PROŠIRENA ISTRAGA

MUČNI DETALJI USKOK-ove ISTRAGE O NEMILIM DOGAĐAJIMA U ZATVORU SPLIT Iznuđivali zatvorenika, tražili da im prepusti nekretninu, nemilice tukli...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.09.2019. u 11:15

MUP

 

USKOK je izvijestio da je proširio istragu protiv četiri osumnjičenika, zatvorenika Zatvora Split zbog brutalne iznude i zlostavljanja drugog zatvorenika.

Nakon što je 8. ožujka 2019. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv osmero okrivljenika, 3. travnja 2019. rješenje o proširenju istrage protiv osmero okrivljenika te 20. kolovoza 2019. rješenje o proširenju istrage protiv trojice okrivljenika, USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1998., 1991., 1999. i 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pokušaja iznude u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u pokušaju iznude u sastavu zločinačkog udruženja te teške tjelesne ozljede.

Osnovano se sumnja da su četvrtookrivljeni i jedanaestookrivljeni, kao pripadnici zločinačkog udruženja protiv kojih se vodi istraga, u razdoblju od 3. do 12. kolovoza 2019., u prostorijama Zatvora u Splitu, prijeteći da će mu silovati sestru i djevojku zatražili od jednog istražnog zatvorenika da im u roku od tri dana plati iznos od 15.000 kuna, iako su znali da prema njima ni po kojem osnovu nema nikakvih dugovanja.

Kako bi ga prisilili da isplati traženi iznos, u dogovoru s istražnim zatvorenicima, četrnaesto- i petnaestookrivljenima, s kojim su dijelili zatvorsku ćeliju, četvrtookrivljeni ga je tukao, te su ga dovodili do vrata i glavu mu prislanjali na rešetke prozora gdje ga je jedanaestookrivljeni u prolazu pored ćelije više puta udario.

Uslijed udaraca i izazvanog straha za svoj život, oštećeni je zatražio od majke da im plati traženi iznos. Nakon toga su četvrtookrivljeni i jedanaestookrivljeni od njega zatražili da im plati još 30.000 eura i prepiše pokretninu vrijednu 23.000 eura, te su ga kako bi ga prisilili na to, trojica okrivljenika svakodnevno tukli te ga ponižavali i tako ga prisilili da napiše izjavu kojom četvrtookrivljenom i jedanaestookrivljenom prepušta vlasništvo nad jednom pokretninom, a s njegovog novčanog pologa su kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna koje su zadržali za sebe.

 

Osim toga, u nakani da ga teško ozljede, četvrtookrivljeni ga je mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom udarao po glavi i tijelu, četrnaestookrivljeni ga je udarao u leđa, slabine i prsište, a petnaestookrivljeni nogama u leđa, uslijed čega je zadobio prijelome rebara, koje ozljede su teške tjelesne naravi.

Kako je Slobodna Dalmacija ranije izvijestila, od ožujka ove godine u istražnom se zatvoru na splitskim Bilicama nalaze Željko Rajić, kojega USKOK smatra vođom organizacije, potom 29-godišnji Ante Vučak, Duje Pivčević (23), Tonći Mikelić (26), Robert Žuvela (21) i Petar Vuknić (38).

Kao članice "zločinačke" još su navedene i Josipa R. (22) te Anita E. (22), a nakon što je 3. travnja doneseno prvo rješenje o proširenju istrage, u istražnom su zatvoru završili još i Leni Ban te Hrvoje Kovčalija, dok je Liridon Berisha, koji se također navodi kao dio zločinačke organizacije, već bio u zatvoru zbog optužbi za likvidaciju Ante Prnjaka na TTTS-u krajem kolovoza prošle godine.

U ovom najnovijem proširenju istrage USKOK, od 21. kolovoza, sumnjiči Pivčevića i Bana da su, postupajući sukladno prethodnom dogovoru i planu, od 19. rujna do 17. listopada 2018. godine u Trogiru od jedne osobe tražili da im preda određeni novčani iznos. Prijetili su da će ubiti tu osobu i članove njegove obitelji, iako su, navodi USKOK, znali da ta osoba "prema njima i ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja nema nikakva dugovanja".

Tako su Pivčević i Ban pozvali tu osobu da dođe na jedno školsko igralište te su od muškarca, uz prijetnje smrću njemu i obitelji, tražili da im preda 17 tisuća eura i da će ga onda ostaviti na miru i da se ništa neće dogoditi ni njemu ni obitelji. Na tom se igralištu kao slučajno našao 25-godišnjak koji se velikodušno ponudio da će umjesto iznuđivanog muškarca on platiti 5000 eura. No, naravno da se već prije dogovorio s Banom i Pivčevićem o toj ponudi.

Prema USKOK-u, okrivljeni su se prethodno dogovorili da do stvarne predaje navedenog iznosa neće ni doći, no svejedno su oštećenom dali rok od mjesec dana u kojem mora vratiti 5000 eura. No, nakon samo nekoliko dana 25-godišnjak je žrtvi zaprijetio da će ubiti njega i njegovu obitelj, da će mu zapaliti osobni automobil i lokal ako mu ne vrati 5000 eura, koliko je on navodno u njegovo ime dao Pivčeviću i Banu. Očito su prijetnje bilo vrlo ozbiljne i žrtva ih je tako i shvatila jer je nakon toga pobjegla u inozemstvo.

No, 25-godišnjak je nastavio utjerivati nepostojeći dug tako što je, po USKOK-u, u dogovoru s Pivčevićem i Banom počeo prijetiti majci žrtve tražeći da mu plate dug s kamatama. Nesretna je žena zbog straha za sebe i članove obitelji 17. listopada prošle godine dala 25-godišnjaku 5000 eura.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo