OBNOVA SLUČAJA

Mladineu i Zrniću ipak će se suditi za malverzacije ‘teške’ 46 milijuna kuna

Županijski je sud u prosincu 2014. odbacio optužnicu jer je tužiteljstvo kasnilo s podnošenjem jedan dan
Zagreb, 180612.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Optuzno vijece Zagrebackog Zupanijskog suda odlucivalo je o osnovanosti optuznice protiv bivseg direktora Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitosti Vinka Mladinea kojeg se tereti da je zloupotrebio polozaj i ovlasti kako bi nezakonito HDZ-ov "crni fond".Na slici: Vinko Mladineo dolazi na sudjenje.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Vrhovni sud RH uvažio je zahtjev Državnog odvjetništva te dopustio obnovu kaznenog postupka protiv bivšeg predsjednika Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea i zadarskog poduzetnika Mihe Zrnića Marinovića za optužbe “teške” 46 milijuna kuna. Priopćeno je to na internetskim stranicama DORH-a.

Radi se o slučaju koji je izazvao veliku pozornost javnosti jer je optužnica u ovom slučaju odbačena zbog propusta tužiteljstva.

Stegovni postupak

Naime, zagrebački Županijski sud utvrdio je potkraj prošle godine da je nadležno tužiteljstvo zakasnilo jedan dan s podizanjem optužnice. Stoga sud nije potvrdio optužnicu, nego ju je odbacio jer je zakonom propisano da se u takvom slučaju smatra da je tužiteljstvo odustalo od progona. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalilo se na tu odluku, ali je Vrhovni sud potvrdio odbačaj optužnice.

Uslijedio je zahtjev tužiteljstva za obnovu postupka, što je Vrhovni sud sada i dopustio te je vratio predmet u fazu optuženja. Temelj za donošenje takve odluke bilo je to što je u međuvremenu pokrenut stegovni postupak protiv tužiteljice koja je zakasnila s podizanjem optužnice, a takvo postupanje predstavlja jedan od mogućih razloga za obnovu. Vrhovni sud je to i uvažio.

Sada bi optužno vijeće Županijskog suda ponovno iznova trebalo odlučivati o osnovanosti optužnice protiv Mladinea i Zrnića Marinovića.

Dvostruko plaćanje

Optuženici se terete za nezakonitosti tijekom sanacije bazena otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu. Prema optužbi, Marinovićeva tvrtka je od 2007. do 2010. godine ispostavljala Fondu za zaštitu okoliša 29 privremenih situacija i naplatila svoje usluge iako su ti radovi već bili plaćeni po drugim ugovorima. Osim navedene štete za Fond, inkriminira se i ilegalna zarada za Marinovićevu tvrtku od oko 37 milijuna kuna, pri čemu je, prema optužbi, i Mladineo dobio 900.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:07