PLAN OSMISLIO Z. MAMIĆ?

NOVE SUMNJE USKOK-a NA IZVLAČENJENOVCA IZ DINAMA Na Tinu Jedvaju i Alenu Haliloviću klub izgubio 3,6 milijuna eura?

Sumnja se da se klub odrekao pola odštete u korist igrača, a prava su prebačena na tvrtke M. Mamića
 EPH

USKOK sumnja da su kao “gazde” u klubu potpisivali ugovore prema kojima bi se GNK Dinamo, bez ikakvog razloga, odricao 50 posto od budućih transfera određenih igrača u njihovu korist. Istovremeno su organizirali da ti isti igrači sva svoja potraživanja prema klubu, pa i tih 50 posto od budućeg transfera, prebacuju na navodne agencije u inozemstvu koje bi se trebale brinuti o njihovoj karijeri. Tako je Dinamo, navodno, nakon realizacije milijunskih transfera ostajao bez polovice iznosa obeštećenja, koja je odlazila inozemnim agencijama. A sami igrači, navodno, ne bi dobili ništa, ili bi dobili “mrvice” koje bi im te agencije isplaćivale na ruke u trenutku kad su im prepuštali sva prava. No čini se da profite na ovaj način, kako sumnja USKOK, nisu ostvarile klasične sportske agencije, nego zapravo off-shore tvrtke iza kojih su stajali i stoje osobe blisko povezane s Mamićima.

Navodno obilje dokaza

Prema tvrdnjama USKOK-a, prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić osmislio je ovaj plan, u čijoj realizaciji su mu u ime kluba pomagali njegov brat Zoran Mamić i Damir Vrbanović, a novac je na kraju završavao na računima off-shore tvrtki diljem svijeta iza kojih su stajali njegov sin Mario Mamić te s njim povezani suokrivljenici Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan. Samo u proširenju istrage od početka veljače ove godine tereti ih se da su iz Dinama nezakonito izvukli nepunih 70 milijuna kuna. Iako je princip bio jednostavan, nije ga bilo lako otkriti upravo zato što su se inkriminirane transakcije odvijale preko cijelog kolopleta off-shore tvrtki u inozemnim poreznim oazama, čije je stvarne vlasnike i upravljače iznimno teško detektirati. Iza tih tvrtki, primjerice u Hong Kongu, Belizeu, Dubaiju, Gibraltaru, Švicarskoj, V. Britaniji ili Delawareu u SAD-u, često su formalno stajale osobe koje su vodile i po nekoliko stotina sličnih tvrtki registriranih na istoj adresi. Međutim, istražiteljima je navodno uspjelo povezati najprije dvojicu istarskih poduzetnika, očito stručnjaka za otvaranje takvih tvrtki, s nekoliko off-shore tvrtki koje su “poslovale” s Dinamom.

Nakon njihova uhićenja navodno se otvorila cijela mreža povezanih off-shore tvrtki, a istražitelji su, tvrde, uspjeli prikupiti dokaze koji govore da su stvarni vlasnici ili voditelji poslovanja u više deseteka njih bili ne samo Stipančić i Krota nego i Mario Mamić, a u jednoj i Nikky Vuksan. Naime, prilikom pretresa kod okrivljenika istražitelji su pronašli puno dokumentacije, računa, naloga, ugovora i potvrda o udjelima, iz koje se dijelom izravno, a dijelom s velikom vjerojatnošću navodno može zaključiti tko je stvarno upravljao tim tvrtkama. Zanimljivo je i da su kod Stipančića i Krote pronađeni i pečati određenog broja off-shore tvrtki, koji su korišteni i prilikom izdavanja računa Dinamu. To je istražitelje odvelo i korak dalje jer su ustanovili da je te pečate za njih navodno izrađivala jedna zagrebačka tvrtka koja se bavi grafikom. Tako je, tvrde, pronađen još cijeli niz predložaka pečata za daljnje inozemne off-shore tvrtke koje se pojavljuju u poslovima s Dinamom. Već u prvoj istrazi protiv Mamića USKOK je obuhvatio isplate vezane uz transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena. Sada su s proširenjem inkriminirane isplate vezane uz transfer Matea Kovačića. “U igri” je dva milijuna eura koji su, prema optužbi, neosnovano navodno završili na računima tvrtke Profoot International Limited u Hong Kongu, odnosno istoimene tvrtke u Britaniji, a iza kojih su M. Mamić i Stipančić.

Ostali dugovi

Osim toga, proširenjem istrage obuhvaćen je i transfer Tina Jedvaja u Romu (odšteta 5 mil. eura), od kojega je tvrtki Barnes&Bell Ltd. navodno isplaćeno 1,5 milijuna, s tim da je u Dinamovim knjigama proknjižena daljnja obveza od milijun eura prema toj tvrtki, iza koje, tvrdi USKOK, opet stoje M. Mamić i Stipančić.

Tu je i transfer Alena Halilovića u Barcelonu “težak”, bez bonusa, 2,2 milijuna eura. Polovicu tog iznosa, 1,1 milijun eura, trebao je navodno dobiti Rasport Menagement M. Mamića, koji je Dinamu ispostavio račun na taj iznos, ali ga Dinamo nije platio.

Ugovori o prepuštanju 50 posto transfera i prebacivanju svih prava igrača na off-shore tvrtku, u ovom slučaju DigiSport Ltd. iza koje stoje M. Mamić, Stipančić i Vuksan, sklopljeni su i s Dinamovom nadom Nikolom Morom. Prema optužbi USKOK-a, DigiSport je sva ekonomska prava od njegova budućeg transfera dobio uz obvezu da mu isplati 50.000 eura na dan potpisivanja ugovora, ali mu ni taj mu novac navodno nisu isplatili.

R. Kovač u USKOK-u: nisam čuo za njih

Kada je Robert Kovač 2009. godine došao u Dinamo, maksimirski klub nije platio samo odštetu njegovu prethodnom klubu Borussiji iz Dortmunda, nego i milijun eura tvrtki CBS Trading Limited iz Belizea za preuzimanje njegovih “igračkih prava”.

- Nikada nisam čuo za tvrtku CBS Trading niti sam s njom ikada imao poslovni odnos. Moja igračka prava uvijek su pripadala klubovima u kojima sam igrao i prepustio sam ih Dinamu kada sam potpisao profesionalni ugovor - jasan je bio Robert Kovač kada su ga istražitelji obavijesno ispitali.

Iza tvrtke CBS Trading USKOK je detektirao suokrivljene Maria Mamića, Sandra Stipančića i Igora Krotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:01