UNOSAN NARKO BIZNIS

NOVA POMAMA MEĐU MLADIMA NA JADRANU Masovno se šlagiraju balonima plina

Ilustracija
 Goran Telak / Hanza Media, Carina.hr

Nakon zabave podovi klubova prepuni su odbačenih ampula i balona u koje aparatom za šlag utjeruju plin i takvog ga prodaju publici željnoj 'šlagiranja' kakvo je u Britaniji zabranjeno, a u Hrvatskoj nije kriminalizirano jer taj plin nije na popisu droga, piše Šibenik IN.

Ako Britanci u jednoj noći prodaju samo stotinu ampula kupljenih po cijeni od par kuna za komad, a za svaki 'šut' dobiju od partijanera sto kuna, lako je izračunati koliko je profitabilan taj biznis.

Policija im uglavnom ne može ništa jer ni kazneno niti prekršajno ne krše zakon o zlouporabi droga, ali ih može teretiti za carinski prekršaj po Zakonu o nedozvoljenoj trgovini i zezati se dosadnom papirologijom umjesto da love prave zvijerke, navodi Šibenik IN.

Inspektori Ministarstva financija s vremena na vrijeme obilaze festivale i uz kontrolu fiskalnih blagajni i računa, nelegalni promet divljih taksista i druge prekršaje iz njihove domene, obrade i pokojeg dilera plinom.

Na šibenskom području nisu to radili intenzivno kao primjerice na Zrću gdje je carina samo lani oduzela čak 3.566 ampula s plinom N2O, 915 balona i 27 dozera u koje se nataknu ampule i baloni u koje rasprskavaju plin.

Zlouporabom dušikova oksida, poznatog još i kao 'plin za smijanje', šibenska policija počela se susretati još prije tri godine i mada je drogiranje tim plinom poprimilo masovne razmjere, vladina tijela nadležna za prevenciju i zlouporabu droga nisu se ozbiljnije bavila tom problematikom.

Dušikov oksid, koji u Hrvatskoj koriste i u medicini, izaziva nakon udisanja osjećaj euforije i opuštanja, a ima onih koji dožive blage halucinacije. Efekt koji traje desetak minuta ovisi o mnogo faktora, karakteru konzumenta, stanju organizma i količini udahnutog plina, baš kao i kod bilo koje druge 'rekreacijske droge'. Inhaliraju ga u kombinaciji s dosta alkohola i drugih partijanerskih droga pa je efekt još jači i samim time opasniji za zdravlje, piše Šibenik IN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:48