ZLOČIN I KAZNA

Varilac iz Vrginmosta otišao u Njemačku na rad pa u Norveškoj pao s gotovo 7 kila heroina

Na norveškom Osnovnom sudu Heggen of Froland osuđen je na 8 godina i 9 mjeseci zatvora, kaznu će služiti u RH
Granični prijelaz Norveške i Švedske
 Vidar Ruud

Varilac Davor D. (50) iz Vrginmosta na vlastitoj koži je osjetio kako se na sjeveru Europe činjenje kaznenih djela skupo plaća - visokim zatvorskim kaznama. Zbog 6,97 kilograma heroina koje je skrivao u Mercedesu njemačkih oznaka, na norveškom Osnovnom sudu Heggen of Froland osuđen je na 8 godina i 9 mjeseci zatvora. Ujedno mu je oduzet sporni Mercedes te jedan iPhone i vreća s alatom i domaćom masti. No to nije sve, sud mu je izrekao i trajnu zabranu upravljanja motornim vozilima po Kraljevini Norveškoj. Oslobođen je plaćanja sudskih troškova, a u kaznu će mu biti uračunato gotovo 300 dana boravka iza pritvorskih rešetaka u zatvoru Halden.

Davor D. je "pao" 7. lipnja 2019. u 7.26 sati, kada je autom došao do carinske ispostave Orje u općini Marker i pokušao prokrijumčariti iz Švedske u Norvešku gotovo 7 kilograma heroina. Nije mu pošlo za rukom te se osam mjeseci kasnije suočio s pravomoćnom presudom, nakon čega je poželio kaznu odslužiti u Lijepoj našoj. Stoga je od Ministarstva pravosuđa RH na Županijski sud u Sisak nedavno stigla molba za premještaj iz Kraljevine Norveške koju je poslala tamošnja Uprava za zatvorski sustav zajedno sa svom dokumentacijom, a sve temeljem Konvencije o transferu osuđenih osoba iz 1983. te članka 3. njezina Dodatnog protokola iz 1997.

Inače, Davor D. je 8. rujna 2017. prijavio privremeni odlazak u Njemačku, a što se tiče zapriječene kazne u Norveškoj za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, mogao je dobiti do 12 godina zatvora.

Vijeće sisačkog suda je nakon proučavanja pristigle dokumentacije, a sve temeljem članka 72. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, ocijenilo da su ispunjene sve zakonske pretpostavke da Davor D. u jednoj od hrvatskih kaznionica nastavi izdržavati kaznu. Sudsko vijeće je ujedno zauzelo i stav da će kazna od 8 godina i 9 mjeseci utjecati na posrnuloga gastarbajtera da ubuduće ne čini kaznena djela, da će pritom izraziti društvenu osobu zbog počinjenog (ne)djela te jačati povjerenje građana u pravni poredak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:09