SUĐENJE PJEVAČU

KLJUČNO VJEŠTAČENJE 'Tony Cetinski je vozio uskom uličicom oko 33 kilometra na sat, a nije vidio čovjeka jer je bio zavaljen u sjedalo'

 
Tony Cetinski sa odvjetnikom Goranom Marjanovićem dolazi na općinski sud u Pazinu.
 Matija Djanjesic / CROPIX

Poznati pjevač Tony Cetinski nije mogao vidjeti nesretnog Ibrahima Kevljanina zvanog Braco (62) u Pustoj ulici 3. studenoga 2017. u Rovinju, koji je ležao na cesti i na kojega je Cetinski toga dana oko 14 sati naletio svojim automobilom u zavoju pod kutom od 65 stupnjeva u poziciji u kojoj je vozio svoj automobil.

Isto tako, smrt je kod nesretnog Brace nastupila zbog pritiska podvozja automobila na tijelo. Iznijeli su to prometni i medicinski vještaci jučer na nastavku suđenja poznatom pjevaču pred Općinskim sudom u Pazinu.

Vještačenje prometnog vještaka Zvonka Ivašića bilo je ključno u ovom slučaju, a kazao je da se nije mogla utvrditi brzina kretanja automobila prije same nesreće jer nije bilo tragova kočenja.

Potvrdio je i da je ulica jako nepregledna, kao i zavoj iza kojega se nalazio Ibrahim Kevljanin ležeći na cesti u teškom alkoholiziranom i lošem zdravstvenom stanju, te da se vozilo Cetinskog kretalo ispod 50 kilometara na sat.

Prema njegovoj rekonstrukciji događanja, vozilo se moglo kretati oko 33 kilometra na sat, ali točna brzina se ne zna. Zna se samo, kazao je dalje, da se nesreća mogla izbjeći da je vozio ispod 18,4 kilometra na sat i da je na vrijeme vidio Kevljanina i krenuo s kočenjem. Kazao je i da vozač koji vozi takav automobil kakav ima Cetinski mora na tom dijelu ceste paziti i da ne “zakači” dijelove zgrada budući da je ulica iznimno uska.

POMOĆ KAMERA

Vještak je rekao da bi Cetinski bio vidio čovjeka koji leži na cesti da nije sjedio, kako je više puta kazao, “duboko zavaljen u sjedište” automobila.

Uočio bi ga bio tek da je podignuo glavu i tijelo za 10 centimetara. To je njegovo saznanje iznjedrila rekonstrukcija nesreće godinu dana nakon kobnog događaja u Pustoj ulici, gdje je vještak zajedno s Cetinskim prošao više puta isti put kako bi utvrdio je li pjevač mogao ili nije mogao vidjeti nesretnog Kevljanina. Snimka te rekonstrukcije prikazana je u sudnici.

- U položaju optuženog, duboko zavaljenog u sjedište, između glave okrivljenika i oštećenog našla se prepreka u vidu vanjskog lijevog ogledala vozila okrivljenika i on nije mogao vidjeti oštećenika.

U daljnjem kretanju vozila okrivljenik nije mogao vidjeti oštećenika jer je tijelo oštećenog bilo zaklonjeno prednjim bijelim stupom vozila - objasnio je vještak. Dodao je i da je se u tom položaju može voziti kada se radi o vožnji autocestom, ali ne i u gradskom prometu.

Sporno je bilo i je li Cetinski mogao vidjeti čovjeka uz pomoć kamera na automobilu ili su mu pak senzori mogli ukazati da je nešto na cesti.

Vještak je rekao da su u jednom trenu u rekonstrukciji kamere pokazale lutku na ulici, ali da su onda stajali na cesti, a ne bili u vožnji. A takve se kamere koriste prvenstveno kod parkiranja automobila, odnosno ne koriste se tijekom vožnje.

NEMA UPORIŠTA

Branitelj Cetinskog Goran Marjanović je zbog opaski o tome da je Cetinski bio “preduboko zavaljen u sjedište automobila”, koje po njemu nemaju uporišta ni u kakvim propisima koji utvrđuju na koji način vozač mora sjediti u automobilu, zatražio ponovno vještačenje.

- Nigdje ne piše da se tijekom vožnje na prometnici koja je uređena prometnim znakovima vozač mora podignuti za 10 centimetara da bi vidio stanje iza zavoja. Ovakva konstrukcija nema uporišta u zakonima, a ni u pravilima logike - smatra branitelj Cetinskog, koji je protestirao zbog korištenja tog izraza.

Što se tiče uzroka smrti, patolog Ilija Kučinar iščitao je iz svog nalaza da je do smrti došlo zbog tri razloga: teško alkoholiziranog stanja, kardiovaskularno narušenog zdravlja i pritiska automobila na tijelo.

Kazao je da dominantni čimbenik nije moguće odrediti, dok je vještak Josip Škavić, koji je imao uvid i u nalaz patologa, ali i u očevid s nesreće, utvrdio da je direktan uzrok smrti pritisak automobila na tijelo, odnosno mehanička asfiksija.

Nije, međutim, mogao reći je li Kevljanin pri naletu automobila bio pri svijesti ili ne. Kazao je i da je ležao na cesti na leđima, paralelno sa smjerom kretanja automobila, te da mu je glavom bio okrenut prema automobilu.

Suđenje jučer nije zaključeno, već se nastavlja 6. rujna, kada će se ispitati još tri vještaka koja u ponedjeljak nisu došli na zakazano ročište zbog godišnjih odmora. Tada će i državna odvjetnica te branitelj Cetinskog dati završne riječi.

Da podsjetimo, Državno odvjetništvo tvrdi da je pjevač trebao prilagoditi brzinu i biti pažljiviji te da je preduboko bio zavaljen u sjedalo.

Kako piše u Kaznenim zakonu, onaj tko kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako je to djelo počinjeno iz nehaja, kazna zatvora je tri godine, a ako je kaznenim djelom prouzročena smrt jedne ili više osoba, kazna zatvora je od jedne od osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14