ŠOKANTNO OTKRIĆE

NALAZ OBDUKCIJE POTVRDIO SLUTNJE OBITELJI Splitski menadžer Baslera ubijen je udarcem u glavu!

Željko Domljanović, 42-godišnji menadžer splitske podružnice Basler Osiguranja Zagreb čije je tijelo pronađeno u njegovoj škodi fabiji 1. ožujka u moru kod trajektnog pristaništa Žigljen na Pagu ubijen je udarcem u desni dio glave poviše sljepoočnice, piše Slobodna Dalmacija.

To je nedvojbeno ustanovila Ana Krvavica, sudski vještak patolog Opće bolnice u Zadru koja je dan poslije pronalaska tijela obavila obdukciju. Prema nalazu obdukcije utvrđeno je da je nesretni Domljanović ubijen 27. veljače, dakle šest dana nakon što je nestao u Splitu.

U nalazu se ne spominje niti jedna druga mogućnost, odnosno nema ni spomena činjenici da se možda utopio jer očigledno, iako to nije izrijekom navedeno u nalazu, u plućima nije pronađena voda što dokazuje da je usmrćen prije nego li je završio u vodi.

Zbog toga što tijekom te obdukcije koja je obavljena u Zadru nisu uzeti uzroci tkiva za toksikološku analizu, Domljanovićeva obitelj tražila je novu obdukciju koja je obavljena na dan njegova pogreba u Splitu.

Iako se odmah nakon njegova nestanka pronijela gradom priča da je imao problema s kockom i da se vjerojatno sam ubio, što je, doznajemo, bio prilično čvrst stav i splitske policije koja je istraživala njegov nestanak, ozbiljan pokazatelj da to baš nije bilo tako bile su riječi glasnogovornika zadarskog Županijskog državnog odvjetništva Slobodana Denone koji je prije dva dana za Slobodnu Dalmaciju kazao da se, usprkos nalazu obdukcije, još „ne mogu donijeti konkretni zaključci“.

- Postoje ozljede koje su mogle nastati ovako ili onako i moramo još poduzeti i poduzimamo dodatne radnje i izvide da to razjasnimo - kazao je tada Denona, a na pitanje da li je utapanje uzrok smrti, odgovorio je da je “upravo to pitanje na koje vam ne mogu odgovoriti”.

Nakon što je na deubini od 10-ak metara, 15-ak metara udaljeno od obale, u automobilu okrenutom na krov 1. ožujka oko 8 sati ujutro otkriveno tijelo nesretnog Domljanovića, njegova obitelj i prijatelji odmah su izrazili sumnju da se on nije sam ubio. To, eto, potvrđuje nalaz obdukcije.

Kako doznajemo, u trenutku kad je pronađeno njegovo tijelo,on je bio zavezan sigurnosnim pojasom, a ruke su mu visile prema dolje, odnosno prema krovu škode koja je bila okrenuta u moru.

To pokazuje da je ubijen nedugo prije nego li je gurnut u autmobilu u more jer da je drugačije, odnosno da je ubijen dosta prije, tijelo bi se ukočilo. Iako je policija pretpostavljala i u to nastojala uvjeriti novinare da je ozljede glave zadobio tako što je pri padu udario glavom u vjetrobransko staklo, to je, ispoistavilo se nemoguće, jer u tom slučaju ne bi imao ozljedu sljepoočnice već bi se rana nalazila na čelu ili na licu.

Naravno, obzirom da je bio i vezan sigurnosnim pojasom, teško je očekivati da bi pri padu u more udario baš desnom stranom glave u „šajbu“.

Prema ozljedama koje su ustanovljene pri obdukciji, najvjerojatnije ga je netko usmrtio udarivši ga nekim tupo tvrdim predmetom u glavu. Koji je to predmet i koliko je točno dugo prije smrti ubijen, trebalo bi se znati nakon dodatnih vještačenja i ispitivanja koje je zatražilo ŽDO Zadar.

