NEPOPRAVLJIV

POLICIJA OTKRILA TKO JE OPLJAČKAO POLA MILIJUNA KUNA IZ BANKE U ZAGREBU: Riječ je o jednom od najboljih vozača među hrvatskim razbojnicima

Privodjenje Željka Vrbata, osumnjičenog za pljačku zaštitarskog kombija u Ulici grada Gospića.
 Damir Krajac / CROPIX

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjakom zbog sumnje da je, zajedno s nepoznatim počiniteljem, počinio razbojništvo u banci, objavila je danas zagrebačka policija.

Sumnja se da se 7. srpnja 2017. oko 14.15 sati, zajedno s nepoznatim počiniteljem, dovezao mercedesom C klase zagrebačkih registarskih oznaka u podzemnu garažu trgovačkog centra u Ulici Vice Vukova. Razbojnik je ostao u vozilu, dok je nepoznati maskirani počinitelj ušao u poslovnicu banke i prijeteći vatrenim oružjem od zaposlenica otuđio oko 565.000 kuna. Nakon razbojništva sišao je u podzemnu garažu gdje ga je čekao osumnjičeni 55-godišnjak te su vozilom pobjegli s mjesta događaja.

Nadležnom državnom odvjetništvu podnijeto je posebno izvješće, a osumnjičeni 55-godišnjak otprije se nalazi u pritvoru u Zagrebu.

Naime, kako doznajemo, radi se o Željku Vrbatu, zvanom Šepo i Švicarac, nepopravljivom recidivistu, koji je bio član peteročlane bande koja je izvršila spektakularnu pljačku zaštitarskog kombija Mediteran Securityja u prosincu 2017., kada su u pola minute i uz prijetnju automatskim puškama prisilili vozača da im otvori prostor u kojem je bio 320.000 kuna u kovčegu.

Policijskom akcijom tada su u bijegu uhvaćeni Željko Vrbat (54), Romeo Tole (44), Branislav Kovačević (32), Denis Šagud (40) i Jasmin Mujkić (29).

Inače, Željko Vrbat slovi za jednog od najboljih vozača među razbojnicima.

Bio je glavni planer niza pljački, a u krugovima domaćih policajaca, pravnika i novinara koji prate taj sektor doživljavaju ga kao jednog od najopreznijih kriminalaca.

Invalidnost je stekao prije 20 godina nakon neuspjelog kockanja, kad se od muke sam propucao iz pištolja.

Sumnjalo se da je bio vozač i 4. prosinca 2007. godine u prepadu na novčanu pošiljku Getroa, kada su zaštitari ubili razbojnika Darka Marinića, a ranili Kristijana Čabraju. U nedostatku dokaza Vrbat je oslobođen krivnje. Sud ga je oslobodio i u slučaju pljačke milijun i pol kuna vrijednog zlata iz Rafinerije plemenitih kovina u Tratinskoj ulici iz 2011. godine. Također se sumnja da je njegova banda od travnja 2011. do siječnja 2013. počinila 8 prepada u banke i pošte po metropoli u kojima je ukrala oko tri milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:47