AKCIJA POLICIJE I USKOK-a

Ovo je nepostojeća zgrada u elitnom dijelu o kojoj svi bruje, čak je i na Googleu zamućena

USKOK je otvorio istragu protiv sada već bivše savjetnice u zagrebačkom Gradskom uredu

Zgrada u Barutanskom jarku

 Cropix, Google Street View/

Zbog sumnji da su uz pomoć fabricirane arhitektonske snimke nepostojeće zgrade na Barutanskom jarku na Maksimiru od 2015. do 2017. legalizirali tu nepostojeću zgradu, USKOK je otvorio istragu protiv sada već bivše upravne savjetnice za graditeljstvo u zagrebačkom Gradskom uredu za prostorno uređenje, Ljiljane Družine Čupić, njezina sina Igora Čupića te navodno inicijatora čitave operacije Marija Gojsilovića.

Zanimljivo je međutim da sam Gojsilović nije investitor koji je profitirao na toj legalizaciji, nego su investitori dvojica rodbinski povezanih poduzetnika s područja Virovitice, a jednome od njih Gojsilović je poslovni partner u trećoj tvrtki. Kakvi su Gojsilovićevi interesi bili da na ovaj način pomogne investitore, te jesu li i oni ispitani, nije poznato.

Jučer smo telefonski kontaktirali tvrtku investitora, međutim tajnica nam je rekla da nijedan od dvojice direktora trenutno ne može razgovarati.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Spomenuta zgrada, koja je - prema, kako USKOK tvrdi, krivotvorenoj dokumentaciji - već postojala 2011. godine, još nije dovršena. To smo se jučer i sami mogli uvjeriti na navedenoj lokaciji, no vidljivo je da su radovi pri kraju.

Sedam stanova

Kako je USKOK priopćio ne navodeći identitete osumnjičenika, Gojsilović je preko sina Ljiljane Družine Čupić 2015. zatražio da mu ona ishodi rješenje o izvedenom stanju za nepostojeću zgradu koju je investitor odlučio sagraditi bez građevinske dozvole, a na što je ona, tada upravna savjetnica, pristala.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Preko sina je Gojsiloviću rekla da mu je za ono što traži potrebna arhitektonska snimka za nepostojeću zgradu. Gojsilović je, tvrdi USKOK, izradio takvu arhitektonsku snimku premda za to nije imao ovlast, navevši da se na čestici nalazi dovršena stambeno-poslovna zgrada koja se sastoji od sedam stambenih jedinica i dva poslovna prostora građevinske bruto površine 556,31 četvorni metar. Od ovlaštenoga arhitekta zatražio je da mu takvu snimku potpiše, što je arhitekt i učinio, te je zatim predao zahtjev za legalizaciju, no, sumnja USKOK, "sakrili" su ga u već postojeći Gojsilovićev predmet.

Naime, Družina Čupić već je radila na predmetu legalizacije koju je Gojsilović zatražio za dva svoja zaista postojeća objekta, inače također u Barutanskome jarku, ali nekoliko desetaka metara dalje od sporne zgrade. Predmetu u kojemu se odlučivalo o ta dva objekta Gojsilović je sada "pridružio" i zahtjev za treći - nepostojeću zgradu virovitičkih investitora.

Razotkrile ih snimke

Usprkos činjenici da je znala da sporna zgrada uopće ne postoji, Družina Čupić udovoljila je Gojsilovićevim zahtjevima te mu izdala rješenje o izvedenome stanju, odnosno legalizaciji za sva tri objekta, dva postojeća te jedan - nevidljivi.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Naime, kako su policija i USKOK utvrdili tijekom istrage, sporna zgrada nije bila vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave, odnosno na zračnoj snimci od 21. lipnja 2011. premda je postojanje objekata na toj snimci do toga datuma bilo uvjet da objekt može biti naknadno legaliziran, a objekti izgrađeni nakon toga nisu mogli biti legalizirani.

Time je, tvrdi USKOK, pribavila korist investitoru i vlasnicima nekretnine.

Inače, nakon što su u srijedu uhićeni, te nakon što su im pretraženi poslovni prostori i stanovi, sve troje osumnjičenika ispitao je USKOK, a jedno od njih je navodno i priznalo inkriminacije koje im stavljaju na teret.

Međutim, USKOK je ocijenio da ne postoje razlozi da se protiv ikoga od njih traži određivanje istražnoga zatvora, te su svi nakon ispitivanja pušteni na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:00