ŠEST OKRIVLJENIH

'NISMO KRIVI' Ponovno počelo suđenje Kruljcu i ostalima u 58 mil. kuna teškoj aferi

Mladen Kruljac
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

OSIJEK – Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac, bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić te još četvorica okrivljenika ponovno su sjela na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku gdje im je počelo ponovljeno suđenje u 58 milijuna kuna „teškoj“ tzv. aferi Sibinj.

Svi su pred sucem Darko Krušlinom ponovili isto što i u studenome 2013. Kada im je prvi put počeo suđenje u ovom predmetu, a to je da se ne smatraju krivim za kaznena djela koja im USKOK stavlja na teret. Tada im je sudio Zvonko Vrban, a tužila Zorka Fumić, a danas su na njihovim mjestima Krušlin, odnosno Darko Dodig.

Vrhovni je sud naime prije godinu dana poništio Vrbanovu prvostupanjsku presudu kojom su svi osuđeni – Kruljac je tada dobio godinu i pol dana zatvora, Batinić šest godina, Ivica Mišković pet i pol godina, Ivan Rimac tri godine i 10 mjeseci, Željko Garić dvije godine te Zdravko Sočković 15 mjeseci zatvora. Dodig je ispred USKOK-a uvodno rekao da će već ranije izvedenim dokazima, ispitivanjem svjedoka i reprodukcijom tajno snimljenih audio i video zapisa „dokazati krivnju optuženih.“

A tereti ih se za zlouporabe položaja i ovlasti, davanje i primanje mita te poticanje na ta dva kaznena djela na način da su sudjelovali u prodaji općinskog zemljišta po niskoj cijeni, kako bi poslije njegovom preprodajom višestruko zaradili. Kruljac je, pak, optužen da je za podizanje vrijednosti zemljišta protivno zapovjednik načelnika Glavnog stožera OSRH angažirao inženjerijske postrojbe da urede zemljište i time oštetio državni proračun.

Odvjetnici optuženih u svojim su uvodnim govorima bili prilično optimistični i samouvjereni. Razlog za to vide u obrazloženju odluke Vrhovnog suda kojom je dovedena u pitanje procjena vještaka o vrijednosti predmetnog zemljišta, a koja je višestruko veća od one po kojoj ga je Općina, koju su predstavljali Batinić i Mišković, prodala Rimcu i Gariću.

- Batinić će imati jednostavan zadatak. Zemljište je, naime, prodano iznad prosječne cijene sličnih zemljišta u okruženju i tu nije bilo ništa nezakonito, a Općini ne da nije nanesena šteta, nego je ostvaren znatan prihod. To će se dokazati pravim vještačenjem, a ne onim prvim koje je po nama bilo protuzakonito – rekao je Dražen Matijević, odvjetnik prvookrivljenog Batinića, dok je Rimčev branitelj Veljko Miljević u svom uvodnom govoru kazao da njegov branjenik „nije poznavao Batinića i Miškovića sve dok nije zaključen ugovor prema odluci Općinskog vijeća.“

- I Vrhovni sud je rekao da je kaznena odgovornost Rimca i Garića ozbiljno dovedena u pitanje – kazao je Miljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:56