MANJAK DOKAZA

Jedini Hrvat osuđen zbog pokolja u Škabrnji oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu

'Presuda se ne može temeljiti samo na iskazu svjedoka po čuvenju Bruna Ivkovića'
 Jure Mišković / CROPIX

ZADAR - Bivši milicajac "SAO Krajine" i jedini Hrvat koji je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog pokolja u Škabrnji, Renato Petrov (43), u petak je oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu iz pritvora u kojem je proveo godinu i tri mjeseca.

U obnovljenom postupku, koji je na Županijskom sudu u Zadru počeo u rujnu prošle godine, nakon što je Petrov iz ekstradicijskog pritvora izručen Hrvatskoj, sud je Petrova oslobodio optužbe za ratni zločin zbog nedostatka materijalnih dokaza, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić, čitajući obrazloženje presude Petrovu koji je uhićen u travnju prošle godine na aerodromu u Düsseldorfu temeljem Interpolove tjeralice nakon čega je iz ekstradicijskog pritvora izručen Hrvatskoj gdje je zatražio ponavljanje postupka.

- Presuda se ne može temeljiti samo na iskazu svjedoka po čuvenju Bruna Ivkovića. No, Sudsko vijeće nije uzelo u obzir samo njegovo svjedočenje nego i materijalne dokaze, prije svega nalaze obdukcije škabrnjskih žrtava koji nisu mogli potvrditi Ivkovićev iskaz - kazao je sudac Babić. Zadarsko tužiteljstvo teretilo je Petrova za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine kada je, provodeći velikosrpsku politiku, ušao u podrum jedne kuće gdje je hicem iz pištolja ubio starijeg mještanina, hrvatski državljanin i nekadašnji pripadnik srpske paravojske

Ključni svjedok optužbe, Bruno Ivković, koji je kao ratni zarobljenik 1993. godine bio u kninskom zatvoru, tamo je od jednog Srbina, Mladena Uzelca, navodno čuo da je Petrov u Škabrnji ubio jednog starca. Svjedok Uzelac je međutim video vezom iz Beograda opovrgnuo da poznaje Ivkovića, te da je ikada s njime razgovarao, a rekao je i da s Petrovom nije ni mogao biti u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine jer je u to doba služio vojsku u Prištini.

Ivkovićev iskaz su putem video linka sa okružnog suda u Beogradu opovrgnuli i Vujo Kusalo, nekadašnji rukovoditelj, te Nikola Ljubojević, tadašnji upravitelj zatvorske službe u Kninu, te čuvar zatvora Momčilo Zoroje, koji su kazali kako kontakt između hrvatskih i srpskih zarobljenika nije bio moguć. Iako je prihvaćena teza da je došlo do kontakta između Ivkovića i Uzelca, sud je, međutim, Ivkovićev iskaz stavio u vezu s materijalnim dokazima, te ga provjeravao u prvom redu sa iscrpnim obdukcijskim i ekshumacijskim nalazima svih civilnih žrtava masakra u Škabrnji i Nadinu 18. i 19. studenog 1991. godine.

- Pomnom analizom iskaza vještaka dr. Josipa Dujelle koji je obducirao sve žrtve, sud nije niti jednu od žrtava mogao povezati sa iskazom Bruna Ivkovića, dakle, da je stariji muškarac usmrćen metkom u glavu. Nitko od žrtava, naime, nema, samo jednu ozljedu glave - kazao je sudac Boris Babić čitajući obrazloženje presude Petrovu koji nakon izlaska iz zadarskog istražnog pritvora nije htio novinarima odgovarati na pitanja.

„Bez komentara“, kratko je kazao nakon što je najprije duboko udahnuo i otišao praćen policijskim osiguranjem. Potvrdio je samo da će zbog dana provedenih u zatvoru privatno tužiti Hrvatsku, ako se zna da je u zatvoru proveo godinu i tri mjeseca, pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali procjenjuju da bi visina tražene odštete mogla iznositi najmanje milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:41