LEŠ KOD VARAŽDINA

Osumnjičenik za ubojstvo je najbolji Mlađanov prijatelj i jedan od najopasnijih hrvatskih robijaša

U zakapanju leša u Leštakovcu na području Turčina navodno su mu pomogla dvojica državljana Srbije u dobi od 27 i 39 godina
Zdenko Jaroš
 Cropix

Bila je to likvidacija kao u krimićima. Mjesto ubojstva bilo je skladište u varaždinskoj Miškininoj ulici. Desetog dana srpnja 2018. godine u njemu je hicima iz vatrenog oružja ubijen Dejan Petreković-Deki, 44-godišnjak. Taj dan vodi se i kao njegov nestanak.

Sada se krug zatvorio. Zdenko Jaroš, 52-godišnjak, jedan od najpoznatijih hrvatskih osuđenika, najbolji prijatelj Srđana Mlađana, sada je osumnjičen da je on bio Petrekovićev egzekutor.

U zakapanju leša u Leštakovcu na području Turčina navodno su mu pomogla dvojica državljana Srbije u dobi od 27 i 39 godina, od kojih je jedan u hrvatskom zatvoru, a za drugim će biti raspisan europski uhidbeni nalog. Kako smo neslužbeno doznali, radi se o Aleksandru Maksimoviću i Nemanji Grčiću. I Zdenko Jaroš je ponovno u zatvoru, gdje je zapravo proveo veći dio svog života, oko 30 godina.

Podmetnuo požar

Istragu za ubojstvo dočekao je u zatvoru jer se posumnjalo da je podmetnut požar u skladištu u kojem je ubijen Petreković kako bi se naplatila polica osiguranja. Kako nam je rekao njegov branitelj, varaždinski odvjetnik Darko Šabijan, Jaroš još nije iznio obranu i ništa nam više nije mogao reći. Ni policija još nema jasan motiv zbog čega bi Jaroš uz pomoć dvojice državljana Srbije likvidirao Dekija, kako su zvali Petrekovića. Uz "muljanje" s oružjem koje je nestalo iz varaždinske policijske uprave, spominjali su se i sukobi oko droge. Policija, kako je rečeno na konferenciji za novinare, tek treba stvoriti širu sliku zločina.

Nedvojbeno je da su posmrtni ostaci koji su bili traženi na području Leštakovca posljednjih 20-ak dana, oko čega je vladala "omerta", nađeni i da se radi o Petrekoviću. Tijelo za kojim se tragalo nađeno je prošli petak. Vještaci iz Centra "Ivan Vučetić" brzo su ustanovili da su to posmrtni ostaci Dejana Petrekovića. Nakon što je likvidiran, da bi se prikrilo ubojstvo, njegovo tijelo odvezeno je u Leštakovec i tamo zakopano. Nedaleko od tog mjesta u Kelemenu Zdenko Jariš ima vikendicu. A tko je Zdenko Jaroš?

Bježao je iz zatvora nadmudrujući pravosudne policajce pa je, kad bi dospio iza rešetaka, bio tretiran kao zatvorenik visokog rizika. Dijelom i zbog toga što je bio najbolji prijatelj Srđana Mlađana, pa kad su ih razdvojili tako što su Jaroša iz Lepoglave premjestili u zatvor u Pulu, njihovo dopisivanje bilo je strogo nadzirano. Neka su im pisma bila i uskraćivana. U njima su maštali o svojim planovima da kad izdrže kaznu napuste Hrvatsku i počnu novi život u inozemstvu.

Još sredinom prosinca 1998. Jaroš je u Novom Marofu s još nekolicinom sudjelovao u otmici nezaposlenog strojobravara V. Š. iz Ključa. Četiri godine kasnije već je bio na tjeralici jer je u stanu njegove 22-godišnje sustanarke nađeno tri kg "trave" i 175 grama heroina koje su raspačavali.

Debeli dosje

Potkraj rujna 1999. godine u Hrženici, nedaleko od Ludbrega, hicem iz pištolja iz nehaja teško je ranio Mirka K. (51) iz Varaždina. Potkraj svibnja 2000. godine, prema optužnici, s Franjom C. (39) iz Turčina te M. K. počinio je nekoliko krađa u Varaždinu. Jaroša i Franju C. varaždinski su policajci zatekli kako utovaruju veću količinu ukradene robe u kombi na vikendaškom području Vukovcu u Leštakovcu blizu Varaždina. Ivanu Klišaniću, jednom od najpoznatijih hrvatskih zatvorenika, poznatom i po nadimkom Monstrum iz Rakova Potoka pomogao je prilikom bijega iz zatvora tako što ga je automobilom prevezao u Brodarevac.

Kad su doznali da im je policija na tragu, krenuli su prema slovenskoj granici. Policija je uhitila samo Klišanića. A Jaroša je naknadno "optužio" jedan otisak na boci Coca-Cole, koja je bila u najlonskoj vrećici zajedno s pištoljem koji je uzeo Klišanić. Međutim, policajci nisu znali kad su uzeli bocu nakon pronalaska vrećice, pa je optužba pala u vodu. U Pitomači je početkom travnja 2001. godine s Ivanom B. počinio razbojstvo te iz kombija Hrvatske pošte odnio 1,568.987 kuna i tu je kaznu posljednju izdržavao.

Kad je izišao iz zatvora, u Varaždinu je registrirao privatnu tvrtku, ali navodno je u poslovanju i privatnom biznisu također ušao u "crveno" i zbog toga je ponovno dospio u zatvor. Ali, ovo za što ga se sad sumnjiči najteži je krimen Zdenka Jaroša, ali to je tek početak istrage.

Njegove kćeri odmah su uočile čudne detalje

Dejan Petreković (46) zvani Deki nestao je 10. srpnja 2018. godine. Kao mjesto nestanka vodi se Varaždin Breg, gdje je imao prijavljeno prebivalište. U trenutku nestanka na sebi je imao polo majicu, plave traperice i Adidas ili Nike tenisice. Informacije koje su se pojavile nakon njegova nestanka Petrekovićevo ime, između ostalog, dovodile su u vezu s krađom oružja iz varaždinske policije.

Kako su Regionalnom tjedniku ispričale njegove kćeri, mobitel njihova oca nađen je gotovo potpuno uništen, a tamnoplavi Mercedes A klase nađen je na potpuno drugoj lokaciji, kod trnovečke pizzerije Quatro, u koju on inače nikad nije zalazio. Vozačevo sjedalo bilo je privučeno upravljaču, što je položaj u kojem zbog svoje visine nije mogao voziti, a njegove su natikače pronađene u prtljažniku.

Njegova kći nedavno nam je rekla da od policije ne dobiva puno informacija o tijeku istrage. Kad je policija ogradila teren u šumi Leštakovcu danima se ništa nije govorilo što se tamo traži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 14:18