UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA

'TO JE DETALJ NA KOJI SU SVI ZABORAVILI' Bivšim šefovima jugoslavenske tajne službe potvrđen je doživotni zatvor, no uskoro bi mogli biti slobodni

 
Josip Perković i Zdravko Mustač
 HANZA MEDIA

Bivši šefovi jugoslavenske tajne službe Josip Perković (73) i Zdravko Mustač (76) pravomoćno su osuđeni za političko ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu kod Münchena.

Njihove žalbe na prvostupanjsku presudu Vijeće njemačkog Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu na sjednici održanoj 2. svibnja jednoglasno je ocijenilo kao neutemeljene tako da su Perkoviću i Mustaču definitivno potvrđene kazne doživotnog zatvora. Njemački savezni suci ocijenili su, kako proizlazi iz obrazloženja njihove odluke, da nisu utvrđene nikakve povrde prava na pošteno suđenje, kao ni da sud u Münchenu nije počinio bilo koje druge povrede zakona na štetu osuđenika.

Odvjetnici

Gizelu Đureković, udovicu Stjepana Đurekovića, na suđenju u Njemačkoj kao sutužitelji zastupali su zagrebački odvjetnici Zrinka i Siniša Pavlović.

- Nakon skoro 35 godina od ubojstva, završilo je onako kako je jedino moglo završiti. Potvrđenim doživotnim kaznama i za Mustača i za Perkovića. Nažalost, suđenje se odvijalo i presuđeno je u Njemačkoj, a ne u Hrvatskoj. Samo se treba nadati da smo iz te priče nešto konačno naučili - izjavio je odvjetnik Pavlović nakon što je stigla informacija o pravomoćnosti osuđujuće presude.

Branitelj Josipa Perkovića, odvjetnik Anto Nobilo kazao je, pak, kako će obrana ići s tužbom prema Europskom sudu za ljudska prava.

- Prvo moram zajedno s njemačkim kolegama posjetiti Josipa Perkovića u zatvoru u Njemačkoj i s njim definirati daljnje korake. No, mislim da ćemo sigurno ići s tužbom prema Strasbourgu jer je predsjednik prvostupanjskog sudskog vijeća, sudac Manfred Dauster, bio član vijeća koje je ranije osudilo Krunoslava Pratesa - kazao je Nobilo.

No, svi redovni pravni lijekovi sada su iscrpljeni tako da Perkovića i Mustača bez odgode čeka izdržavanje kazne. Obojica su tijekom suđenja, od 2014. do 2016., bili u minhenskom istražnom zatvoru Stadelheim, a u međuvremenu su prebačeni u kaznionicu u Straubingu, stotinjak kilometara udaljenom od glavnog grada Bavarske.

Sada bi, sukladno odredbama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, trebali biti prebačeni u Hrvatsku na izdržavanje kazne.

Naime, prilikom postupka predaje Njemačkoj 2014. po europskom uhidbenom nalogu, obojica su iskoristili zakonom predviđeno pravo te su zatražili da ih se u slučaju predaje i osude u Njemačkoj vrati u RH na izdržavanje kazne.

Sada im Njemačka to mora i omogućiti, osim ako se oni sami izričito ne odreknu tog prava. To je, po svemu sudeći, malo vjerojatno. Kazna doživotnog zatvora u Njemačkoj zapravo znači odsluženje minimalno 15 godina zatvora. Tek nakon 15 godina osuđenik ima pravo uopće zatražiti uvjetni otpust.

Uvjetna sloboda

S druge strane, dolazak minhenskih osuđenika na odsluženje kazne u Hrvatsku za njih bi mogao značiti puno brži izlazak na slobodu. U najpovoljnijoj varijanti Perković i Mustač mogli bi izići na uvjetnu slobodu već za nešto više od tri godine. Treba, međutim, vidjeti kako će se njemačka kazna doživotnog zatvora “prevesti” u Hrvatskoj, gdje takva kazna ne postoji.

Domaćim Kaznenim zakonom predviđena je, doduše, kazna od 40 godina zatvora, ali je u vrijeme počinjenja djela bila zapriječena kazna od 15 godina zatvora. Ako bi nadležni hrvatski sud uzeo za osuđenike najpovoljniji zakon, te ih u postupku priznanja kazne osudio na 15 godina, Perković i Mustač mogli bi, sukladno hrvatskom pravu, zatražiti uvjetni otpust već nakon izdržane polovice kazne, Perković sredinom 2021., a Mustač koncem iste godine.

Odvjetnik obitelji Đureković potvrdio: Bit će prebačeni u Hrvatsku na odluženje kazne

Odvjetnik Siniša Pavlović, koji zastupa obitelj Đureković, potvrdio je Hini da će osuđenici biti prebačeni u Hrvatsku jer su Njemačkoj izručeni pod uvjetom da nakon pravomoćnosti presude budu vraćeni u Hrvatsku na odsluženje kazne.

- To je detalj koji su svi zaboravili - kazao je Pavlović ponovivši da su hrvatski sudovi tijekom donošenja odluke o predaji obojicu osumnjičenika pitali žele li se nakon eventualnog izricanja presude vratiti u Hrvatsku, na što su oni rekli da žele pa su izručeni pod uvjetom da budu vraćeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:34