OKRUTNA BANDA

OBJAVLJENI TRANSKRIPTI RAZGOVORA ČLANOVA SPLITSKE ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE 'Ko je krenija na vas, krenija je na mene! Najjači smo, ne smiju nas dirat!'

 
 MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Nakon što je USKOK objavio da je podignuta optužnica protiv trinaesteročlane splitske zločinačke organizacije na čijem je čelu bio Željko Rajić, uvidom u istu vidljivo je da se na 129 stranica vrlo iscrpno i detaljno opisuju pojedinačna djela za koja ih se tereti - pokušaj teškog ubojstva, pokušaji ubojstva, iznude i pokušaji iznude te pomaganje u pokušaju iznude, protupravno oduzimanje slobode te oštećenja tuđe stvari, piše Slobodna Dalmacija.

Vrlo opsežna istraga koju je vodila Natalija Petković, zamjenica USKOK-a, okončana je nakon samo 10 mjeseci, a u njoj su, osim iskaza svjedoka i obrana optuženih, vrlo detaljno analizirani sati i sati telefonske komunikacije koju su vodili članovi organizacije. Iz toga se vidi i zašto USKOK, usprkos tome što Željka Rajića tereti optužnicom za samo jedno djelo (iznudu oca Ivana Giljanovića u sastavu zločinačkog udruženja), zaključuje da je upravo on “glava” zločinačke organizacije.

’Izdajice su problem’

Tako se navodi da su “prikupljeni dokazi koji opovrgavaju obrane okrivljenika, a sadržaj njihovih snimljenih poruka i razgovora kako posebnim dokaznim radnjama, tako i onih pronađenih tijekom pretraga njihovih mobitela, pronađeno oružje zbog kojeg su i prekršajno kažnjavani, upućuju na zaključak o njihovoj međusobnoj povezanosti i zajedničkom angažmanu na osmišljavanju i organiziranju kaznenih djela ubojstava i iznuda, te oštećenja tuđih stvari osoba iz suprotstavljenih udruženja i s tim osobama povezanih osoba, ne ostavljajući dvojbu da je takvo njihovo postupanje povezano i s nabavom i konzumiranjem raznih droga, a posebno droge kokain”.

USKOK u optužnici navodi i da svi dokazi ukazuju na poseban “zavjet šutnje”, koji tako ustrojenu strukturu “štiti” od mogućnosti otkrivanja njenog članstva i njene djelatnosti. Navodi se tako da, primjerice, Rajić sam u svojim porukama potvrđuje da su oni „tajno društvo“. Navodi se tako da je izvjesnoj ženskoj osobi 23. siječnja 2019. na njenu poruku u kojoj mu ona piše: “Ti si malog Šiptara dovea u društvo vaše”, odgovara; “Mali je vidio idola u meni i bio s Australcem (Ante Vučak - op.a.) i menom jednom na večeri.... Ja društvo imam, ali je tajno, tajno društvo”.

Da je Rajić šef skupine potvrđuje, stoji u optužnici, i to što Robert Žuvela, jedan od okrivljenih, Rajića zove “ćaća”. Rajić je, pak, u svom mobitelu Žuvelu vodio pod imenom “Sin Robi”.

- Rat je velik brate bolje da se proslavi ko živ ko mrtav, do sljedećeg. Mi ćemo morat bit najjači, nema druge, ćaća - piše “sin Robi” u jednoj poruci “ćaći Željku”.

- Ehe, ko pobjedi pričat će... Izdajice su problem - odgovara “ćaća”.

USKOK dalje smatra da Rajićeva uloga organizatora i vođe proizlazi i iz snimke u kojoj upućuje Ivana Poljičanina da “samo ne komentiraju nikoga i da nikoga ne spominju, svima da govore o svima najlipše”.

- A ćaća se kune da će svojim imenom i prezimenom branit vas, jer po gradu znaju svi, jer ja imam bušenja koliko hoćeš, ima san bušenja samo za prijatelje.... Tko je krenuo na vas, krenuo je na mene... Samo nikoga ne komentirati, najjači smo kada smo u pravu... Profesor El Patron je to reka, idemo na najjače..... Nitko te i ne dira, otkad si reka da si s menom - piše Rajić Poljičaninu.

U optužnici se navodi i da Rajića ćaćom zove i “izvjesni Grujica” te da se iz njihove prepiske vidi nesporan Rajićev sukob s dojučerašnjim prijateljem Ivanom Giljanovićem.

