DRSKI NIKO LOZANČIĆ

Parlamentarac izludio sutkinju: čim izađe iz BiH, ide iza rešetaka

    AUTOR:
    • Martina Smoljanec

  • OBJAVLJENO:
  • 02.04.2010. u 08:08

Tužiteljstvo ga tereti da je deset godina nezakonito primao mjesečnu mirovinu od Hrvatske u iznosu od 5248 kuna. Sad mirno uživa u svojoj kući u Kaknju jer neće snositi nikakve posljedice

ZAGREB - Nakon što je sutkinji zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda poslao dva opširna pisma u kojima ljutito objašnjava zbog čega se ne želi odazivati na sudske pozive, zastupniku Parlamentarne skupštine u BiH, Niku Lozančiću (53), vijeće toga suda odredilo je pritvor i za njim je izdana međunarodna tjeralica.

Stekao oko 600.000 kuna

No, Lozančić i dalje može mirno uživati u svojoj kući u Kaknju i zloupotrebljavati svoje dvojno državljanstvo jer mu se, unatoč nedavno potpisanom Sporazumu o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kazenim stvarima, neće dogoditi baš ništa.

Protiv Lozančića je, kao što smo već pisali, Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog, optuživši ga da je deset godina nezakonito od Hrvatske primao mjesečnu mirovinu od 5248 kuna, iako je sve to vrijeme bio osiguran u susjednoj državi kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini. Tako je, prema tvrdnjama tužiteljstva, ilegalno stekao oko 600.000 kuna.

Poziv diplomatskim putem

No, problemi su nastali čim je Lozančić primio prvi sudski poziv. Sutkinji Korneliji Jelavić poslao je pismo u kojem je uvrijeđeno naveo da mu je poziv trebala slati diplomatskim putem, očito ne znajući da odredba prema kojoj se osobe nastanjene izvan Hrvatske pozivaju diplomatskom poštom ne vrijedi i za BiH. Najavio joj je također da se neće odazivati na njene ostale pozive te da ih neće niti komentirati. Ipak, kada mu je sutkinja poslala i drugi poziv, u novom pismu joj je “očitao bukvicu” da krši pozitivne norme međunarodnog prava te da mu se nastavlja inatiti.

U pismu je naglasio da se ne smatra krivim te da mu nije poznato kako je i zašto dobio mirovinu u Hrvatskoj. To što mu je svaki mjesec na račun sjedalo više od 5000 kuna, Lozančić nije shvatio kao “klasičnu mirovinu”, nego kao jedan oblik skrbi koji su smislile i realizirale hrvatske vlasti. Zastupnik je tako zaključio da je taj novac izraz skrbi i potpore Hrvatima u BiH.

Dokazivanje državljanstva

Budući da se nije odazivao na uredno primljene pozive, sutkinja je spis poslala na izvanraspravno vijeće kako bi se odlučilo hoće li mu se odrediti pritvor. Kad mu je pritvor i određen, izdana je međunarodna tjeralica. Prema uobičajenoj proceduri, kada ga bosanskohercegovačka policija temeljem te tjeralice uhiti, Lozančić će biti sproveden tamošnjem sucu koji će ga morati pustiti na slobodu čim se utvrdi da je državljanin BiH. Tu situaciju nije promijenio ni sporazum koji su potpisale Hrvatska i BiH jer se on odnosi samo na osobe koje su pravomoćno osuđene, kao što je to slučaj s riječkim kardiokirurgom dr. Ognjenom Šimićem. Te se osuđenike više neće, kao dosad, pitati žele li odslužiti kaznu za kazneno djelo počinjeno u susjednoj državi, nego će jedino moći birati žele li u Lepoglavu ili Zenicu.Taj se zakon, prema tome, ne odnosi ni na Branimira Glavaša čija presuda još nije postala pravomoćna, kao ni na niz drugih optuženika koji su od hrvatskog pravosuđa spas potražili u susjednoj državi. Lozančiću će se, pak, nakon određenog vremena odrediti suđenje u odsutnosti.

Svi biseri iz Lozančićevih pisama: Bilo bi neprimjereno da se pojavim na sudu

- Draga sutkinjo, vrlo rado bih se odazvao vašem pozivu, ali to ne bi bilo primjereno. Ja jesam državljanin Republike Hrvatske, ali sam puno prije toga i puno više državljanin BiH.

- Sudovi drugih država poput vašeg mi se mogu obraćati samo preko nadležnih tijela BiH. Ovako, na kućnu adresu je to neprimjereno.

- Na vaše pozive koje mi budete dostavljali običnom poštom neću više odgovarati, a na ovaj sada se neću odazvati. I nemojte mi prijetiti prisilnim dovođenjem. U ovom slučaju je to neprimjereno.

- Nismo nikoga varali. Mi smo samo objekti neizmjerne ljubavi, brige i skrbi Republike Hrvatske. Da sam ranije posumnjao u sve to, ne bih se sada s vama dopisivao. Ovako - što je tu je. Ja sam tu gdje jesam i što jesam.

- Iako sam u svojem očitovanju na vaš raniji poziv najavio da se neću odazivati niti komentirati vaše pozive, vi ste se ipak, kršeći pozitivne norme međunarodnog prava, i dalje nastavili inatiti sa mnom.

- U ranijem očitovanju sam vas podsjetio na način pozivanja osoba stalno nastanjenih izvan Hrvatske. Vas to očigledno ne interesira, niti ste opterećeni potrebom da postupate u skladu sa zakonom.

Izdvajamo