Obzirom na saznanja da je automobil pri padu u more bio ugašen, da na njemu nisu zabilježena nikakva dodatna znatnija oštećenja te uzevši u obzir konfiguraciju tla u trajektnom pristaništu Žigljen gdje od mjesta gdje je auto upalo u more do početka prvog uspona ima oko 200-njak metara ravnog prostora, apsolutno je bilo logično zaključiti da je netko pripomogao škodi da sleti u more.

Jer, kao što smo već i konstatirali, teško je zamisliti da bi netko, pa makar odlučio sebi oduzeti život , sjedio zavezan sigurnosnim pojasom nekoliko minuta u ugašenom automobilu i čekao mirno i bez reakcije da vozilo s vrha ceste dobije ubrzanje i surva se u more. Napomenimo i da je u automobilu čija su oba stakla i s vozačke i suvozačke strane bila zatvorena te je samo prtljažnik pri pronalaskuz bio otvoren, nađen rastavljeni mobitel s izvađenom baterijom i dvije SIM kartice bačene u pepeljaru te s jednom telefonskom karticom za telefonsku govornicu.

Sad se, naravno, postavlja pitanje motiva odnosno tko je i zašto usmrtio splitskog osiguravatelja kojeg su svi njegovi prijatelji, rodbina i poznanici okarakterizirali kao mirnog, nekonfliktnog, inteligentnog i poštenog čovjeka. Domljanović je nestao u četvrtak 21. veljače oko 10 sati kad je kolegama, nakon odrađenog sastanka, kazao da se osjeća loše i da ide kući.

Odmah nakon izlaska iz zgrade svoje tvrtke u Spinčićevoj ulici, isključio je mobitel i od tada ga nitko nije vidio. Nakon što se cijeli dan nije javio obitelji i nakon što je došla večer, a oni nisu mogli dobiti ga na mobitel, prijavili su policiji njegov nestanak i pokrenuli bjesomučnu potragu za njim.

Organizirali su se preko Facebooka i angažirali desetke prijatelja i poznanika koji su pročešljali sve dijelove Splita i okolice te mjesta na Korčuli i drugdje za koja su pretpostavljali da bi se Žedljko mogao tamno nalaziti. Oblijepili su cijeli grad njegovim plakatima i bilo je nevjerojatno da se nitko nije javio da ga je vidio te da svih tih devet dana nije bilo apsolutno nikakvog traga o tome gdje se nalazi. A on je, kako stvari stoje, bio negdje šest dana zatočen i nakon toga brutalno usmrćen.

Odmah nakon njegovog nestanka pronijela se priča da je bio ovisano kocki i da je to možda uzrok njegovog nestanka. Obzirom na saznanja kojima raspolažemo, činjenica jest da se on „navukao“ na kocku u smislu da je duži vremenski period svakodnevno ulagao 100-njak kuna kockajući se preko jedne strane internetske stranice koja nudi sve vrste kockanja od sportskog klađenja do igranja pokera.

Činjenica je i da je zabrazdio u nedozvoljeni minus nekoliko tisuća kuna više nego li mu je bilo dopušteno. No, obzirom na njegovu menadžersku plaću, to i nije neka velika svota koju on nije mogao pokriti svojim prihodima.

No, problem je u tome što je moguće da, ako se stvarno tako navukao, nije želio da njegova obitelj i prijatelji to znaju te je možda posudio novac od nekog kamatara. Ipak, i kamatari se ne odlučuju baš tako lako ubiti svoju žrtvu ako im ne vrati dug jer im je ona korisnija živa nego mrtva. Dok je živa uvijek mogu od nje nešto izvući, a u suprotnom se mogu pozdraviti od novca.

No, treba pričekati da se istraga završi i da službena tijela ne pronađu odgovre na pitanja koja bi trebala razjasniti ovaj misterij. U svakom slučaju, nalaz obdukcije iz Zadra ne ostavlja dvojbu – Željko Domljanović je ubijen!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:56