ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU

NASTAVLJENO SUĐENJE DAVIDU KOMŠIĆU ZA BRUTALNO UBOJSTVO KRISTINE KRUPLJAN Javnost isključena s rasprave

lijevo: Kristinina baka; desno: Komšićevi roditelji; dolje desno: David Komšić

09:38 - Nakon kraćeg vijećanja predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin odbila je zahtjev branitelja Veljka Miljevića za izdvajanjem izvješća sudske savjetnice Matee Babić kao nezakonitog dokaza. Vijeće smatra da je i izvješće i ispitivanje sudske savjetnice Matee Babić.

I postupak ide dalje, a ne zastaje se zbog izrade pisanog rješenja i podnošenja žalbe.

Što se tiče zahtjeva za isključenjem javnosti vijeće je usvojilo prijedlog branitelja za isključenjem javnosti, pa su sudnicu napustili novinari. VIjeće će slušati pojedinosti o osobnom životu okrivljenika pa je zato bilo potrebno isključiti javnost.

-----------------------------------

Jutros je u zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Davidu Komšiću (20), za ubojstvo Kristine Krupljan (18), koje se dogodilo 22. veljače prošle godine oko 21.30 sati na parkiralištu u Ulici Svetog Josipa Radnika 16 na parkirallištu ispred zgrade gdje je stanovala Kristina Krupljan.

Komšić je optužen da je iz bezobzirne osvete djevojci, koja je s njim odlučila prekinuti vezu zadao ukupno 88 ubodno reznih rana od čega je na mjestu preminula.

David Komšić je u 9.08 uveden u sudnicu u maloj dvorani zagrebačkog Županijskog suda na Zrinjevcu, gdje su mjesta u publici već zauzeli njegovi roditelji i rodbina, kao i otac i majka, te baka ubijene Kristine Krupljan. Predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin konstatirala je da su prisutni i vještaci pshijatrica prof dr. Ivana Peko Čović i psiholog Romel Krajačić. Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Davida Komišića ostao je kod prijedloga da se izdvoji pisano izvješće Matee Babić, sudske savjetnice jer se u ovoj fazi postupka ne mogu izvoditi dokazi prema Zakonu o sudovima za mladež, a te se odredbe odnose i na mlađe punoljetnike. Izvješće Matee Babić odnosilo se na obilteljske prilike Davida Komšića. Ispitivanje Matee Babić pred sudskim vijećem, smatra Mijević bilo je samo produljenje nezakonitosti dokaza jer se ono temeljilo na pisanom izvješću, pa je predložio da se to izvješće kao nezakonito izdvoji iz spisa.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Natalija Slavica usprotivila se tom prijedlogu jer smatra da je viša stručna savjetnica dala svoje izvješće i ispitana je na zakonit način. Ponovo je replicirao Miljević koji je rekao da ne spori da je moguće da je sudsku savjetnicu se moglo ispitati i tražiti ali u fazi kad se odlučuje o kaznenoj sankciji, a ovaj postupak još nije u toj fazi. Prema zakonu o kaznenom postupku, to slijedi na kraju dokaznog postupka.

Odvjetnik Milijević zatražio je da se isključi javnost dok budu ispitivali sudske vještake, psihijatre i psihologe. Tužiteljica se nije protivila isključenju javnosti, a odvjetnik Krešimir Škarica, koji zastupa obiltelj Krupljan tu je odluku prepustio sudu, iako je rekao da se prijedlog temelji na zaštiti okrivljenika a ne žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:26