HOROR

ISTINA O KRVAVOM TULUMU U PODSTRANI 'Djevojka je pristala na odnos sve dok se nije onesvijestila'

Podstrana, 211112.Kuca u Hercegovackoj ulici br.15 u kojoj je proslog petka brutalno silovana i po zivot ozlijedjena splitska studentica. Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
 Božidar Vukičević / CROPIX / CROPIX

Djevojka je pristala na spolni odnos sve do trenutka kad je izgubila svijest - složili su se stalni sudski vještaci, psihijatri dr. Jasminka Šarić i dr. Ivan Urlić, jučer na splitskom sudu dok su obrazlagali nalaze i mišljenja vezano uz događaje u kući u Podstrani krajem 2012., kad je studentica iz Splita zadobila po život opasne ozljede.

Za ozljeđivanje je optužen njezin vršnjak i tadašnji prijatelj R. Š. (23) kojeg se tereti za obljubu bez pristanka i pokušaj ubojstva.

Svjedočenje psihijatara međutim suđenje nije dovelo do kraja jer je tužiteljica, nezadovoljna takvim svjedočenjem psihijatara, zatražila novo, takozvano kontrolno vještačenje žrtve, smatrajući kako su jučerašnji iskazi vještaka u kontradikciji s njihovim prijašnjim nalazima. Sudsko vijeće prihvatilo je zahtjev te spis ide na Medicinski fakultet u Zagrebu, s kojeg će tim stručnjaka psihijatara i psihologa pregledati djevojku i dati svoje mišljenje. Tek nakon toga će se glavna rasprava moći nastaviti te je stoga odgođena na neodređeno vrijeme.

Pitanje pristanka ili nepristanka djevojke na intimni odnos, nakon kojeg je završila u operacijskoj dvorani gdje su joj spašavali život, nešto je bez čega sudsko vijeće nema osnove donijeti odluku. Problem je što se žrtva ne sjeća ničega što se dogodilo tog poslijepodneva te što je cijelo društvo s kojim su bili ona i optuženi konzumiralo alkohol.

Djevojka je, prema izjavama svjedoka, pila štok, crno vino i medicu. Kad je odvedena u bolnicu i operirana, nije joj se mjerio postotak alkohola u krvi jer je glavna briga bila spasiti joj život. Vještaci su se složili da je bila u stanju smanjene ubrojivosti zbog alkohola, ali je mogla vladati voljom i postupcima te donositi odluke, a konzumacija alkohola dovela ju je u stanje slobodnijeg ponašanja. ( K. Marić Banje/SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2021 03:05