RATNI ZLOČIN U LORI

Josip Bikić Čop dobio četiri godine zbog zločina u Lori

Relativno malu kaznu Bikić je dobio jer je zločin priznao i pokajao se, a i zbog toga što je surađivao te što je otac dvoje maloljetne djece
 Mario Todorić/CROPIX

SPLIT – Nepravomoćnom presudom vijeća za ratni zločin Županijskog suda u Splitu, u utorak je na 4 godine zatvora osuđen umirovljeni pripadnik interventnog voda 72.bojne VP Josip Bikić Čop (41), nakon što je u obnovljenom postupku u cjelosti priznao krivnju za mučenja i ubojstva civilnih zarobljenika u ljeto 1992. godine u Vojno-istražnom centru Lora.

Pritvor mu je produljen do pravomoćnosti presude.

U sudnici Nevena Cambia, prepunoj novinara i promatrača nevladinih udruga, Bikić je u cjelosti priznao optužnicu tužitelja Michellea Squiccimarra i izrazio kajanje.

„ Osjećam se krivim po optužnici u cjelosti i kajem se. Ovo je moja obrana, ne bi želio odgovarati na pitanja.“ - izjavio je Čop, nakon čega su se stranke usaglasile da nema potrebe nanovo saslušavati svjedoke pa su pročitani ranije izvedeni dokazi.

Kao što se očekivalo, Bikiću su predaja, pa priznanje i kajanje honorirani blažom sankcijom. Kao olakotne okolnosti su Bikiću uvaženi kooperativnost, činjenica da je djelo počinio dok je bio mlad, te što je otac dvoje maloljetne djece.

„Ovdje se danas dogodila nama nova istuacija, a to je priznanje i izražavanje žaljenja i kajanja, što se kod ostalih optuženika nije vidjelo. Priznanjem je bitno ubrzan postupak koji smo proveli u jednom danu, a u sudskoj praksi kod nas i u Haagu se posebno cijeni priznanje." – obrazložio je sudac Cambi znatno ublaženu sankciju.

Činjenični opis pravomoćne presude, koja je do isteka žalbenog roka ili ponovnog postupka stavljena van snage, ostaje isti.

Nakon četiri godine bijega, Bikić se predao 18.studenog 2008. godine, a samo dan nakon predaje je premješten iz Zatvora Split u zagrebački zatvor Remetinec, pa u zatvor u Gospiću. U odsutnosti je bio pravomoćno osuđen na šest godina zatvora a nakon predaje zatražio obnovu postupka.

Ponovljeni postupak u slučaju Lora je trajao od 20. rujna 2005. do 2. ožujka 2006. godine kada je optuženima izrečena presuda na kazne zatvora od 6 - 8 godina, ukupno 58 godina. Osuđujuću presudu je Vrhovni sud potvrdio i pravomoćna je od 6. veljače 2007. godine.

Na prethodnom suđenju pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, osmorica su bila oslobođena, a upravitelju zatvora Tomislavu Duiću se sudilo u odsutnosti. Bikić je u pritvoru proveo oko dvije godine, do prve oslobađajuće presude je bio na Bilicama od 27.rujna 2001. do 22.srpnja 2002. godine, a nakon četiri godine bijega, do danas još 13 mjeseci, od predaje u studenom prošle godine.

Prema pravomoćnoj presudi, pripadnici 72. bojne Vojne policije - Tomislav Duić kao zapovjednik, njegov zamjenik Tonči Vrkić, pripadnici interventnog voda Miljeno Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, te stražari Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić, su od ožujka do rujna 1992. u VIC-u Lora bez ikakvog pravnog osnova držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv RH.

Vrijeđali su njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, a usmrćeni su Gojko Bulović i Nenad Knežević.

Uskoro slijedi suđenje u slučaju „Lora 2“ gdje se zbog mučenja ratnih zarobljenika tereti Tomislava Duića, Tonćija Vrkića, Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića. U bijegu su još uvijek Duić, Bungur i Bajić, a možda ih ovakav razvoj događaja potakne na razmišljanje o predaji pravosudnim tijelima.

Ivan Bikić nije želio ništa komentirati nakon bratovog priznanja zločina, kao ni Čopov branitelj Željko Gulišija.

Zastupnik optužbe Michelle Squiccimarro je najavio da će o eventualnom ulaganju žalbe odlučiti nakon što primi pismeni otpravak presude. Suđenje su pratili promatrači OESS-a, Odbora za ljudska prava i Domente iz Zagreba, a pred splitskom Palačom pravde se za vrijeme presude okupilo dvadesetak Bikićevih prijatelja i suboraca.

KRONOLOGIJA:

1992. - Počinjenje zločina u Lori

2001. - Bikić uhićen po optužbi za ratni zločin i u pritvoren

2002. - Sudac Slavko Lozina oslobađa svu osmoricu optuženih

2004. - Vrhovni sud RH ukida presudu i nalaže novo suđenje, Bikić i četvorica optuženih bježe

2005. - Izdana Interpolova tjeralica za Bikićem

2007. - Na ponovljenom suđenju svi su osuđeni, Bikić kažnjen na 6 godina zatvora

2008. - Bikić se predaje splitskoj policiji i traži obnovu postupka

2009. – Bikić priznaje krivnju i biva nepravomoćno osuđen na 4 godine zatvora i ostaje u pritvoru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:50