ISPOVIJEST NOVINARKE

NAPAD NA SAVSKOM NASIPU ‘Mog malenog psa i mene suzavcem je poprskao manijak’

Pas je zalajao, a on je, posve miran, izvadio suzavac i pošpricao ga. Ostatak spreja je ispraznio u moje lice, kaže Zrinka Korljan

Dok je mirno šetala s psom zagrebačkim savskim nasipom, novinarku Jutarnjeg lista Zrinku Korljan u utorak oko 19 sati brutalno je napao mlađi muškarac.

Novinarku i psa zašpricao je pepper sprejem, takozvanim “suzavcem”.

Zrinka i njezina godinu i pol dana stara kujica Tita šetale su od Kockice do Savice, a u blizini alternativnog kluba Močvara približio im se nepoznati muškarac.

Krupnije je građe, visok oko 185 centimetara i težak oko 90 kilograma, izbrijane glave. Njegovu je dob Zrinka procijenila na oko 35 godina. Tita, maleni pas težak oko osam kilograma, veselo je zalajala kako bi ga pozdravila, no muškarcu je to zasmetalo.

- Krenula sam mu se ispričati jer sam vidjela da negoduje, no on mi je rekao kako je sve u redu te će “on to sada riješiti”. Potom je iz džepa izvadio suzavac i poprskao Titu.

Potrčala sam prema njemu kako bi uzela psa i doviknula mu neka nas pusti na miru, a tada je sadržaj spreja ispraznio u moje lice - prepričava Zrinka dramatični događaj.

Pepper spray često je sredstvo za samoobranu te izaziva snažno pečenje i bolove, a poprskana osoba gotovo u pravilu gubi ravnotežu i pada na pod.

To se dogodilo i Zrinki te je idućih petnaestak minuta provela u agoniji na koljenima, gotovo ležeći u travi, u suzama.

Posebno šokira činjenica da su pokraj 27-godišnjakinje nasipom prošli brojni prolaznici i rekreativni trkači, no baš nitko nije zastao kako bi djevojku barem priupitao zašto leži i plače. Nitko nije pozvao ni policiju niti Hitnu pomoć.

Kada je djelovanje spreja popustilo dovoljno da može funkcionirati, Zrinka je pozvala policajce koji su došli unutar dvadesetak minuta. Uzeli su izjavu te se dali u potragu za rabijatnim napadačem.

Zrinki je naknadno pozlilo, vrtjelo joj se u glavi te je imala mučninu, zbog čega je pozvana i Hitna pomoć.

Liječnici su joj ustanovili poremećaj disanja, uz ubrzani puls koji je dva sata nakon napada bio 104 otkucaja u minuti, a imala je i povišen tlak te je bila u stanju konfuzije.

- Šokira me njegov stav. Sve je to učinio toliko mirno da mislim kako mu to nije prvi put. Uostalom, tko džogira sa suzavcem u džepu - pita se Zrinka

Nije joj nije jasno kako su ona sa svojih 50 kilograma i maleni pas uspjeli toliko “ugroziti” krupnijeg mladog čovjeka, da je posegnuo za sredstvom za samoobranu.

Pogotovo jer ga tijekom incidenta nisu vrijeđali ni napadali.

Vlasnici pasa na udaru dok su na nasipu

Zrinka je svoje iskustvo objavila i na društvenoj mreži Facebook, a mladićev čin osudile su brojne udruge zaštitara životinja, koje policiju pozivaju da hitno pronađe manijaka koji napada vlasnike kućnih ljubimaca. Od vlasnika pasa može se čuti kako svakodnevno doživljavaju neugodnosti, u najmanju ruku verbalne napade, no ovako brutalan čin ne pamte.

Zagrebačka policija evidentirala je događaj.

- Po dojavi 27-godišnje Zagrepčanke i njezinu opisu počinitelja koji se navodno udaljio u smjeru Savice, policijski službenici pretražili su užu i širu zonu oko događaja, no nepoznatog muškarca nisu uspjeli pronaći. Potraga je i dalje u tijeku.

Tek kada s njime obavimo obavijesni razgovor i utvrdimo motive napada, znat ćemo kako okvalificirati ovo djelo - rekli su u zagrebačkoj policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:46