Grujica tako piše Rajiću poruku: “Jel mogu vamo nešto tipkat, pitat?”, ovaj odgovara potvrdno.

- Da iskreno rečeš, ma jeste u dobre sa Giljom, jesam koga uvridia, maka sam sliku, Ljulji mi savjetova - pita Grujica, a Rajić mu kaže da je dobro napravio.

- Ajme baš izvini, nisam zna. JeI se ljutiš? Baš nisam zna - ispričava se “ćaći”.

- Nema veze, nisi zna, objasnit ću ti ja - veli Rajić.

- Jel stvarno ne zamjeraš, znaš kako pazim sve - pita opet Grujica.

- Ja ne, možda drugi - uzvraća Rajić.

- Ko to drugi? Pa neće mi se valjda osvećivat, nisam zna.... Oprostite, pozovi i njega da se ispričam, ali stvarno nisam ništa ima pojma, niti dalje imam, al tebe slušam - pravda se Grujica Rajiću.

- Vidimo se za vikend. Neće se nitko osvećivat kad te ja volin. Znaš da te ćaća voli - odgovorio mu je Rajić.

Zavjet šutnje

U optužnici se dalje navodi i da je “element zastrašivanja kao metode utjecaja na pojedine osobe da se pokore stezi njihovog udruženja, „tajnog društva“, kao i elemenata hijerarhije i stege, također razvidan iz njihove snimljene komunikacije”. Ako netko ne bi poštivao zavjet šutnje ili bi policiji rekao bilo što o udruženju ili njegovim aktivnostima, bio bi izložen zastrašivanju prijetnjama ozljeđivanjem te plaćanjem visokih novčanih iznosa.

Tako Rajić u jednoj poruci upozorava Ivana Poljičanina: “Ja znam samo šta si ti reka, ako dođe papir da si druka koga u muriju, na sudu, dužan si 5 banki, a ja znam di 5 banki ima”.

- Ti si jučer reka i ti ako si to druka, zaboravi na tih 5 banki, to je to... Ako nisi druka, nastavljamo di smo stali, nismo stali nigdi sve ide po planu i programu, samo nitko te ne dira zato što si dobar s menom, ja sam dobar s Australcem i nitko te ne dira, uživaš i gotovo. Ako bude slučajno papir sve smo se jučer dogovorili.....

Ne smatram te nikakvim, optužba postoji, triba vidit znači, neki nešto pričaju, treba vidit. Ja vjerujem da nisi, da nema papira, ali iz životne prakse sam više puta bio iznenađen, pa sad ako me tako iznenadi, neće me iznenadit u potpunosti... Ja sam reka ako si druka, da će to platit, da je druka da ne bi sjedio s njim za stolom... Nemoj me zamarat, nisi nikom ništa napravija, ulica je džungla. Šta si ti mislia, nikom nisi napravia mali debilu retardirani, ja sam zarađiva 5 hiljada, 3 hiljade eura tjedno, ima sam 20 godina, išli su me reketarit, uzea sam škorpion i puca na troje ljudi. Šta si ti mislio, ulica je džungla - poručivao je u nekoliko poruka Rajić Poljičaninu.

Citira se i poruka neimenovanom sugovorniku kojoj Rajić prvo psuje, a potom govori “da je samo u Splitu, da bi ne bi počastio samo njega, nego bi mu počastia i ženu i sve i klamaricom da će mu na usta deset ovih staviti, da je to odlučio” te psujući dalje govori: “Da si sad ovdje da bi trebao dati 5, 15 hiljada... Neću ništa oprostit, već ću ti izbrojiti i kamatu, Giljinu kamatu”.

U istrazi je zaključeno i da su, kako ne bi bili otkriveni, osim brisanja poruka i kontakata te korištenja internetskih aplikacija, nabavljali i posebne telefone za komunikaciju”.

- U Australiji sam vidio da mi policija može provalit u mobitel sve, Blackberry mi košta dvi tisuće eura svaki šest mjeseci... Viber je najbolji, moj je prijatelj išao na sud i samo mu to nisu mogli jedino provalit. Whatsapp, Telegram, sve je to mukte, šta će to bit dobro, to je smeće, to je ništa jer su meni izvadili iz mobitela tri godine unazad. Koje brisanje, jedino triba mobitel slomit, razbiti i bog. Nema tu izbrisa sam, ko da su oni glupi - piše Vučak u jednoj poruci neimenovanoj sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 14:27