ZLOPORABA POLOŽAJA

Podignuta optužnica protiv šest direktora iz četiri tvrtke: Udruženi zajednički pljačkali Segesticu Sisak

Sisak, 230110.Prosvjed malih dionicara sisacke Segestice koji su nezadovoljni radom uprave uz optuzbe da vec 5 godina ne uplacuje trosarine u drzavnu kasu.Na fotografiji: na - 5 C prosvjednici su trazili smjenu uprave.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kiš / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 1. i 3. Kaznenog zakona. Doznajemo da je riječ o tri bivša direktora Segestice Sisak i toje direktora iz tri tvrtke iz Zagreba i Sesveta koji su udruženi zajednički teško štetili Segesticu Sisak. Optuženi su bivši generalni direktor Segestice Amir Ferizović, bivši izvršni direktor Segestice Petar Petrić i savjetnik Uprave te sisačke tvrtke Darko Borić, direktori tvrtki iz Zagreba Branko Polimac i Biljana Šeparović, te direktor tvrtke iz Sesveta Stjepan Horvat.

Kako je priopćilo Županijsko državno odvjetništvo prvookrivljenika Amira Ferizovića (56) se tereti se da je “kao glavni direktor trgovačkog društva u Sisku, poslovnom karticom društva plaćao svoje privatne troškove, da je sastavio i u računovodstvu društva predao te naplatio putne naloge za putovanja u inozemstvo, iako se radilo o putovanjima u privatne svrhe, kao i da je službenici društva naložio da sastavi fiktivne putne naloge i temeljem istih podigne novac i njemu ga preda. Na opisani način si je pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 1,185.900,00 kuna.

Tereti ga se da je odobrio plaćanje fiktivnih računa trgovačkog društva iz inozemstva, iako je znao da po tim računima usluge nisu obavljene čime je za to trgovačko društvo pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1,262.320,00 kuna. Na teret mu se stavlja i da je naložio isplate navodnih pozajmica četvrtookrivljeniku kao vlasniku jednog obrta, iako je znao da taj novac neće biti vraćen, čime mu je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1,524.850,00 kuna, a četvrtookrivljenika se tereti da ga je na to potaknuo.

Ujedno, tereti ga se i da je naložio da se na račun petookrivljenika uplati iznos od 100.000,00 kn, iako je znao da taj novac neće biti vraćen, čime mu je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000,00 kuna, a petookrivljenika se tereti da ga je na to potaknuo.”

Drugookrivljenika Petra Petrića (62) se tereti da je kao izvršni direktor trgovačkog društva u Sisku “poslovnom karticom društva plaćao svoje privatne troškove čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 302.820,00 kuna te ga se tereti da je u ime svog trgovačkog društva potpisao kao jamac platac kredit koji je podiglo jedno drugo trgovačko društvo, a kada taj kredit nije vraćen, njegovo trgovačko društvo je bilo u obvezi isti platiti kao jamac platac, čime je za to drugo trgovačko društvo pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 224.499,00 kuna. Šestookrivljenicu se tereti da ga je na to potaknula.

Trećeokrivljenika se tereti da je poslovnom karticom društva plaćao svoje privatne troškove čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 63.339,00 kuna.”

Optužena šestorka uhićena je i privedena istražnom sucu Županijskog suda u Sisku 2. rujna 2010. godine, a optužnica je podignuta krajem prosinca prošle godine. Njihovo uhićenje radnici Segestice dočekali su s velikim odobravanjem, jer su ih krivili za propast njihove tvrtke, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, svi su zaposlenici dobili otkaz, a tvrtku je u stečaju kupio novi vlasnik, koji je na posao vratio tek nekoliko dvadesetak bivših radnika Segestice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:30