je rekao, bio velika pomoć kad mu je supruga bila bolesna. Prijatelj ga je, kaže, odveo u Bašku na Krk, gdje se počeo oporavljati nakon ženine smrti. Derenčinović, inače, kaže da nije bio lošeg imovinskog stanja s obzirom na to da je imao ušteđevine jer je 12 godina radio na platformi, a tu je bio i novac od prodaje roditeljskog stana, kao i suprugina otpremnina koju, nažalost, nije stigla trošiti.

Krenulo je uvjeravanje

- Sve je krenulo kada me prije četiri godine nazvao Z. Kao i obično, pozvao me na pivo i ništa mi nije bilo čudno. No, kad smo se našli, s njim je bio i Novaković kojeg sam vidio prvi put u životu. Poslije sam shvatio da to nije bio običan poziv na pivo nego uvlačenje u Novakovićev zločinački naum - kaže nam Derenčinović koji je, nakon svih problema u koje je upao s Ponzijem, doživio moždani udar i narušeno mu je zdravlje.

- Krenuli su me uvjeravati da Novakoviću posudim 10 tisuća eura i 50 tisuća kuna. Tvrdili su da je taj novac Novakoviću za mjenjačnicu, da on dnevno mijenja 60 do 100 tisuća eura pa zarađuje na razlikama na tečaju, da će to i meni biti dobra zarada i osiguranje za budućnost. Trsio sam se odbiti ga, ali Novaković nije odustajao, a prijatelj mi je govorio da mi on garantira povrat jer je Novaković pošten. Nisu mi trebale nikakve kamate, ali na kraju sam pristao, i to zbog Z. - kaže žrtva.

Prva je isplata obavljena u Novakovićevoj mjenjačnici, a kad je Derenčinović bio uhvaćen u mrežu, krenula je serija potraživanja riječkog Ponzija. Derenčinović je Novakoviću, kako nam je rekao, posuđivao desetak puta. Ukupan Novakovićev dug prema Derenčinoviću trenutno iznosi 23.200 eura, 15.600 američkih dolara i 25 tisuća kuna.

Derenčinović priznaje da mu je Novaković, s objašnjenjem da su to kamate, isplatio oko 4 tisuće eura.

‘Da se počastiš’

- Nagovarao me, recimo, da mu dam 5400 eura i da će mi za 10 mjeseci vratiti 6000 eura i da ću zaraditi 600 eura. Ili, kada sam mu dao 27 tisuća kuna, da ću za 10 mjeseci dobiti 30 tisuća. Platio je on nešto, ali mene te kamate nisu zanimale. Nisam uopće želio biti uvučen u tu priču od samog početka. Jednom me gnjavio da mu dam 10 tisuća kuna, a poslije sam mu dao još 2900 kuna. Kad smo se našli, dao mi je litru maslinova ulja i još 100 kuna, kao, ovo je od kamata odmah, da se počastiš. Litra ulja koštala me 12.800 kuna - kaže Derenčinović.

Derenčinović je podnio tužbu preko riječkog odvjetnika Dušana Trifunovića koji je s 334 tisuće eura jedan od najvećih Novakovićevih vjerovnika. Novaković je, naime, od 1999. do jeseni 2013. držao mjenjačnicu u prostoru unajmljenom od Trifunovića.

Derenčinović je dobio poziv na raspravu zakazanu za 25. ožujka, a tvrdi nam da se na njega vrši pritisak da odustane od tužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 23:58