OBRAČUN U STOBREČU

Nastavljeno suđenje za ubojstvo istaknutog člana Torcide: medicinsko vještačenje i svjedočenje patologinje iznijeli nove detalje krvave večeri

 Paun Paunović / CROPIX

Svjedočenjem sudsko-medicinske vještakinje, patologinje Marije Definis Gojanović te čitanjem psihijatrijskog vještva nastavljeno je na splitskom Županijskom sudu suđenje Nikoli Gusiću Janjiću za ubojstvo istaknutog člana Torcide Ivana Mate Blaževića zvanog Blato u u Stobreču u kolovozu 2017. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Vještakinja je pojasnila da je smrtonosna ubodna rana u Blaževićevo srce bila duboka najmanje 15 centimetara, a široka četiri centimetra dok je rezna rana na lijevom slabinskom području bila rezna te da su obje rane "vrlo vjerojatno nastale od istog sredstva".

- Intenzitet rezne rane bilo je slab, oštećena je samo koža dok je intenzitet ubodne rane bio vrlo jak, to je bila duboka rana koja je probila rebro, srce i aortu. Dakle, obzirom na širinu i dubinu ubodnog kanala duljina oštrice je bila najmanje 15 centimetara. Nema medicinskih pokazatelja niti drugih indicija da bi se radilo o istom sredstvu pri nanošenju obiju rana i ne isključujem mogućnost da se radilo o različitim sredstvima, no moje je mišljenje obzirom na iskustvo da je u pitanju isto sredstvo. Smatram da rezna rana nije mogla nastati pomicanjem tijela po podlozi, a moguće je da je mogla nastati od krhotina razbijenog stakla - kazala je prof. dr. sc. Definis Gojanović.

Odgovarajući na pitanje branitelja Joška Čeha na koji je način koncentracija alkohola od 1,45 promila, koliko je utvrđeno u Blaževićevoj krvi, mogla utjecati na njegovo ponašanje, vještakinja je odgovorila da se čovjek s tom količinom promila nalazi u stanju pripitosti na gornjoj granici prema pijanosti te da su tada osobe sklone agresivnijem i rizičnijem ponašanju uz gubitak samokontrole.

- Moguće je i da neke osobe reagiraju i suprotno u smislu smijeha i veselja, ali nikako ne umrtvljenosti što je karakteristično za teško pijano stanje - kazala je.

S obzirom da je toksikološko vještvo pokazalo da je u krvi Blaževića bilo i tragova prisutnosti THC-a, vještakinja je rekla da se ne može odrediti kolika je to koncentracija bila jer ne postoji metoda kojom bi se to utvrdilo.

- Eliminiranje THC-a iz krvi je vrlo dugačko i može trajati danima i tjednima. Indijska konoplja, čiji je THC aktivni sastojak, nije opijat već halucinogena droga koja stimulira središnji živčani sustav i u kombinaciji s nižim koncentracijama alkohola, u što spada i koncentracija od 1,45 promila, može pojačati aktivnost konzumenta - rekla je vještakinja.

Sudac Vladimir Živaljić potom je pročitao zaključke psihološko-psihijatrijskog vještačenja Nikole Gusića Janjića, koje je trajalo četiri dana u Zavodu za forenzičnu psihijatriju u Vrapču i po kojima ispada da je u trenutku kada je nožem u srce ubo Blaževića bio bitno smanjeno ubrojiv.

Gusić Janjić je vještacima, među ostalim, ispričao da je kao srednjoškolac operirao cistu na glavi te da se zbog toga nije smio naprezati i da je to bio jedan od razloga zbog kojih je prekinuo školovanje. Utvrdili su da ima snižen prag tolerancije, da je depresivan, nesiguran, latentno agresivan, mogućih impulzivnih reakcija i da ima blaže organsko oštećenje kognitivnih funkcija mozga. Isto tako, zaključili su da mu je cista stvarala velike probleme, da se osjećao drugačiji od druge djece, da je trpio glavobolje i da se nakon operacije bojao da opet ne ozlijedi glavu i da je sve podredio tome.

Vještaci iz Vrapča su zaključili i da je Gusiću Janjiću jako teško zbog ovog događaja, da je bio par mjeseci prije pretučen i da je htio izbjeći sukob s Blaževićem te večeri, a kad je udaren šakom u glavu da je to, a obzirom i da je bio pod utjecajem alkohola, u njemu aktiviralo strah, poniženje, ljutnju i bijes te je bio u posebno afektivnom stanju. No, usprkos svemu, naveli su da nema potrebe za psihijatrijskim liječenjem. Suđenje se nastavlja, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:47