ZADAR

Podignuta optužnica protiv Jose Crnjaka: Ubrzo suđenje za šverc 32 kg kokaina

Sisak, 220109.U sklopu policijske akcije Marakana uhiceni su supruznici i muskarac sa podrucja Kutine zbog zlouporabe opojnih droga. Kod supruznika je pronadjeno je 11 mobitela i veca kolicina domaceg i stranog novca, a kod muskarca 3 mobitela i 3 tisuce eura i sada u istraznom centru zupanijskoj suda u Zagrebu.Kokain.Foto: PU Sisacko - Moslavacka
 Miroslav Kiš / CROPIX

ZADAR – Deset mjeseci nakon njegova uhićenja, poljsko tužiteljstvo podignulo je optužni prijedlog protiv Jose Crnjaka (43), pomorca iz Podgradine kod Zadra koji se u pritvoru zatvora u Varšavi nalazi od veljače ove godine.

Zadarski pomorac uhićen je u poljskom gradu Gdanjsk pod optužbom da je iz Južne Amerike u Gdanjsk u svojoj kabini na liberijskom brodu "Samutrat" iz Južne Amerike dopremio 32 kilograma kokaina, koje je potom predao Milanu Kosoviću, srpskom državljaninu s hrvatskom putovnicom.

- Tužiteljstvo je prošli tjedan dostavilo sudu optužni prijedlog, pa se sada očekuje zakazivanje ročišta u navedenom predmetu. Od nadležnog suda u Gdanjsku zaprimljena je i informacija da Crnjak, ostaje u pritvoru do lipnja iduće godine – izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Na brod "Samutra" iz flote argentinskog brodara "Maruba", Crnjak se ukrcao prvi i jedini put u listopadu prošle godine preko austrijske agencije "Alpex" iz Klagenfurta, a uhićen je u Gdanjsku tijekom velike akcije kojoj je cilj bio presjeći međunarodni lanac transporta droge iz Južne Amerike u Europu. Iako je brod „Samutrat“ pretražen već kada je uplovljavao u luku Gdanjsk, Crnjak je uhićen tek nakon dvomjesečnog policijskog nadziranja, koliko se brod nalazio u luci.

Crnjak je uhićen u trenutku kada se sastao s Kosovićem kako bi mu predao kokain kojeg je ovaj spremio u prtljažnik svog BMW-a. Policija je ubrzo zaustavila Kosovića oduzevši mu kokain, da bi odmah nakon toga na brodu uhitila i Crnjaka s obrazloženjem da su njegovi otisci prstiju pronađeni na paketićima kokaina. Kako je policija nadzirući njegovo kretanje fotografirala primopredaju droge, Crnjak je sve odmah priznao, kazavši međutim kako droga nije njegova, već da ju je bio prisiljen preuzeti od izvjesnog Dundovića iz Radovina te ju dopremiti u neku europsku luku.

Izjavio je kako nije znao što se zapravo nalazi u paketima, već da ih je dopremio i isporučio po dogovoru. Do uhićenja u Gdanjsku pomorac iz Podgradine nije nikada dolazio u sukob sa policijom, tako da je vijest o njegovom uhićenju šokirala javnost, posebice njegove roditelje u Podgradini gdje je živio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:10