UKRAO MU 58.000 KUNA

'NISAM DVAPUT NARUČIO NJEGOVO UBOJSTVO NEGO MI JE PONUĐENO' Nudili mu i 14.000 kuna za lomljenje kostiju

 Ranko Šuvar/CROPIX

Prije mjesec i pol Darko Galijan je rekao Miloradu Popovu u kafiću Đir u Petrinji da će mu dati 10.000 eura da ubije Tomislava Vračana ili 3000 eura ako mu doveze Vračana da ga sam ubije jer ima dva pištolja i snajper, koje će i posuditi po potrebi. Ponudio je i 14.000 kuna ako Vračanu “samo” polomi kosti.

Galijan je optuživao Popova da je prevaren i da nije odradio posao. U zadnjem pozivu koji mu je uputio, 15. kolovoza u devet ujutro, Galijan je Popovu rekao da će dobiti novca i drva koliko želi ako konačno ubije Vračana i riješi problem, navodi se u kaznenoj prijavi protiv Darka Galijana (46) iz Novog Farkašića, koji je odmah potom uhićen. Nakon ispitivanja Galijan je pušten da se brani sa slobode, ali uz mjeru zabrane približavanja Vračanu na 100 metara i uspostavljanja kontakta s Miloradom Popovom, Berlincem s petrinjskom adresom.

Na ratnoj nozi

Optužbe da je poticao na ubojstvo Galijan negira te kaže da mu Vračan podmeće jer ga je prijavio za krađu novca.

- Pa ja tog Popova ni ne poznajem. Prije mjesec dana u Điru sam pio kavu. Prišao mi je muškarac koji se predstavio kao Đoni i rekao da utjeruje dugove. Načuo je da me Vračan pokrao te je tražio 10.000 eura da ga ubije. Novca nemam, a kako bih tek vratio dug od nekoga tko je mrtav? Vidio je da me ne zanima pa je inzistirao da mu dam manju svotu kako bi mu samo polomio noge. Smiješno. Dva tjedna poslije Đoni je došao u moj dom s prijateljem. Potjerao sam ih. I dalje su inzistirali na novcu i ubojstvu - priča nam vidljivo uzbuđen Darko Galijan, osumnjičen da je naručio ubojstvo svojeg dužnika koji mu je svojedobno, prije nepune tri godine, ukrao iz kuće oko 55.000 kuna, zbog čega ga je prijavio policiji. Od tada su njih dvojica na “ratnoj nozi”, ali ne do te mjere, uvjerava nas Galijan, da bi ga dao ubiti. Na dan uhićenja 15. kolovoza rano ujutro mu je stigao SMS u kojem je pisalo: “Aj me nazovi”. Galijan nije reagirao na poruku pa je s istog tog broja uslijedio poziv.

Rasprodao strojeve

- Bio je to Đoni koji je ispitivao imam li 10.000 eura da mi riješi dug. Odbio sam ga. Zaprijetio mi je slanjem policije. Rekao sam mu neka ih samo zove. Nisam ništa skrivio. Niti imam novac. Pa ja živim od 800 kuna socijale i pokraden sam. Predvečer su mi došli policajci s nalogom. Nisam želio odvjetnika jer nisam kriv. Ponudili su mi da se branim šutnjom. Kakva šutnja? Pa nemam što skrivati i rekao sam istinu. Evo, pogledajte, imam i dokaze - govori Galijan koji je tek u postaji doznao, kako tvrdi, da se Đoni zapravo zove Milorad Popov.

Galijanovo poznanstvo s Petrinjcem Vračanom datira još iz vojske gdje su se upoznali. Galijan je slovio za seoskog šarmera koji “brije” na brze automobile, a čije želje mu je ispunjavao otac. Nije djelovao siromašno pa su to, naglašava, iskorištavali svi, pa tako i Vračan.

- Znali su da sam od nasljedstva prodao deset krava, traktor, kombajn i prikolicu. Dobio sam oko 8000 eura. Bilo je to prije tri godine. Vračan me tražio 800 kuna da plati djeci vrtić. Otišli smo k meni doma i dok sam iz kofera s ormara potajice vadio novac, on se došuljao i vidio me. Dan kasnije, dok mene nije bilo, došao je u moju kuću s dvojicom prijatelja. Uzeo mi je 5000 eura i 20.000 kuna. Moja mama ih je prepoznala. Prijavio sam ga policiji, koja do danas nije učinila ništa. Pitali su me zašto se s tim čovjekom družim - pojašnjava još Galijan, kojem je krajem 2013. prekipjelo zbog krađe pa je s dvojicom mladih mještana večer uoči Badnjaka izveo “predstavu” zbog koje je uhićen. Zamolio ih je da mu Vračana “dovedu pred oči”. U tučnjavi Galijan je pao. Kod sebe je imao pištolj, metak je opalio u auto, a Vračan je to iskoristio i spasio živu glavu. Galijan je izašao iz pritvora nakon dva mjeseca provedena u zatvorskoj bolnici jer je teški šećerni bolesnik. Suđenje za ovo posljednje još čeka, a na pomolu je i novo.

Brzi auti i žene

- Svi oni misle da ja imam novac. Sve sam rasprodao i nemam ništa. Prije smrti otac mi je govorio kako neću, kad on umre, imati ni kokoš. Bio je u pravu. Tri godine sam proveo u 162. Domobranskoj pukovniji. Kad mi je metak prošao tik uz glavu, dobio sam šećer. Od tada sam živio za nabrijane automobile kojima sam osvojio tri žene, sklopio tri braka i dobio dvoje djece - zaključuje osumnjičeni poticatelj na ubojstvo koji je Audi A4 kupio od bivšeg načelnika sisačke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:33