OSUĐEN JE

'NIKADA VIŠE NEĆEŠ VIDJETI SVOJU DJECU!' Nakon 7 godina zajedničkog života nevjenčanoj supruzi pucao u leđa, izudarao je šakom i pokušao je ugušiti

    AUTOR:
    • Luka Špac

  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2018. u 23:30

Podravski.hr

Josip L. (49) iz Kapele Podravske pokraj Ludbrega na Županijskom je sudu u Varaždinu nepravomoćno osuđen na četiri godine i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja teškog ubojstva svoje nevjenčane supruge Marinke H., koju je prije toga mjesecima zlostavljao, te prijetnji njezinu rođaku Boži A.

Slučaj je to koji se dogodio 29. svibnja prošle godine u ranim jutarnjim satima u obiteljskoj kući u kojoj su Josip i Marinka živjeli. To je jutro Marinka u kuhinji obiteljske kuće kuhala kavu kad joj je s leđa prišao nevjenčani suprug Josip, s kojim je živjela sedam godina, te bez riječi i ikakva povoda ispalio u nju metak iz malokalibarske puške Crvena zastava. Metak ju je pogodio u leđa, u desnu lopaticu, samo nekoliko centimetara od srca, i pravo je čudo što je nije na mjestu usmrtio. Nakon što ju je metak pogodio, žena je uspjela pobjeći iz kuhinje u smočnicu, a njezin ju je nevjenčani suprug pratio te ju je tamo više puta udario šakom i oborio na tlo gdje ju je nastavio udarati. Dok je ležala na tlu, sjeo je na nju, stavio joj ruke oko vrata i počeo je gušiti. govoreći joj da više nikad neće vidjeti svoju djecu.

Žena se cijelo vrijeme borila s njim i zapomagala tražeći pomoć. Čula ju je, kao prije toga i pucanj iz puške, susjeda koja je istrčala na cestu i potražila pomoć. Zaustavila je vozilo u kojem je bio rođak napadnute žene Božo A., koji je u tom trenutku putovao na posao. On je ušao u kuću i došao do smočnice. Kada ga je pomahnitali napadač uočio, prema njemu je uperio pušku i repetirao je te mu rekao da izađe. On je iz straha to i učinio te pozvao policiju i sina napadnute žene koji je brzo došao. Nakon što je sin napadnute žene ušao u smočnicu i pitao što se događa, napadač je pobjegao kroz stražnja vrata u dvorište, a ovaj ga je sustigao, izbio mu pušku iz ruke te ga zadržao do dolaska policije.

Na sudu je napadnuta žena ispričala da je s Josipom živjela u izvanbračnoj zajednici više od sedam godina. Naglasila je da je njezin nevjenčani partner od početka njihove veze pokazivao sklonost prema alkoholu, ali je veći dio njihova zajedničkog života svoju ovisnost držao pod kontrolom. Problemi u njihovu odnosu počeli su nekoliko mjeseci prije napada kada je Josip ostao bez posla i vratio se kući iz Njemačke gdje je radio. Nesretna je žena ispričala da je tada počeo intenzivno piti te da je sav novac koji je primio na ime naknade za nezaposlene trošio na alkohol. Zato mu je nekoliko puta poručila da nađe posao ili se odseli iz kuće, ali on se na to oglušivao. Kad je počela inzistirati da se odseli iz kuće, u dva ju je navrata prije samog događaja u kojem je skoro izgubila život verbalno i fizički napao te joj prijetio da neće živa izaći iz kuće. Dva dana prije napada ispod kreveta je pronašla nekoliko boca alkoholnih pića i pištolj za usmrćivanje stoke koji je sakrila. Rekla je da ga se bojala, pogotovo kad je bio pod utjecajem alkohola.

Josip L. je, pak, u svojoj obrani na sudu istaknuo da je u nevjenčanu suprugu pucao slučajno i da je nije želio ubiti. Rekao je da je pušku držao u kući zbog straha od lisica. Sudsko vijeće, međutim, njegovo svjedočenje na sudu nije smatralo vjerodostojnim jer su iskazi svjedoka, balističko i psihijatrijsko vještačenje i rekonstrukcija događaja pokazali osnovanu sumnju da mu je cilj bio ubiti nevjenčanu suprugu. Zbog pokušaja teškog ubojstva nevjenčane supruge nepravomoćno mu je izrečena kazna od četiri godine zatvora, a zbog prijetnji šest mjeseci zatvora, što je na kraju pretvoreno u jedinstvenu kaznu od četiri godine i četiri mjeseca zatvora. Kao otegotne okolnosti sutkinja Božica Mišak je pri izricanju kazne uzela u obzir njegovu ustrajnost u počinjenju djela te jednu prijašnju osudu zbog neplaćanja alimentacije, a kao olakotne okolnosti činjenicu da je riječ o hrvatskom branitelju i da je u trenutku počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv zbog djelovanja alkohola. Minimalna zatvorska kazna koju je mogao dobiti zbog pokušaja teškog ubojstva je tri godine. Uz zatvorsku kaznu, izrečena mu je i mjera obaveznog liječenja od alkohola.

Josip L. je od svibnja prošle godine u pritvoru koji mu je sudsko vijeće dodatno produljilo zbog opasnosti od dovršenja kaznenog djela.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo