GRAĐEVINSKA MAFIJA

Kradu bagere i voze ih u Srbiju

Osječanin Azemir Krupić pronašao je jedan od svoja dva ukradena bagera, dok većina skupih strojeva završi u inozemstvu

ZAGREB, KOPRIVNICA - Osječki poduzetnik Azemir Krupić oblijepio je Koprivnicu i okolicu s više stotina plakata u nadi da će se na tom području naći bager gusjeničar vrijedan stotinjak tisuća eura.

Potraga za strojem

Samo tjedan dana prije toga nedaleko od sjedišta policije u Koprivnici, zahvaljujući dojavi prijatelja, nakon višemjesečne potrage pronašao je bager na kotačima, model TB 175.

Iako je za njim potragu raspisala osječka policija, na čijem je teritoriju Krupić u ime tvrtke Genesis i podnio kaznenu prijavu protiv Srđana Bižića, koji je u ime svoje požeške tvrtke Dinos unajmio dva bagera, stroj je radio danima na gradilištu praktički policiji pod nosom. Čak je u međuvremenu bio preprodan.

Tim za sada polovičnim uspjehom Krupić može biti zadovoljan jer većina ukradenih strojeva završi preko granice, najčešće u Srbiji ili BiH.

MUP nema podatke

O kolikoj se brojci točno radi MUP ne zna jer se oni u statistici vode kao radni strojevi, što mogu biti i hidraulični čekići vrijedni nekoliko tisuća kuna, ali i veliki građevinski strojevi vrijedni nekoliko stotina tisuća eura.

U prosincu prošle godine Krupićev je bager na jednom novozagrebačkom gradilištu ugledao Ivica Bebek, vlasnik koprivničke građevinske tvrtke Biim. Na bageru je bio izvješen papir o prodaji i Bebek se, ništa ne sumnjajući, javio na oglas. O tom je iskustvu nevoljko govorio, a u međuvremenu je s njim razgovor obavila i koprivnička policija.

Javio se na oglas

- Javio sam se na oglas, početna cijena je bila oko 80.000 eura. Platio sam ga 512.000 kuna, ili oko 70.000 eura, i to preko računa. Čovjek koji mi se predstavio kao prodavač ujedno je bio vlasnik tvrtke i nisam ništa posumnjao. Platio sam bager - rekao je Bebek, čija tvrtka zapošljava 50-ak radnika. Nije želio otkriti je li prodavatelja prepoznao i u policijskom fotoalbumu.

Navodno je riječ o izvjesnom Draženu zvanom Zmija sa zagrebačke Savice, kojeg je Krupiću spominjao i Srđan Bižić, vlasnik tvrtke Dinos, koji je u međuvremenu nestao. Kad ih je unajmljivao, o čemu je 20. studenog prošle godine sklopio ugovor s Genesisom, predočio je uredne papire o registraciji tvrtke, poslovanju, čak je i uplatio prvu ratu najma.

Recesija kao izgovor

No, krajem prosinca, počinju Bižićeve isprike i izgovaranja na recesiju, a bageri nisu bili na gradilištima na kojima su trebali biti.

- Trebao ih je vratiti 20. veljače, ali se, umjesto toga, prestao javljati na mobitel. Istog dana podnesena je kaznena prijava zbog prijevare protiv Bižića - ispričao je Krupić.

Edita Roterbauer iz osječke policije potvrdila je da je za Bižićem raspisana potraga.

On je u međuvrmenu nestao, a Krupićima se javio SMS porukama i tvrdi da mu je život u opasnosti te da je i on žrtva građevinske mafije.

SMS ucjena: Briši poruke, pa ću reći tko je uzeo bager



* Obećajte da se neću spominjat i da ćete brisat poruke i dat ću vam ime čovjeka koji mi je uzeo bagere

* Saznao sam da su vaši rovokopači u blizini Koprivnice. Žao mi je što je tako ispalo. Mogao bih vam dati i neka imena, ali već mi prijete

* Radi svoje obitelji i sebe morao sam da lažem. Sad mi je možda bolje da sam u zatvoru. Želim vam pomoći. Još su u Hrvatskoj. Ne dajte da ih izvezu u Bosnu ili Srbiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:07