INVALID I MAJSTOR VOŽNJE

NAJBOLJI VOZAČ MEĐU LOPOVIMA Zbog problema s kockom je propucao sam sebe, nakon pljački dijeli novac, a najviše uzme sebi. Ali nikad nije bio osuđen!

 
Privodjenje Željka Vrbata, osumnjičenog za pljačku zaštitarskog kombija u Ulici grada Gospića.
 Damir Krajac / CROPIX

Skupina koja je opljačkala vozilo Mediteran Securityja još je jedna u nizu u kojoj je zapaženu ulogu imao Željko Vrbat koji slovi za jednog od najboljih vozača među razbojnicima.

Poznatiji je po nadimcima Šepo i Švicarac, a prije 20-ak godina se nakon neuspjelog kockanja od muke sam propucao iz pištolja. Iako je invalid, kažu upućeni, jako dobro vozi. Nekada se bavio švercom robe, strastveni je kockar, bio je pritvaran zbog oružanih pljački i razbojstava pa je protiv njega podignut niz kaznenih prijava i optužnica, ali nikada nije pravomoćno osuđen. Rođen je u Derventi u BiH, a nastanjen u zagrebačkim Sesvetama. Sumnjalo se da je bio vozač i 4. prosinca 2007. godine u prepadu na novčanu pošiljku Getroa, kada su zaštitari ubili razbojnika Darka Marinića, a ranili Kristijana Čabraju. U nedostatku dokaza Vrbat je oslobođen krivnje. Sud ga je oslobodio i u slučaju pljačke milijun i pol kuna vrijednog zlata iz Rafinerije plemenitih kovina u Tratinskoj ulici iz 2011. godine. Također se sumnja da je njegova banda od travnja 2011. do siječnja 2013. počinila 8 prepada u banke i pošte po metropoli u kojima je ukrala oko tri milijuna kuna.

Željko Vrbat bio je glavni planer pljački, a poznat je kao jednog od najopreznijih kriminalaca. Ekipu za napade sastavljao je pomoću svojih veza u podzemlju i bitno mu je bilo da supočinitelje ili osobno poznaje ili da mu poznanici daju garancije za ljude koji s njim idu u “akciju”. Svoje ljude opremao je automatskim oružjem i suzavcima. Nakon pljački dijelio je novac i sebi uzimao najviše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:32